3 Οκτ 2022

Αλλαγές στον εκλογικό νόμο επέβαλε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ στη Βοσνία

 


Ο διεθνής επιτηρητής της ειρήνης στη Βοσνία επέβαλε αλλαγές στον εκλογικό νόμο με στόχο να αποτραπεί ο αποκλεισμός μιας περιφερειακής κυβέρνησης μετά το κλείσιμο των καλπών για την προεδρική και τη βουλευτική ψηφοφορία την Κυριακή.

Ο πρώην Γερμανός πολιτικός Κρίστιαν Σμιτ, ο οποίος έχει τεράστιες εξουσίες ως διεθνής Ύπατος Εκπρόσωπος στη Βοσνία, ενήργησε για να επιτρέψει την αποτελεσματικότερη λειτουργία της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου της αυτόνομης Βοσνιακο-Κροατικής Ομοσπονδίας της χώρας.

«Είναι ζωτικής σημασίας για το πεπρωμένο αυτής της χώρας να μην υπάρξουν αποκλεισμοί», δήλωσε ο Σμιτ απευθυνόμενος στο κοινό σε μήνυμά του στο Youtube.

Εν τω μεταξύ, ο μετριοπαθής υποψήφιος των Βόσνιων Ντένις Μπετσίρεβιτς προηγείται στην προεκλογική εκστρατεία για την έδρα στην τριμερή δια-εθνοτική προεδρία της Βοσνίας, όπως έδειξαν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που βασίζονται σε μερική καταμέτρηση των ψήφων τη Δευτέρα.

Ο Μπετσίρεβιτς, μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDP), ο οποίος υποστηρίχθηκε από 11 κόμματα της αντιπολίτευσης με προσανατολισμό προς τους πολίτες, κέρδισε το 55,78% των ψήφων έναντι του Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς, του οποίου το εθνικιστικό κόμμα των Βόσνιων (Βόσνιων Μουσουλμάνων) Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης (SDA) βρίσκεται στην εξουσία από το τέλος του πολέμου το 1996.

Ο Ιζετμπέγκοβιτς, ο οποίος σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή συγκέντρωσε το 39,31% των ψήφων, παραδέχθηκε την ήττα του αργά την Κυριακή.

Η Βοσνία διέρχεται τη χειρότερη πολιτική κρίση της από το τέλος του πολέμου της στη δεκαετία του 1990, με αφορμή τις αποσχιστικές πολιτικές της σερβικής ηγεσίας και τις απειλές αποκλεισμού από τους Κροάτες της Βοσνίας.

https://www.euractiv.gr