Το πρώτο που αδυνατεί να αντιληφθεί κανείς είναι για ποιο λόγο ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ήταν στο Δ.Σ. της ΜΚΟ Fight Impunity, που ανήκει στον φερόμενο ως εγκέφαλο της εγκληματικής οργάνωσης διαφθοράς Αντόνιο Παντσέρι, πρώην ευρωβουλευτή Ιταλίας.
- Από τον Βασίλη Γαλούπη
Μέχρι τον Δεκέμβριο 2019 ο Αβραμόπουλος ήταν επίτροπος Μετανάστευσης στην Ε.Ε. Κατείχε έναν κορυφαίο ρόλο στις Βρυξέλλες. Η ΜΚΟ ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019.
Ο κ. Αβραμόπουλος φέρεται ότι παραιτήθηκε αμέσως με το ξέσπασμα του σκανδάλου Καϊλή. Ομως σε τι εξυπηρετούσε η παρουσία του στο επίτιμο Δ.Σ. μιας νεοσύστατης ΜΚΟ, όταν τουλάχιστον από πόστα είναι χορτασμένος στην πολιτική καριέρα του; Και γιατί παραιτήθηκε νύχτα από το «μαγαζί» του Παντσέρι, πριν καν αποφασιστεί η προφυλάκιση του Ιταλού;
Το δεύτερο που πρέπει να απαντηθεί είναι με ποια κριτήρια και μετά από τι έλεγχο προσεκλήθη αυτή η ΜΚΟ στο Φόρουμ των Δελφών δύο χρονιές. Στις 8 Απριλίου 2022 ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας αναρτούσε στο Twitter του: «Στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών συζητήσαμε χθες με τον Βενιζέλο, τον Αβραμόπουλο και τον Πρόεδρο του Fight Impunity Panzieri για τον ρόλο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και του ΟΗΕ». Στο πάνελ διακρίνεται και η δημοσιογράφος Ιωάννα Μάνδρου, που συντόνιζε την συζήτηση.
Η ΜΚΟ συμμετείχε στο Φόρουμ Δελφών και τον Ιούλιο 2021. Στη συζήτηση που έγινε διαδικτυακά πήραν μέρος πάλι ο Αβραμόπουλος, ο Παντσέρι, που είναι στη φυλακή από χθες για διαφθορά, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, η πρώην ευρωβουλευτής και μέλος της ΜΚΟ Σεσίλια Βίκστρομ, κ.ά. Εδωσε, όμως, το «παρών» και όλη η δικαστική ηγεσία του τόπου: Ο Τσιάρας και οι πρόεδροι των τριών ανώτατων δικαστηρίων της χώρας, Δημήτριος Σκαλτσούνης (Συμβούλιο της Επικρατείας), Μαρία Γεωργίου (Αρειος Πάγος) και Ιωάννης Σαρμάς (Εποπτικό Συνέδριο). Ακόμα και η πρόεδρος της ελληνικής ανεξάρτητης Αρχής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μαρία Γαβουνέλη.
Το βασικό ερώτημα είναι αν αυτή η ΜΚΟ προτού κληθεί στην Ελλάδα ελέγχθηκε ποτέ, όπως θα έπρεπε. Και, κυρίως, αν ήταν μία ΜΚΟ που λειτουργούσε με νομιμότητα. Αυτό τουλάχιστον θα μπορούσαν να το ψάξουν.
Κανένα οικονομικό στοιχείο
Το «Politico» χθες ανέφερε πως για τη Fight Impunity δεν υπάρχει κανένα οικονομικό στοιχείο σχετικά με τις πηγές χρηματοδότησής της, ότι λειτουργούσε εκτός θεσμικού πλαισίου και δίχως να είναι καταχωρισμένη καν στο μητρώο διαφάνειας.
Γράφει το «Politico»: «Η ΜΚΟ του Παντσέρι, Fight Impunity, δεν είναι καταχωρισμένη στο μητρώο διαφάνειας. Αυτή είναι μια προφανής παραβίαση των υφιστάμενων κανόνων για ομάδες που εδρεύουν στην Ε.Ε. που θέλουν να εκφράσουν την άποψή τους στο Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με τις τελευταίες κατευθυντήριες γραμμές για τα μητρώα διαφάνειας, οι ΜΚΟ υποχρεούνται να περιλαμβάνουν εκτενείς λεπτομέρειες σχετικά με τη χρηματοδότησή τους». Η συγκεκριμένη ΜΚΟ δεν έκανε τίποτα από όσα έπρεπε.
Οταν κουβαλούσαν στην Ελλάδα αυτήν την ΜΚΟ και την παρουσίαζαν ως συνομιλητή στους Δελφούς, ο Αβραμόπουλος, ο Τσιάρας, ο Βορίδης και όλη η δικαστική εξουσία της Ελλάδας έψαξαν αν λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες; Από μια απλή έρευνα θα διαπίστωναν αν πληροί τις προϋποθέσεις και τις ευρωπαϊκές οδηγίες περί διαφάνειας. Είναι κάτι μέσα στο πλαίσιο των καθηκόντων τους, επειδή ακριβώς δεν γίνεται να έχουν συνομιλητές ανθρώπους που δεν είναι γνωστό ποιος τους χρηματοδοτεί.
Μέχρι και σήμερα στο site της ΜΚΟ δεν υπάρχει κανένα οικονομικό στοιχείο, ως όφειλε. Εχει μπει πια στο στόχαστρο της βελγικής αστυνομίας…
Ο σύντροφος της Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι, ίδρυσε μαζί με τον Παντσέρι τη ΜΚΟ. Ο Τζόρτζι έχει «εξαφανιστεί» πλέον από το site της Fight Impunity. Προτού γίνει φαντομάς, εμφανιζόταν ως «Ανώτερος σύμβουλος – εθελοντής, Σύμβουλος του Ευρωκοινοβουλίου στις Διεθνείς Σχέσεις, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Μέση Ανατολή – Β. Αφρική».
Η Fight Impunity έχει δήθεν σκοπό-φερετζέ «τον αγώνα ενάντια στην ατιμωρησία». Τόσο η Καϊλή όσο και ο Παντσέρι είδαν και τις οικογένειές τους στο βελγικό κρατητήριο. Ο Παντσέρι συνελήφθη με ένταλμα το οποίο τον κατηγορεί για «πολιτικές παρεμβάσεις με μέλη που εργάζονται στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προς όφελος του Κατάρ και του Μαρόκου». Στο ένταλμα η σύζυγος και η κόρη του κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
ΜΚΟ – «πλυντήριο» του διεφθαρμένου Κατάρ
Στις 10 Φεβρουαρίου 2022 ο Παντσέρι έγραφε άρθρο στα ιταλικά στη «Huffington Post», με τίτλο «Το Κατάρ στο νέο γεωπολιτικό κάδρο του Κόλπου», αμφισβητώντας ότι σκοτώθηκαν 6.500 εργάτες. Η ΜΚΟ, που λειτουργούσε σαν πλυντήριο του διεφθαρμένου Κατάρ, είχε στο Δ.Σ. της και τη Φεντερίκα Μογκερίνι, πρώην επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., που επί θητείας της πίεζε αφόρητα Ελλάδα και Σκόπια για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Παρεμπιπτόντως, τον Απρίλιο του 2019 η Σουηδέζα Βίκστρομ, μέλος Δ.Σ. της ΜΚΟ, είχε ανακοινωθεί ως υποψήφια για τις ευρωεκλογές από τον Ηλία Ψινάκη και το κόμμα του Πολίτες. «Ο Θεός μού έκανε το μεγαλύτερο δώρο! Η πρώτη υποψηφιότητα που ανακοινώνουμε για τις ευρωεκλογές είναι η Σεσίλια Βίκστρομ. Είναι μία σπουδαία διεθνής προσωπικότητα, πρόεδρος της επιτροπής Αναφορών της Ευρωβουλής και διακεκριμένο μέλος πολλών άλλων επιτροπών στις Βρυξέλλες… Θα σας πέσει το σαγόνι με το βιογραφικό της», μας ενημέρωνε ο τότε δήμαρχος Μαραθώνα, με το κόμμα του να «πατώνει» τελικά στις ευρωεκλογές.
Στο Δ.Σ. της Fight Impunity είναι η και Εμα Μπονίνο πρώην ευρωβουλευτής, πρώην υπουργός Εξωτερικών Ιταλίας (2013-2014), πρώην Ευρωπαία επίτροπος και νυν γερουσιαστής στο ιταλικό Κοινοβούλιο. Η συγκεκριμένη παρουσιάζει ενδιαφέρον επειδή έχει ιδρύσει μια άλλη ΜΚΟ, με το όνομα No Peace Without Justice. Γενικός διευθυντής στη συγκεκριμένη ΜΚΟ είναι ο Νικολό Ταλαμάνκα, που τέθηκε κι αυτός υπό κράτηση για το σκάνδαλο Καϊλή. Ομως η διεύθυνση αυτής της ΜΚΟ στις Βρυξέλλες, στην οδό Rue Ducale 41, είναι ακριβώς η ίδια με της «αμαρτωλής» ΜΚΟ του Παντσέρι και του συντρόφου της Καϊλή.
Οι Μογκερίνι και Βίκστροµ φέρεται ότι παραιτήθηκαν από το διοικητικό συµβούλιο της ΜΚΟ Fight Impunity, όπως έκανε και ο Αβραµόπουλος…
newsbreak.gr