2 Δεκ 2022

Μεγαλοπρεπής και οδυνηρή διπλή ήττα του Χρήστου Σταϊκούρα – Επεισοδιακή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό και στα άκρα με τους τραπεζίτες με τους οποίους μόνο «στα χέρια» δεν πιάστηκαν

 


Οι πληροφορίες είναι αρκούντως διασταυρωμένες και δεν επιδέχονται διάψευσης επί της ουσίας τους.

Παρ ολίγον μίνι κυβερνητική κρίση είχαμε το τελευταίο πενθήμερο, με αφορμή τις απειλές Σταϊκούρα προς τους..

τραπεζίτες για έκτακτη φορολόγησή τους, αν δεν έβαζαν πλάτη με ευνοϊκά μέτρα υπέρ δανειοληπτών, καταθετών και συναλλασσόμενων με τις προσφερόμενες υπηρεσίες τους.

Το θέμα πήρε άγριες και πρωτοφανείς διαστάσεις, καθώς ο υπουργός επέμενε στην αρχική σκληρή γραμμή του, αλλά το ίδιο επέμεναν και οι – αναβαθμισμένοι, λόγω καλών αποτελεσμάτων – τραπεζίτες.

Οι οποίοι βρήκαν την καλύτερη ευκαιρία και εκτός χώρας εξήγησαν στον πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια του επενδυτικού συνεδρίου στο Λονδίνο, ότι δεν μπορούν επ ουδενί να ακολουθήσουν το ισπανικό μοντέλο.

Η πίεση που δέχτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις διοικήσεις των τραπεζών ήταν πολύ μεγάλη, ενώ και σε καθαρά πολιτικό επίπεδο υπήρξαν παρεμβάσεις κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών προς την κατεύθυνση της μη δημιουργίας μετώπου με τις τράπεζες, ειδικά τώρα που βαίνουμε ολοταχώς προς εκλογές

Ακριβώς αυτό λέγεται ότι ήταν και το βασικό επιχείρημα του πρωθυπουργού προς τον κ. Σταϊκούρα κατά τη διάρκεια της μεταξύ τους επικοινωνίας, που δεν έγινε και υπό τις καλύτερες συνθήκες, λόγω της έκτασης των αντιδράσεων των τραπεζιτών και των δημοσιευμάτων που ουσιαστικά στήριζαν τις απόψεις τους.

Σύμφωνα με πηγές που είχαν και έχουν πρόσβαση στα τεκταινόμενα, ο υπουργός Οικονομικών όμως, αντέδρασε ασυνήθιστα έντονα, λέγοντας προς τον πρωθυπουργό ότι τις εκλογές δεν θα τις κρίνουν οι τραπεζίτες, αλλά οι δανειολήπτες που περιμένουν τη στήριξη από την κυβέρνηση σε αυτές τις ιδιαίτερα δυσχερείς συνθήκες, όπως και κάθε πολίτης, που πληρώνει πανάκριβα κάθε συναλλαγή του με τις τράπεζες και από την άλλη οι καταθέσεις του έχουν ουσιαστικά μηδενική απόδοση.

Άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τα παρασκήνια στο κυβερνητικό στρατόπεδο και στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, αποδίδουν την απρόσμενα επιθετική ρητορική του κ. Σταϊκούρα, αφενός στο γεγονός ότι οι τραπεζίτες στην πρώτη συνάντησή τους συμπεριφέρθηκαν υποτιμητικά και με τη νοοτροπία του ισχυρού, έναντι ενός υπουργού που μπορούν να τον παρακάμψουν.

Αφετέρου γιατί στην εκλογική του περιφέρεια, στη Φθιώτιδα, στις επερχόμενες εκλογές θα έχει εσωκομματικό αντίπαλο τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Οικονόμου, ο οποίος ήδη έχει κινηθεί πολύ δραστήρια.

Ναι μεν ο Χρήστος Σταϊκούρας ήταν πρώτος (19.000 ψήφοι) με τον δεύτερο Γιάννη Οικονόμου (14.000ψήφοι) να απειλεί τώρα ευθέως την πρωτιά του.

Αν μάλιστα τα ποσοστά του κόμματος δεν είναι τα αναμενόμενα, αλλά κατώτερα, τότε παίζονται πολλά στο ποιοι και πόσοι θα εκλεγούν, με δεδομένο ότι σήμερα η ΝΔ έχει 4 βουλευτές και ο ΣΥΡΙΖΑ έναν, οπότε θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα υπάρξουν ανακατατάξεις.

Οι πληροφορίες που υπήρχαν πριν τη χθεσινή νέα συνάντηση των τραπεζιτών με το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου οι πρώτοι να παρουσιάσουν τις δικές τους προτάσεις, ότι υπάρχει άτακτη υποχώρηση του υπουργού, λόγω της πρωθυπουργικής παρέμβασης και των έως και απειλητικών τηλεφωνημάτων από το Μαξίμου «για να βάλει (μπόλικο) νερό στο κρασί του», επιβεβαιώθηκαν πάντως πλήρως.

Πολύ απλά, οι σκληροί σε αυτή τη φάση τραπεζίτες επέβαλλαν τους όρους τους και τα όσα ανακοινώθηκαν, παρά την προσπάθεια ωραιοποίησής τους, αποτελούν οδυνηρή ήττα σε διπλό μέτωπο για τον υπουργό Οικονομικών – και σε επίπεδο αγοράς και σε κομματικό επίπεδο, επειδή πέρασε πολύ κάτω από τον πήχη που είχε θέσει.

Οι περισσότερο χαμένοι, βέβαια είναι δανειολήπτες και καταθέτες, που περίμεναν η όλη υπόθεση να έχει ευνοϊκή για αυτούς και τα συμφέροντά τους εξέλιξη, σε όλα τα επίπεδα. Πλην φευ…

https://radar.gr/