6 Οκτ 2022

Ο θάνατος του Αμερικάνικου Ονείρου> Εκατομμύρια νέες οικογένειες στις ΗΠΑ αδυνατούν να ανταπεξέλθουν ακόμα και στα βασικά

 


Ο
ι λογαριασμοί κοινής ωφελείας συσσωρεύονται για εκατομμύρια Αμερικανούς, περισσότεροι από τους μισούς λένε ότι η ζωή γίνεται πιο σκληρή και πολλοί οικονομολόγοι συμφωνούν ότι ο πληθωρισμός -που ήδη τρέχει κοντά στα υψηλά των 40 ετών- δεν έχει ακόμη κορυφωθεί, όπως δείχνουν ζοφερές έρευνες ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ.

Οι Αμερικανοί έχουν επικεντρωθεί εδώ και μήνες στον εκρηκτικό πληθωρισμό που οδήγησε τις τιμές του φυσικού αερίου πάνω από 6 $ ανά γαλόνι και ώθησε τα βασικά προϊόντα, όπως τα αυγά, να αυξηθούν κατά 40% έως τον Αύγουστο.

Μια πληθώρα ερευνών που κυκλοφόρησαν αυτή την εβδομάδα δείχνουν πώς εκατομμύρια οικογένειες στις ΗΠΑ δυσκολεύονται πλέον οικονομικά, αδυνατούν να πληρώσουν το ενοίκιο, την πιστωτική κάρτα και τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας και το μέλλον για αυτούς γίνεται όλο και πιο ζοφερό.

Οι νέες έρευνες, έρχονται μόλις 34 ημέρες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές, όταν οι ψηφοφόροι θα κληθούν να αποφασίσουν ποιο κόμμα θα ελέγξει το Κογκρέσο για το υπόλοιπο της τρέχουσας θητείας του προέδρου Joe Biden στον Λευκό Οίκο.

Οι Αμερικανοί είναι όλο και πιο προβληματισμένοι για το οικονομικό τους μέλλον, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Σικάγο και του Κέντρου Έρευνας Δημοσίων Υποθέσεων του Associated Press-NORC. Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες ανέφεραν ότι θέλουν να δημιουργήσουν οικογένεια και να αποκτήσουν ένα σπίτι, αλλά περισσότεροι από τους μισούς είπαν ότι αυτοί οι στόχοι είναι πιο δύσκολο να επιτευχθούν σε σύγκριση με τη γενιά των γονιών τους. Αυτό ισχύει κυρίως για τους πολύ νεότερους, καθώς περίπου επτά στους 10 Αμερικανούς κάτω των 30 ετών δήλωσαν ότι η ιδιοκτησία ενός σπιτιού γίνεται όλο και πιο δύσκολο να επιτευχθεί.

Περίπου οι μισοί είπαν επίσης ότι είναι δύσκολο για αυτούς να βελτιώσουν το βιοτικό τους επίπεδο, λόγω οικονομικών και διαρθρωτικών παραγόντων.

Ο 39χρονος Josean Cano, οδηγός λεωφορείων στο Σικάγο, ανέφερε ότι περνάει πιο δύσκολα οικονομικά σε σχέση με τους γονείς του. Ανέφερε τον πληθωρισμό, το υψηλό κόστος στέγασης και την πρόσφατη έλλειψη γάλακτος για μωρά ως χαρακτηριστικά παραδείγματα. «Τα πράγματα έχουν διπλασιαστεί και τριπλασιαστεί σε τιμή», τόνισε ο Cano στο Associated Press.

«Δεν μιλάμε για αθλητικά παπούτσια γυμναστικής ή εισιτήρια συναυλιών. Μιλάμε για τα απαραίτητα. Πριν από έξι μήνες, δεν μπορούσατε να βρείτε το PediaSure (συμπλήρωμα διατροφής σε μορφή γάλακτος). Και αν μπορούσατε να το βρείτε, θα ήταν στα $20. Στο πολύ πρόσφατο παρελθόν το έβρισκες με 11 $ στο Target».

Εκτός από το κόστος των ειδών παντοπωλείου που αφαιρούν ένα κομμάτι από τις αποδοχές του, ο Cano σημείωσε ότι το κόστος των ενοικίων και της εκπαίδευσης είχε αυξηθεί τόσο πολύ τα τελευταία χρόνια που οι εργαζόμενοι με βασικό μισθό σιγά-σιγά αδυνατούς να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικής Πολιτικής, δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσιγκτον, ο ομοσπονδιακός κατώτατος μισθός το 2021 άξιζε 34% λιγότερο από το 1968, όταν η αγοραστική του δύναμη κορυφώθηκε. «Πολλοί άνθρωποι αντιλαμβάνονται ότι οι επιλογές τους είναι λιγότερες από αυτές που είχαν στο παρελθόν», είπε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σικάγο, Steven Durlauf, ο οποίος μελετά την ανισότητα και βοήθησε στη δημιουργία της μελέτης.

Η δημοσκόπηση σε περισσότερους από 1.000 ενήλικες διαπίστωσε επίσης ότι οι μαύροι Αμερικανοί έχουν πιο θετική προοπτική ως προς την ανοδική κινητικότητα στις μελλοντικές γενιές από τους λευκούς ομολόγους τους.

Μια ξεχωριστή έρευνα από τη LendingTree, μια εταιρεία δανείων, την Τετάρτη, διαπίστωσε ότι οι Αμερικανοί αντιμετωπίζουν επίσης με κόπο τα καθημερινά έξοδα αυτή τη στιγμή και ότι οι λογαριασμοί κοινής ωφέλειας και άλλοι λογαριασμοί συσσωρεύονται. Η δημοσκόπηση σε 1.600 καταναλωτές διαπίστωσε ότι το 32% των ενηλίκων -περίπου 83 εκατομμύρια άνθρωποι- πλήρωσαν καθυστερημένα έναν λογαριασμό τους τελευταίους έξι μήνες, με το 61% από αυτούς να λένε ότι απλώς δεν είχαν τα χρήματα για να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους.

Τις περισσότερες φορές, οι λογαριασμοί αφορούσαν υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, πιστωτικές κάρτες, καλωδιακή τηλεόραση, Διαδίκτυο, πληρωμές ενοικίων ή στεγαστικών δανείων, διαπίστωσαν ερευνητές. Περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς έχουν κάνει υπερανάληψη για να πληρώσουν λογαριασμούς και το ένα τέταρτο το έχει κάνει περισσότερες από μία φορές.

«Εκατομμύρια Αμερικανοί χρειάστηκε να κάνουν θυσίες λόγω του πληθωρισμού για να πληρώσουν τους λογαριασμούς», δήλωσε ο Matt Schulz, αναλυτής του ομίλου. «Ίσως το χειρότερο είναι ότι ο πληθωρισμός πιθανότατα δεν θα πάει πουθενά σύντομα».

Οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν απροσδόκητα τον Αύγουστο, τον πιο πρόσφατο μήνα για τον οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, με αύξηση 8,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και ο υποκείμενος πληθωρισμός επιταχύνθηκε εν μέσω αυξανόμενου κόστους για ενοίκια, υγειονομική περίθαλψη και τρόφιμα. Σύμφωνα με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του Υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ, το συνολικό κόστος των τροφίμων αυξήθηκε κατά 11,4%, με την κατηγορία των καθημερινών ειδών να αυξάνεται κατά 13,5% —η μεγαλύτερη άνοδος από τα τέλη της δεκαετίας του 1970.

κουρδιστο πορτοκαλι