7 Δεκ 2022

Τεράστια υπόκλιση στον Φερνάντο....O καρπουζάς από το Εστορίλ που ξεφτίλισε τους Σαρρήδες, τους Γκιρτζίκηδες και τις ρόμπες του παρελθόντος


 Ζητάω συγγνώμη που το αποψινό blog θα έχει ελάχιστη… ΑΕΚ. Όμως αυτό που συνέβη πριν από λίγες ώρες με την Πορτογαλία του Σάντος, θεωρώ ότι είναι πολύ πιο σημαντικό και άξιο σχολιασμού, από ένα κείμενο που θα ήταν ένα ακόμα αναμάσημα όλων όσων έχετε διαβάσει, ακούσει ή δει τα τελευταία 24ωρα.

Πριν ξεκινήσει το ματς της Πορτογαλίας με την Ελβετία, σε όλο τον πλανήτη, πρώτο θέμα συζήτησης ήταν το αν θα… τολμήσει ο Σάντος να αφήσει το κορυφαίο ποδοσφαιριστή του παγκόσμιου ποδοσφαίρου -όπως τουλάχιστον έχει δηλώσει ο ίδιος και δεν χρειάζεται να μπούμε σε διαδικασία σύγκρισης- εκτός ενδεκάδας.

Λάτρης της πειθαρχίας

Ο Σάντος ήταν, είναι και θα είναι τουλάχιστον για όσο προπονεί, λάτρης της πειθαρχίας. Δεν βάζει ποτέ και κανέναν πάνω από το σύνολο, πάνω από την ομάδα. Όταν λοιπόν ο Ρονάλντο έκανε όσα έκανε τη στιγμή της αλλαγής του και ο 68χρονος προπονητής, ένιωσε ότι απειλείται το σύνολο, δεν το σκέφτηκε.

Στον πάγκο ο CR7 και στην αρχική ενδεκάδα ένα παιδί 21 ετών (!) το οποίο είχε παίξει 24’ σε ένα φιλικό με τη Νιγηρία και στα παιχνίδια με τη Γκάνα και την Ουρουγουάη είχε αγωνιστεί 3’ και 12’ αντίστοιχα. Ο Γκονζάλο Ράμος ξεκινάει βασικός και σε 73’ συμμετοχής πετυχαίνει ιστορικό χατ τρικ και οδηγεί την Πορτογαλία στους «8» του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ο επιθετικός της Μπενφίκα, θα είναι μέχρι το επόμενο παιχνίδι σίγουρα το πρόσωπο της ημέρας. Αυτός που «εκθρόνισε» τον Ρονάλντο. Σύντομα η ομάδα της Λισσαβόνας θα δέχεται προτάσεις και το καλοκαίρι θα έχουμε σίριαλ. Παρεμπιπτόντως με την πρώτη ομάδα των «αετών» έχει σκοράρει 20 φορές σε 45 ματς και ήδη από χθες έχει 4 γκολ σε ισάριθμες συμμετοχές με την Εθνική Πορτογαλίας.

Ο Φερνάντο Σάντος, προπονητής που έφερε ο αείμνηστος Μάκης Ψωμιάδης στην Ελλάδα, για να καθίσει στον πάγκο της ΑΕΚ το 2001, είχε γίνει η… σπόντα της σπόντας. Ο «Big Mak» τον «έκλεψε» από τον Αρη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εποχής, ακόμα και την ώρα που ήταν έτοιμος να τον ανακοινώσει επισήμως, προσπαθούσε να «ψήσει» τον Μπάγεβιτς να γυρίσει στη Φιλαδέλφεια! Τελικά τον παρουσίασε με τον… Αλεχάντρο Σκλαβενίτη στο πλευρό του, με τον Πορτογάλο τεχνικό να αναρωτιέται ποιος είναι το… αφεντικό!

Άφησε το στίγμα του

Ο Σάντος λοιπόν γιατί ξεφύγαμε, άφησε το στίγμα του στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Τον έχουν κατηγορήσει για πολλά. Ότι έπαιζε αμυντικά, ότι είναι προπονητής του 1-0, ότι παίζει αντιποδόσφαιρο, τον είχαν χαρακτηρίσει «καρπουζά από το Εστορίλ» και πολλά πάρα πολλά ακόμα. Ποιοι; Οι γνωστοί ξερόλες και opinion makers ως επί το πλείστον. Και όσοι δεν μπορούσαν να κάνουν ότι γουστάρουν.

Το ότι η συγκλονιστικά συντριπτική πλειοψηφία των παικτών που συνεργάστηκαν μαζί του, λένε τα καλύτερα, το ότι μπορούσε κυριολεκτικά από το «μηδέν» να «χτίσει» ομάδες που θα έχουν χαρακτήρα και δε θα εγκαταλείπουν ποτέ τη μάχη και όταν θα μπορούν θα δίνουν συγκλονιστικές ποδοσφαιρικές παραστάσεις, δεν εμπόδισε τους Σαρρή και Γκιρτζίκη να τον «φάνε». Αυτούς τους δύο μαζί με όλες τις ρόμπες που τότε «έλυναν» και «έδεναν» στην ΕΠΟ.

Ο δικός μας Φερνάντο, ο οποίος όποτε του το ζητούσες (ειδικά στη δεύτερη θητεία του στην ΑΕΚ) καθόταν να σου εξηγήσει, ακόμα και μετά το παιχνίδι που αποτελεί τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική του δικαίωση με το να μη ξεκινήσει τον CR7, όχι μόνο τον «κάλυψε», αλλά τον έκανε και «μάγκα». Διαβάστε δηλώσεις που έκανε: «Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τον αρχηγό, είμαστε φίλοι πολλά χρόνια, μιλήσαμε πριν από το ματς και δεν είχε κανένα θέμα με την απόφασή μου. Ο Κριστιάνο είναι ο αρχηγός μας, πάντα προσπαθεί να βοηθήσει. Προερχόταν από τραυματισμό και δεν μπορώ να πω αυτή τη στιγμή αν θα παίξει στο επόμενο ματς. Απόψε ο Ρονάλντο έδωσε το παράδειγμα ενός μεγάλου κάπτεν».

Το χθεσινό αποτέλεσμα είναι απλά η δικαίωση ενός υπέροχου ανθρώπου που δουλεύει σκληρά και ακατάπαυστα. Από εμένα μία τεράστια υπόκλιση. Θα έχει για πάντα το σεβασμό και το θαυμασμό μου!

ΥΓ: Τα νέα από τον τραυματισμό του Μοχαμάντι είναι ανησυχητικά. Προς το παρόν σύμφωνα με όλα όσα προκύπτουν από το ρεπορτάζ δεν προκύπτει καμία απολύτως κίνηση των ανθρώπων της ΑΕΚ για μεταγραφή. Θέλουν πρώτα να περιμένουν να δούνε τι θα γίνει με τον Ιρανό. Πότε θα υποβληθεί σε επέμβαση και πόσο θα μείνει εκτός δράσης.

Αυτό που αντιλαμβάνομαι εγώ είναι ότι μέχρι να ξεκαθαρίσει το διάστημα απουσίας του Μοχαμάντι, ως βασική επιλογή στο δεξί άκρο της άμυνας θα υπολογίζεται ο Ρότα και στα αριστερά εκτός από τον Χατζισαφί, θα υπολογίζεται και ο Σιντιμπέ, όπως τον είδαμε και στο φιλικό στην Ολλανδία.

Αν μιλάμε για ένα μήνα απουσίας μην περιμένετε κάποια προσθήκη. Αν όμως είναι κάτι πολύ πιο μακροχρόνιο, τότε θα ανοίξει για τα καλά η κουβέντα για αριστερό μπακ. Υπομονή…

https://www.enwsi.gr/