7 Οκτ 2022

Ελληνοτουρκικά: Πού στόχευε ο Τούρκος Πρόεδρος με το σόου στο δείπνο – Τι θα απαντήσει σήμερα ο πρωθυπουργός

 


Αμίλητοι, αμήχανοι και μοιραίοι οι Ευρωπαίοι εταίροι που παραβρέθηκαν χθες το βράδυ στο δείπνο των ηγετών της Συνόδου Ευρωπαϊκής Πολιτικής στην Πράγα παρακολούθησαν ένα ακόμα σόου του Ταγιπ Ερντογάν... εναντίον της χώρας μας καθώς κατηγόρησε  την Ελλάδα ότι «επιλέγει να αυξάνει την ένταση και τις προκλήσεις προειδοποιώντας ότι η Τουρκία θα προστατέψει τα συμφέροντα της» .

Ο πρωθυπουργός – σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές – πήρε τον λόγο και απάντησε αμέσως λέγοντας ότι  «πρέπει να πάψει να αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών και ότι αντί να προκαλεί εντάσεις θα πρέπει να προσέλθει σε συνεννόηση και διάλογο χωρίς εντάσεις και ακραία ρητορική, όπως κάνουν οι υπεύθυνοι ηγέτες.»

Το εντυπωσιακό της ιστορίας ωστόσο είναι ότι από τους 43 άλλους  ηγέτες που παρίσταντο στο δείπνο κανένας δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να παρέμβει- όχι υπερασπιζόμενος την Ελλάδα αλλά το διεθνές δίκαιο – ειδικά την στιγμή που στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο  διεξάγεται ήδη ένας πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Αποθρασυσμένος  προφανώς  ο Τούρκος πρόεδρος δεν δίστασε λίγη ώρα αργότερα στην συνέντευξη τύπου που έδωσε να επιτεθεί  συνολικά εναντίον της Ευρώπης απειλώντας θεούς και δαίμονες. .

Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν με τη δήλωση «μια νύχτα θα έρθουμε ξαφνικά», εννοούσε ότι θα επιτεθεί στην Ελλάδα, ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε: «Το θέμα το κατάλαβες καλά. Όποια χώρα μας ενοχλεί και μας επιτίθεται, η απάντηση μας είναι “μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ”. Αυτό έτσι πρέπει να το ξέρουν, να το καταλάβουν. Αφού εσείς έτσι το καταλάβατε, άρα κι εκείνοι το κατάλαβαν έτσι».

Ο Ταγιπ Ερντογαν δεν δίστασε μάλιστα να ειρωνευθεί τον Έλληνα πρωθυπουργό όταν πληροφορήθηκε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενοχλήθηκε από την διένεξη που υπήρξε μέσα στο δείπνο. 

«Ο κύριος φαίνεται πως ενοχλήθηκε πολύ από την ομιλία μου. Θεώρησε πως εμείς μιλήσαμε βαριά. Αλλά δεν είναι έτσι» ανέφερε  ο Ταγιπ Ερντογάν κλιμακώνοντας την επίθεση του λέγοντας για την Ελλάδα «οι ίδιοι δεν είναι εκεί που πρέπει».

Επανέλαβε δε όσα λέει εδώ και καιρό. «Ξέρετε η πολιτική τους βασίζεται πάνω στο ψέμα. Όλο ψέμα. Δεν υπάρχει εντιμότητα. Όταν λέμε να συναντηθούμε όλες οι παράκτιες χώρες, δεν έρχονται. Όμως περιμένουν να κάνει η Τουρκία το βήμα» είπε. «Βάζουν πολλές χώρες ως ενδιάμεσους. Σήμερα πολλές χώρες περίμεναν να κάνουμε κάποιο βήμα.

Διπλωματικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι με  την κίνηση που έκανε πάντως χθες ο Ταγιπ Ερντογαν στόχευε στο

–      Να θέσει τις ανιστόρητες και  παράλογες απαιτήσεις του δημοσίως παρουσία όλων των ευρωπαίων ηγετών, δημιουργώντας ένα είδος τετελεσμένου

–      Έδειξε ότι παρα τις πιέσεις που δέχεται από πολλές Ευρωπαϊκές χώρες αλλά και από τις ΗΠΑ δεν έχει διάθεση να υποχωρήσει και δεν θα υποχωρήσει

–      Ακόμα και αν αύριο δημιουργήσει ένα θερμό επεισόδιο ο ίδιος θα επικαλεστεί ακριβώς αυτές τις αναφορές του λέγοντας ότι είχε προειδοποιήσει.

Η αλήθεια πάντως είναι ότι από χθες το βράδυ ο Τούρκος πρόεδρος εθεσε σε εφαρμογή ένα νέο σχέδιο. Αυτό  της διεθνοποίησης των παράδοξων απαιτήσεων του.

Εν τω μεταξύ στην σκιά των δυο τραγικών  ναυαγίων που έγιναν στην Ελλάδα και που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους δεκάδες μετανάστες ο πρωθυπουργός αναμένεσαι σήμερα στις εργασίες της συνόδου κορυφής να ενημερώσει τους ομολόγους του, για όλο το φάσμα της τουρκικής προκλητικότητας καθώς και για την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, ελπίζοντας ότι τώρα θα καταλάβουν λίγο καλύτερα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης  σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα επισημάνει  στους «27» της ΕΕ τον κίνδυνο να υπάρξει  μια νέα ανάφλεξη  στην περιοχή καθώς καθημερινά οι γείτονες μας κλιμακώνουν την επιθετικότητα τους ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η Ρωσοουκρανική κρίση.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί  στην  ακραία ρητορική της τουρκικής ηγεσίας, καθώς και για την πρόσφατη συμφωνία της Άγκυρας με την κυβέρνηση της Τρίπολης και το άκυρο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Παρ ότι  η Σύνοδος είναι άτυπη και άρα δεν θα υπάρχουν συμπεράσματα, για να καταγραφούν οι θέσεις των «27», η Αθήνα θεωρεί σημαντική την ενημέρωση των υπόλοιπων Ευρωπαίων.

https://www.topontiki.gr/