Βρες μια δουλειά στο Δημόσιο, να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο – μήνας μπαίνει, μήνας βγαίνει θα έχεις το μισθό σου. Πόσοι δεν έχουμε ακούσει αυτή την προτροπή από τους γονείς μας και όχι μόνο;
Και είναι γεγονός πως μία θέση στο Δημόσιο παραμένει όνειρο για..
πολλούς, αν όχι για τους περισσότερους Έλληνες. Με μία σημαντική διαφορά: οι νέοι αρχίζουν πια να «ψηφίζουν» ιδιωτικό τομέα, παρότι οι απολαβές είναι χαμηλές και οι συνθήκες εργασίας… όχι πάντοτε οι καλύτερες.Ωστόσο, είναι εντυπωσιακή η ζήτηση που εξακολουθεί να υπάρχει στην Ελλάδα για μια θέση στο Δημόσιο.
Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους: 108.000 υποψήφιοι θα διεκδικήσουν 5.124 θέσεις, λαμβάνοντας μέρος στο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ που θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο.
Η ανάγκη για μονιμότητα και σταθερό ωράριο μπαίνουν πάνω απ’ όλα. Ακόμη και από τον μισθό, ο οποίος κυμαίνεται στα επίπεδα των 750 ευρώ το μήνα.
Και όλα αυτά, ενώ αρκετές εταιρείες στον ιδιωτικό τομέα «παραπονιούνται» για την σοβαρή έλλειψη προσωπικού και τα τεράστια κενά που υπάρχουν.
Την ίδια στιγμή, δημόσιοι φορείς και ανεξάρτητες αρχές αδυνατούν να προσελκύσουν στελέχη από τον ιδιωτικό τομέα. Όπως για παράδειγμα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Κυρίως, γιατί το μισθολογικό κίνητρο είναι μικρό, δηλαδή οι απολαβές είναι πολύ χαμηλότερες από αυτές που μπορούν τα συγκεκριμένα στελέχη να πετύχουν στην ελεύθερη αγορά.
Γιατί οι νέοι δεν θέλουν πια να δουλέψουν στο δημόσιο;
Και όμως, η νέα γενιά στην Ελλάδα δεν θέλει πια μια θέση στο Δημόσιο. Οι νέοι αρχίζουν να αναζητούν το εργασιακό τους μέλλον περισσότερο στον ιδιωτικό τομέα και κατά προτίμηση σε ελληνικές μεγάλες εταιρείες.
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Εργαστήριο Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού του Τμήματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών τον Οκτώβριο, προκύπτει πως οι νέοι σήμερα επιλέγουν ελληνικές ισχυρές εταιρείες του ιδιωτικού τομέα για εργασία.
Οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και πληροφορικής, η βιομηχανία, οι τράπεζες, οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, οι εταιρείες συμβούλων, οι εταιρείες ενέργειας/μεταφορών και τηλεπικοινωνιών και ο τουρισμός είναι οι κλάδοι που φαίνεται να συγκεντρώνουν τις προτιμήσεις των νέων φοιτητών και αποφοίτων, ενώ ο αγροτικός τομέας, οι κατασκευές, το λιανικό εμπόριο και η βαριά βιομηχανία τη μικρότερη προτίμηση.
Σε αντίθεση με τις επιλογές και τους στόχους των γονιών τους, που κυνηγούσαν μια σίγουρη θέση στο Δημόσιο, οι νέοι σήμερα φαίνεται πως προτιμούν τον ιδιωτικό τομέα σε ποσοστό 73%.
Μόλις το 8% εξ αυτών προτιμά το Δημόσιο, σύμφωνα με την έρευνα.
Μάλιστα, δεύτερη σε προτίμηση, μετά τον ιδιωτικό τομέα, έρχεται η αυτοαπασχόληση με ένα ποσοστό 9%, καθώς φαίνεται πως σε αυτές τις ηλικίες οι νέοι είναι κάπως διστακτικοί στο να ανοίξουν δική τους επιχείρηση και προτιμούν τη σιγουριά της υπαλληλικής σχέσης.
Το 50% με μισθό κάτω των 500 ευρώ
Παρ’ όλα αυτά, περίπου οι μισοί νέοι ηλικίας 18 έως 29 ετών παίρνουν καθαρό μισθό σχεδόν 500 ευρώ τον μήνα, παρότι τα ακαδημαϊκά τους προσόντα και οι δεξιότητες που κατέχουν θα δικαιολογούσαν πολύ υψηλότερες απολαβές.
Δεν πτοούνται, όμως, αφού η καριέρα και η επαγγελματική και οικονομική τους εξέλιξη είναι πιο σημαντική για τους νέους, οι οποίοι προτιμούν να ξεκινήσουν με τον βασικό μισθό, αλλά να ξέρουν ότι επαγγελματικά και μισθολογικά δεν υπάρχει «ταβάνι» όπως στο Δημόσιο.
Ο δημόσιος τομέας φαντάζει δεσμευτικός και να στερείται φαντασίας και δημιουργικότητας.
Το 75% των ατόμων που ρωτήθηκαν απάντησαν πως θα προτιμούσαν να πληρώνονται λιγότερο για μεγάλο χρονικό διάστημα, παρά να ξέρουν πως θα κάνουν το ίδιο πράγμα για όλη τους τη ζωή – μια σκέψη που το 43% είπε ότι του δημιουργεί άγχος.
Άλλαξαν οι προτιμήσεις των νέων
Αξίζει να σημειωθεί ότι η προτίμηση των νέων στον ιδιωτικό τομέα αποτελεί σημαντική αλλαγή, καθώς επί χρόνια μαθητές 17-18 ετών, που συμπλήρωναν μηχανογραφικά για μια θέση στα ελληνικά πανεπιστήμια δήλωναν στις πρώτες θέσεις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, μόνο και μόνο επειδή τους εξασφάλιζαν άμεσο διορισμό, μόνιμη εργασία και σίγουρο μισθό.
Ακόμη και κορίτσια, που είχαν αριστεύσει στις εξετάσεις και θα μπορούσαν να εισαχθούν στις Ιατρικές Σχολές, που έχουν συνήθως υψηλές βάσεις, έδειχναν να προτιμούν την Αστυνομία και τον Στρατό, για τους ίδιους λόγους, παρότι συνήθως τα αγόρια στρέφονται περισσότερο σε αυτές τις ειδικότητες.
ΑΣΕΠ: Ποιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής
Ο νέος, μεγάλος διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, Σάββατο, δεδομένου ότι θα χρησιμοποιηθούν οι αίθουσες των σχολείων σε όλη την Ελλάδα και υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν περίπου 15.000 επιτηρητές.
Δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό έχουν οι υποψήφιοι Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΠΕ και ΤΕ, αντίστοιχα), συμπεριλαμβανομένων των πτυχιούχων με τίτλους σπουδών που αποκτήθηκαν στο εξωτερικό, αρκεί να διαθέτουν πράξη αναγνώρισης από το ΔΙΚΑΤΣΑ ή το ΙΤΕ ή πιστοποιητικό αναγνώρισης από τον ΔΟΑΤΑΠ.
Από τις 5.124 μόνιμες θέσεις σε δημόσιους φορείς, οι 3.502 προορίζονται για επιτυχόντες κατηγορίας ΠΕ, οι 1.565 για επιτυχόντες κατηγορίας ΤΕ και 57 για Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό (ΕΕΠ).
Οι επιτυχόντες θα μπουν σε πίνακα βαθμολογίας ανά κατηγορία και κλάδο/ειδικότητα (πρώτο στάδιο), προκειμένου να συμμετάσχουν, σε δεύτερο στάδιο, σε προκηρύξεις πλήρωσης θέσεων αντίστοιχων κλάδων/ειδικοτήτων σε φορείς του Δημοσίου – κεντρική διοίκηση, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, ανεξάρτητες αρχές, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, υπό την εποπτεία υπουργείου και ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού.
Η αναλυτική κατανομή των θέσεων ανά φορέα, έδρα, κατηγορία και κλάδο/ειδικότητα θα πραγματοποιηθεί με τις προκηρύξεις του δεύτερου σταδίου.
in.gr