5 Οκτ 2022

Επική γκέλα Μηταράκη με VIDEO του 2019 που δείχνει μετανάστες στην Τουρκία


Τι υποστήριξε ο Νότης Μηταράκης, τι φαίνεται πως συνέβη σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του Der Spiegel.
Το βίντεο με τις αποτρόπαιες ενέργειες που δημοσίευσε ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, φαίνεται πως χρονολογείται από το 2019, ενώ δεν είχε επιχειρηθεί να μείνει στη σκιά από τα τουρκικά ΜΜΕ εκείνη την εποχή, παρότι είχε δοθεί μια πολύ διαφορετική εκδοχή των γεγονότων.

Εκείνο που δημιουργεί σειρά ερωτημάτων είναι πως ο κ. Μηταράκης αρχικά δεν δίνει χρονικό πλαίσιο αναφορικά με τον χρόνο που γυρίστηκε το βίντεο αυτό, ενώ σημειώνει στο tweet το οποίο έκανε τον γύρο του διαδικτύου πως αυτό ελήφθη από μετανάστη ο οποίος διασώθηκε από τις ελληνικές Αρχές.

Ωστόσο, το δημοσίευμα προ τριών ετών της τουρκικής Hurriyet, αλλά και αναφορές του δημοσιογράφου της Der Spiegel, Γιώργου Χρηστίδη, σήμερα, υποστηρίζουν πως όλοι οι μετανάστες σε εκείνη τη λέμβο διασώθηκαν από τις τουρκικές Αρχές και φιλοξενήθηκαν σε κέντρο φιλοξενίας εκεί. «Αυτό θέτει εν αμφιβόλω την ανάρτηση του υπουργού, τόσο για το push forward (προώθηση προς την Ελλάδα), όσο όμως και για την ελληνική διάσωση».

Στιγμιότυπο από το ντοκουμέντο που έδωσε ο Νότης Μηταράκης, που έχει αναρτηθεί ήδη από το 2019
Στιγμιότυπο από το ντοκουμέντο που έδωσε ο Νότης Μηταράκης, που έχει αναρτηθεί ήδη από το 2019

Ο ίδιος δημοσιογράφος παραθέτει δημοσίευμα εκείνης της εποχής στην Τουρκία, στο οποίο η τουρκική Ακτοφυλακή απολογείται για τις εικόνες, υποστηρίζοντας ωστόσο πως ο σκοπός τους δεν ήταν να μην περισυλλέξουν τους μετανάστες, αλλά να σταματήσουν ορισμένους εξ αυτών, οι οποίοι έθεταν σε κίνδυνο τη λέμβο και όσους βρίσκονταν πάνω στη λέμβο μαζί τους.

«Φαίνεται πως το βίντεο της τουρκικής ακτοφυλακής που επιτίθεται σε μετανάστες στο Αιγαίο, το οποίο ανάρτησε ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης νωρίτερα δεν είναι ακριβώς νέο: Έχει δημοσιευθεί στο Youtube από τον Σεπτέμβριο του 2019» γράφει ο Έλληνας δημοσιογράφος.

«Επιπλέον σύμφωνα με συναδέλφους που μίλησαν με το άτομο στη λέμβο, οι πρόσφυγες διεσώθησαν, οδηγήθηκαν πίσω στην Τουρκία και έμειναν σε κέντρο φιλοξενίας (τότε ακόμη η Τουρκία ακολουθούσε τη συμφωνία με την ΕΕ)» συνέχισε.

Το βίντεο που ανάρτησε ο Νότης Μηταράκης και εκείνο που είχε δημοσιευθεί ήδη από το 2019

«Πλάνα από την τουρκική ακτοφυλακή που σπρώχνει βίαια μετανάστες προς την Ελλάδα, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και της κοινής δήλωσης της ΕΕ. Αυτό το βίντεο γυρίστηκε από έναν πρόσφυγα που σώθηκε από την Ελλάδα. Αποτελεί περαιτέρω απόδειξη της εργαλειοποίησης των μεταναστευτικών ροών κατά Τουρκίας» έγραφε ο υπουργός, Νότης Μηταράκης μεταδίδοντας αποσπάσματα από το βίντεο στο Twitter.

Δείτε το απόσπασμα που έδωσε ο υπουργός:

Όπως θα δείτε, το απόσπασμα αυτό είναι μέρος ενός βίντεο που υπάρχει στο διαδίκτυο ήδη από το 2019. Σε αυτό δεν είναι ευδιάκριτο τι προσπαθούν να κάνουν οι άνδρες του Λιμενικού, καθώς όπως υποστηρίζει ο κ. Μηταράκης απωθούν βίαια τους μετανάστες, ενώ όπως έχουν αναφέρει σε ανακοίνωσή τους από την Τουρκία, σκοπός τους ήταν να σταματήσουν τρεις άνδρες, οι οποίοι και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα.

Δείτε το βίντεο που έχει αναρτηθεί στο YouTube από το 2019:

Μάλιστα στο δημοσίευμα παρουσιάζονται στιγμιότυπα όπου άνδρες της τουρκικής ακτοφυλακής ρίχνουν σχοινιά στους μετανάστες προκειμένου να τους βοηθήσουν να ανέβουν στο σκάφος, κάτι που θεωρητικά, αναιρεί τον ισχυρισμό του Push Forward, όπως διατυπώθηκε από την ελληνική πλευρά.

Τι υποστήριζε το δημοσίευμα της Hurriyet το 2019

To The Standard μετέφρασε το δημοσίευμα από την 9η Σεπτεμβρίου του 2019, όπως είχε αναρτηθεί στην ηλεκτρονική έκδοση της Huriyet και ιδού τι περιελάμβανε:

Η διοίκηση ακτοφυλακής του Υπουργείου Εσωτερικών ανέφερε ότι οι ισχυρισμοί για pushback σε παράτυπο μεταναστευτικό σκάφος στην περιοχή Μαντρά στο Ντικιλί της Σμύρνης δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια. Το σκάφος με τους μετανάστες εντοπίστηκε από το τουρκικό Λιμενικό Σώμα αλλά δεν σταμάτησε για έλεγχο κάνοντας επικίνδυνους ελιγμούς.

Στο σημείο έσπευσε και δεύτερο σκάφος του Λιμενικού. Η διοίκηση ακτοφυλακής αναφέρει: «Παρά τις παρεμβάσεις από τα δυο σκάφη του Λιμενικού, το σκάφος απέφυγε τον έλεγχο και έκανε ελιγμούς που έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή των μεταναστών. Ένας παράτυπος μετανάστης προσπάθησε να σκάσει τους φουσκωτούς σωλήνες από καουτσούκ στο σκάφος της ακτοφυλακής με μαχαίρι, το οποίο έριξε στη θάλασσα όταν απέτυχε.

Ένας άλλος παράτυπος μετανάστης τραυματίστηκε κόβοντας το σώμα του με ξυράφι, απείλησε να ρίξει μωρά στη θάλασσα, εμπόδισε το προσωπικό του Λιμενικού και προσπάθησε να χτυπήσει άλλους μετανάστες που ήθελαν να παρέμβουν.

Λόγω του μεγάλου αριθμού παράτυπων μεταναστών, στάλθηκε ακόμα ένα σκάφος του Λιμενικού και οι μετανάστες μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στην ακτή.

Η Εισαγγελία του Ντικιλί κίνησε νομικές διαδικασίες κατά τριών παράτυπων μεταναστών που έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή άλλων μεταναστών και παιδιών».

«Μπαλάκι» οι ανθρώπινες ζωές στο Αιγαίο

Όπως πολύ προφητικά γράφαμε νωρίτερα, τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα έχουν μετατραπεί σε ένα πεδίο αντιπαράθεσης με τους μετανάστες να αντιμετωπίζονται λίγο ή πολύ ως «μουτζούρης» τον οποίο κανείς δεν θέλει στη δική του μεριά.

Μπορεί ο Τούρκος πρόεδρος να έκανε σημαία για το θεαθήναι τα δύο νεκρά παιδιά στο Αιγαίο, κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ πριν από δέκα ημέρες, ωστόσο οι εικόνες βίαιης απώθησης σωστικών λεμβών προς τα τουρκικά παράλια είναι επίσης ένα γεγονός.

Χωρίς τα γεγονότα αυτά που βάζουν στο στόχαστρο τη χώρα μας να δικαιολογούν την μαξιμαλιστική πολιτική της Τουρκίας και τις απειλές σε βάρος της Ελλάδας, δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε πως αυτά είναι υπαρκτά και έχουν καταγραφεί από διεθνή μέσα, οργανισμούς και τα ίδια τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με τους μετανάστες στο Αιγαίο και την τακτική που μεταχειρίζονται συχνά οι ελληνικές Αρχές

https://thestandard.gr