Το έγκλημα των 14 δις για την ελληνική αμυντική βιομηχανία το έχουμε πολλές φορές επισημάνει…14 δις εξοπλισμούς έχει παραγγείλει η κυβέρνηση και για την ελληνική αμυντική βιομηχανία εξασφάλισε κυριολεκτικά ψίχουλα! Η ευκαιρία που χάνεται είναι μοναδική και αν δεν αλλάξει κάτι ...το πολυδιαφημισμένο «πρόγραμμα επανεξοπλισμού» της χώρας θα αποδειχτεί μια φούσκα πολύ χρήσιμη για την προεκλογική εκστρατεία του κ.Μητστοτάκη και τίποτα παραπάνω. Δεν αρέσει σε κάποιους αυτή η εκτίμηση αλλά δυστυχώς έτσι έχει η κατάσταση.
Να επαναλάβουμε την απόλυτη εγκατάλειψη για τα ΕΑΣ και τις επιπολαιότητες στην ΕΑΒ; Να επισημάνουμε ξανά ότι δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα για την ελληνική αμυντική βιομηχανία και καλύπτουν την αδιαφορία τους με ανακοινώσεις αγορών τις οποίες σύντομα θα δούμε αν ,πως και για πόσο έχει εξασφαλιστεί η υποστήριξη τους;
Την ίδια ώρα διαβάζουμε σε αμερικανικές ιστοσελίδες ότι «οι ετήσιες εξαγωγές της Τουρκίας στον τομέα της άμυνας, ξεπέρασαν το όριο των 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για πρώτη φορά, σύμφωνα με τον Ισμαήλ Ντεμίρ, επικεφαλής της υπηρεσίας αμυντικών προμηθειών της χώρας».
Ο σύνδεσμος των Τούρκων Εξαγωγέων κατέγραψε τις εξαγωγές άμυνας και αεροδιαστημικής της χώρας την περίοδο μεταξύ Ιανουαρίου και Νοεμβρίου 2022, σε 3,77 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένες κατά 35,7% ,από τα 2,778 δισεκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο του 2021.
Οι εξαγωγές άμυνας και αεροδιαστημικής κατά τον Οκτώβριο του 2022 ανήλθαν σε 464 εκατομμύρια δολάρια και κατά τον Νοέμβριο σε 503 εκατομμύρια δολάρια.
Νωρίτερα φέτος, ο Ozgur Eksi, αμυντικός αναλυτής στην Άγκυρα, είπε στο Defense News ότι η αυξανόμενη τάση στις εξαγωγές «θα πρέπει να αποδοθεί κυρίως στην αεροδιαστημική και ειδικότερα στα uav.
Η τ εταιρεία Baykar, η οποία κατασκευάζει το uav TB2 Bayraktar, το έχει πουλήσει το σε 27 χώρες. Ο Selcuk Bayraktar, επικεφαλής τεχνικός διευθυντής της εταιρείας, δήλωσε στις 22 Δεκεμβρίου ότι οι εξαγωγές αποτελούν το 98% των εσόδων της εταιρείας το 2022.
Η εξαγωγή τουρκικών χερσαίων οχημάτων το 2022 ήταν αξίας 428 εκατομμυρίων δολαρίων. Η BMC, ένας κατασκευαστής τεθωρακισμένων οχημάτων, ηγήθηκε των εξαγωγών χερσαίων οχημάτων της Τουρκίας φέτος, αντιπροσωπεύοντας το 45% των εξαγωγών σε αυτόν τον τομέα.