Πρόκειται, αναμφίβολα, μία (ακόμα) ιστορία νεοελληνικής τρέλας. Κατηγορούμε, συχνά, την τοπική αυτοδιοίκηση ως θερμοκήπιο σπατάλης, ακόμα και σκανδάλων, όταν, όμως, κάποιοι δήμοι αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες καινοτομίας, βρίσκουν μπροστά τους τον μινώταυρο της γραφειοκρατίας.
Στο βορειοδυτικό άκρο της χώρας ζει, δημιουργεί, καινοτομεί και -για αυτό- τιμωρείται από τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες και δημόσιους φορείς μια μικρή πόλη, ο Δήμος Άργους Ορεστικού, όπως σημειώνει το KReport που “ανακάλυψε” ένα θέμα άγνωστο στον κλεινόν άστυ. Το Άργος Ορεστικό, για τους μη γνωρίζοντες, βρίσκεται στο νομό Καστοριάς σε 700 μέτρα υψόμετρο. Η θέρμανση ανάβει Οκτώβρη και σβήνει Μάιο. Έτσι, ο δήμος και οι κάτοικοι πήραν στα σοβαρά τις εξαγγελίες για πράσινη ανάπτυξη και πρωτοπόρησαν.
Υδροστρόβιλος: Τον Ιανουάριο 2019 πήραν χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, έφτιαξαν ένα υδροστρόβιλο που κινείται με το νερό του ποταμού και παράγει ηλεκτρισμό για τα σχολεία, τον δημοτικό φωτισμό και για τα φτωχότερα νοικοκυριά. Για να τον χρησιμοποιήσουν, όμως, ο ηλεκτρισμός πρέπει να διανέμεται. Ε, όταν ζήτησαν να συνδεθούν στο δίκτυο, ο ΔΕΔΔΗΕ τους απάντησε ότι αδίκως έκαναν ό,τι έκαναν, το δίκτυο είναι κορεσμένο.
Αυτόνομα κτίρια: Δεν το ‘βαλαν κάτω. Κάνουν αιτήσεις στο ΕΣΠΑ, καταφέρνουν να χρηματοδοτηθούν και κάνουν όλα τα δημοτικά κτίρια ενεργειακά αυτόνομα –μέχρι και ενεργειακά αυτόνομο κολυμβητήριο έφτιαξαν. Παίρνουν αντλίες θερμότητας, χρησιμοποιούν συμπληρωματικά βιομάζα για τις πολύ κρύες ημέρες και περιμένουν να δουλέψουν. Δεύτερο μπλόκο, πάλι από τον ΔΕΔΔΗΕ, αυτή τη φορά λόγω υπερφόρτωσης δικτύου.
Φωτοβολταϊκό: Απτόητοι, σχεδιάζουν ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο με δικό τους υποσταθμό. Απευθύνονται στον ΑΔΜΗΕ, στο δίκτυο υπερυψηλής τάσης αυτή τη φορά. Κορεσμένο και αυτό το δίκτυο τους λέει ο ΑΔΜΗΕ -ο οποίος, σημειώστε, έχει κατ’ επανάληψη επισημάνει ότι χρειαζόμαστε ισχυρά δίκτυα και αποθηκευτικούς χώρους ηλεκτρικού ρεύματος και ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες προς τούτο, αλλά αδίκως, καθότι η κυβέρνηση καθεύδει.
Ηθικό δίδαγμα: Τα έργα που εγκρίθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΣΠΑ, τελικά, δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Έτσι, τώρα ο δήμος Άργους Ορεστικού αντιμετωπίζει όχι μόνο τα προβλήματα που είχε αλλά, επιπλέον, τον κίνδυνο να χρειαστεί να επιστρέψει τα κονδύλια που χρησιμοποίησε. Ηθικό δίδαγμα: Στην πατρίδα μας, αν καινοτομείς φροντίζοντας το δημόσιο συμφέρον, δεν είναι βέβαιο ότι θα γλιτώσεις την τιμωρία.
Ακούστε την παρέμβαση του δημάρχου Πάνου Κεπαπτσόγλου στο συνέδριο της ΚΕΔΕ (ολόκληρη η ομιλία εδώ).
Στην παρέμβαση του τοποθετήθηκε για το δυσβάσταχτο για τους πολίτες αλλά και τους Δήμους ενεργειακό κόστος και ειδικότερα τις συνθήκες που επικρατούν στην ακριτική μας περιοχή.
Δεν στάθηκε σε διαπιστώσεις και συμπεράσματα, αλλά εστίασε στους τρόπους που μπορούμε – αν και το κεντρικό κράτος πραγματικά θέλει- να δώσουμε λύσεις στο μείζον αυτό πρόβλημα.
Τα έργα ενεργειακής αυτονομίας είχαν προκαλέσει το ενδιαφέρον της Κομισιόν
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Euractiv, από το 2020, τα έργα εντάσσονται στον Άξονα Προτεραιότητας 4: «Υποστήριξη της μετάβασης προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε όλους τους τομείς» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020.
Ο Δήμος Άργους Ορεστικού θωρείται από τους πρωτοπόρους στη Δυτική Μακεδονία, καθώς μετά από συντονισμένες προσπάθειες του Δημάρχου Παναγιώτη Κεπαπτσόγλου, έχει αξιοποιήσει σχεδόν όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα που υπάρχουν για την υλοποίηση έργων και για τον λόγο αυτό κάνει την διαφορά. Η ένταξη 11 σημαντικών έργων ενεργειακής θωράκισης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα με συνολικό προϋπολογισμό 4,9 εκ. ευρώ, καθιστά τον δήμο πρωταθλητή Δυτ. Μακεδονίας σε απορρόφηση κονδυλίων από το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το σύνολο λοιπόν του προϋπολογισμού των έργων ενεργειακής αναβάθμισης 11 σχολικών και δημόσιων κτιρίων του Δήμου Άργους Ορεστικού στο ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας ανέρχεται στα 4.908.573 €, ήτοι στο 45,41% του συνολικού προϋπολογισμού των ενταγμένων έργων στον συγκεκριμένο άξονα, από ολόκληρη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Ακολουθεί ο Δήμος Δεσκάτης με 20,74 %, ο Δήμος Γρεβενών με 12,92%, ο Δήμος Βοΐου με 12,06%, η Ελληνική Αστυνομία (αστυνομικά τμήματα) με 4,16%, η Π.Ε. Φλώρινας με 3,68% και ο Δήμος Φλώρινας με 1,02%.
Συνολικά στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας έχουν ενταχθεί 33 νέα έργα που αφορούν στην Ενεργειακή Αναβάθμιση των Σχολικών Κτηρίων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, συνολικού προϋπολογισμού 9.270.805 €.
https://www.libre.gr/