Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μία μεγάλη κρίση επάρκειας σε ενεργειακά προϊόντα, εκτιμούν μεγάλοι οργανισμοί και προειδοποιούν για τη λήψη αποφάσεων το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς ο χρόνος εξαντλείται.
Η Κομισιόν υποστηρίζει ότι...
επεξεργάζεται ένα ολικό σχέδιο, που θα δώσει λύση στην ακρίβεια και στην επάρκεια για τον επόμενο χειμώνα.Ωστόσο, η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και οι συνεργάτες της, δεν μπορούν να προτείνουν λύση ούτε για την τιμή του φυσικού αερίου, προκαλώντας… διχοτόμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μεγάλες εντάσεις ανάμεσα στις ηγεσίες.
Όλες οι προτάσεις, πρέπει να αποβλέπουν στην ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία.
Για να γίνει επί της ουσίας κάτι τέτοιο και παράλληλα να ελεγχθεί η ακρίβεια, ένας τρόπος υπάρχει: Να βρεθούν άλλες πηγές τροφοδοσίας.
Στο σημείο αυτό εμφανίζεται δυναμικά η Ελλάδα και τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στις ελληνικές θάλασσες, η αξιοποίηση των οποίων τέθηκε σε εφαρμογή πριν λίγα 24ωρα.
«2.000 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στα ανοιχτά των ελληνικών ακτών.
»H Eλλάδα θέλει να αξιοποιήσει γιγάντια αποθέματα.
»Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης επιταχύνει τις έρευνες για φυσικό αέριο.
»Η εκμετάλλευσή τους θα μπορούσε να ξεκινήσει ήδη από το 2027.
»Όλη η Ευρώπη θα μπορούσε να ωφεληθεί» αναφέρει σε ρεπορτάζ του από την Αθήνα ο ανταποκριτής της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt Γκερντ Χέλερ και αναπαράγει η DW.
Το μακροσκελές ρεπορτάζ εστιάζει στις πρόσφατες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για έναρξη σεισμικών ερευνών από το πλοίο Sanco Swift στην περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου και αργότερα στο Ιόνιο για λογαριασμό των εταιρειών Exxon Mobil και Hellenic Energy.
Γιατί το σχέδιο παρέμενε στο συρτάρι
To ρεπορτάζ χαρακτηρίζει τις ενέργειες αυτές «νέα κίνηση της Ελλάδας προς την εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα ανοιχτά ύδατά της» και παρατηρεί:
«Πρόκειται για ένα θέμα που επί χρόνια είχε παραγκωνιστεί για λόγους κλιματικής πολιτικής αλλά και εξαιτίας της υποτιθέμενης αξιόπιστης διαθεσιμότητας φθηνού ρωσικού φυσικού αερίου.
»Πλέον ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση επιτάσσουν μια επανεξέταση.
»Η Ελλάδα αναζητά τώρα αντικατάσταση για το ρωσικό φυσικό αέριο, που στο παρελθόν κάλυπτε το 45% της κατανάλωσης.
»Τα ενδεχόμενα κοιτάσματα δεν έχουν ενδιαφέρον όμως μόνο για την Ελλάδα (…)
»Με βάση την περσινή κατανάλωση, θα αρκούσαν για να τροφοδοτήσουν ολόκληρη την ΕΕ με φυσικό αέριο για πάνω από πέντε χρόνια».
Το ρεπορτάζ παρουσιάζει εκτενώς τα διαθέσιμα στοιχεία για κοιτάσματα υδρογονανθράκων στις περιοχές νοτιοδυτικά της Κρήτης, της Πελοποννήσου και του Ιονίου καθώς και τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα για τις έρευνες στις περιοχές αυτές βάσει εκτιμήσεων ειδικών από τους εμπλεκόμενους φορείς και κυβερνητικών παραγόντων.
Μεταξύ άλλων το ρεπορτάζ σημειώνει:
«Και στο Αιγαίο εικάζεται ότι υπάρχουν κοιτάσματα υδρογονανθράκων.
»Mέχρι στιγμής όμως δεν έχει γίνει καμία έρευνα εκεί διότι Ελλάδα και Τουρκία διαφωνούν για την οριοθέτηση των οικονομικών ζωνών.
»Η Τουρκία δεν έχει πάντως προβάλει αξιώσεις για τις περιοχές στις οποίες εστιάζουν οι τρέχουσες έρευνες».