21 Ιαν 2023

Σαπιλα στην Ε.Ε..... Ρομπέρτα Μέτσολα: Πανάκριβα ταξίδια και πολυτελή δώρα

 


Θέμα προέκυψε με τα ταξίδια της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, όπως και άλλων. Τη δήλωση κάθε συμμετοχής τους «σε εκδήλωση που διοργανώνεται από τρίτους» οφείλουν να αναφέρουν οι Ευρωβουλευτές, υπό την προϋπόθεση ότι το σύνολο ή μέρος των εξόδων του... ταξιδιού και της διαμονής έχει επιβαρυνθεί από αυτό το τρίτο μέρος. Έτσι έχουν οι κανόνες. Η δήλωση αυτή πρέπει να γίνει «το αργότερο την τελευταία ημέρα του μήνα, που ακολουθεί την τελευταία ημέρα του ταξιδιού». Αυτό αφήνει μια μέγιστη περίοδο μεταξύ ενός και δύο μηνών για τη συμπλήρωση του διοικητικού εντύπου.

Από την αρχή του έτους, αρκετοί ευρωβουλευτές έχουν ωστόσο στείλει δηλώσεις στην κοινοβουλευτική διοίκηση του ευρωκοινοβουλίου με κάποια... καθυστέρηση, σημειώνει η Le Soir. Μεταξύ αυτών, ήταν αρκετά γνωστά ονόματα: η Marie Arena (S&D), η οποία είχε παραλείψει να διευκρινίσει ότι είχε πάει στην Ντόχα, με έξοδα του Κατάρ (έχει πλέον παραιτηθεί από την προεδρία της υποεπιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα του ΕΚ).

Tom Vandenkendelaere (PPE) που, μετά από ερώτηση της Le Soir, παρουσίασε αργοπορημένα έξι έντυπα σχετικά με ταξίδια στο εξωτερικό. Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη όμως και η περίπτωση της… Ρομπέρτα Μέτσολα, προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου. Στις 11, 12 και 13 Ιανουαρίου, δήλωσε πέντε ταξίδια, μέρος του κόστους των οποίων καλύφθηκε από τρίτο μέρος.

Τα εν λόγω ταξίδια έγιναν τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο του 2022. Επομένως, όσον αφορά τον κώδικα δεοντολογίας, η κα Μέτσολα είναι εκτός χρόνου. Λίγο ντροπιαστικό, σχολιάζει η Le Soir, όταν την ημέρα που επέστρεψε αυτές τις δηλώσεις (ακριβώς μετά τις αποκαλύψεις των ξεχασμένων ταξιδιών της Marie Arena), κάλεσε μέσα από τις στήλες της Le Soir και πέντε άλλων ευρωπαϊκών εφημερίδων, «να ενισχύσουν τον σεβασμό στους κανόνες που υπάρχουν., από σήμερα… »

Μιλώντας στη βελγική εφημερίδα, ο εκπρόσωπος της Μέτσολα έδωσε εξήγηση για αυτήν την καθυστερημένη δήλωση ως εξής: «πρόκειται για θέμα πρωτοκόλλου ή ασφάλειας, ειδικά για τις κινήσεις ενός προέδρου».

Πρόσκληση για τρεις μέρες στο Ισραήλ

Το ημερολόγιο της Ρομπέρτα Μέτσολα ήταν ιδιαίτερα γεμάτο. Οι πρώτοι δώδεκα μήνες της προεδρίας της ήταν «φορτωμένοι» με ταξίδια. «Μερικά από αυτά πληρώνονται από τη Βουλή», είπε ο εκπρόσωπός της. «Όπως και μια σειρά αποστολών, που πραγματοποιούν οι βουλευτές, στο πλαίσιο του έργου τους. Και, ως υπενθύμιση, ο κώδικας δεοντολογίας προβλέπει μια σειρά εξαιρέσεων από την υποχρέωση υποβολής εκθέσεων. Ειδικά όταν η πρόσκληση προέρχεται από θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διεθνείς οργανισμούς, κράτη μέλη, πολιτικά κόμματα και ιδρύματα..», πρόσθεσε.

Αλλά παράλληλα με αυτά τα ταξίδια που «δεν χρειάζεται» να δηλωθούν, η πρόεδρος Μέτσολα μόλις έκανε γνωστά πέντε ταξίδια που χρηματοδοτήθηκαν από τρίτο μέρος. Αλλά το προσωπικό της «ταξιδιωτικό μητρώο» ήταν μέχρι τώρα... εντελώς κενό.

roberta metsola, σκανδαλο, ταξιδια

Στη λίστα με τις παραλείψεις υπάρχει ένα τριήμερο ταξίδι στο Ισραήλ, για μια «επίσημη επίσκεψη» από τις 22 έως τις 24 Μαΐου 2022. Οι δύο διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο πληρώθηκαν από το «κράτος του Ισραήλ», έγραψε στη δήλωσή της η Ρομπέρτα Μέτσολα: «Σε αυτό το είδος ταξιδιού, συνήθως δεν επιλέγει κανείς το ξενοδοχείο του, υπάρχουν ζητήματα ασφαλείας», λέει ο εκπρόσωπός της. Η δήλωση αναφέρει συναντήσεις με τον πρόεδρο, τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εξωτερικών και μια ομιλία στο η Κνεσέτ.

Γίνεται επίσης λόγος μεταξύ άλλων για πρόσκληση από την UEFA στο Παρίσι για τον τελικό του Champions League στις 28 Μαΐου, για τον οποίο η Ρομπέρτα Μέτσολα δηλώνει ωστόσο ότι έχει αναλάβει τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής που θα την απαλλάξει από δήλωση, αναφέρει ο εκπρόσωπός της.

Στις 10 Ιουνίου, πέρασε μια νύχτα στην Κοπεγχάγη, προσκεκλημένη από τη Συμμαχία των Δημοκρατιών, ένα ίδρυμα που διοργανώνει μια διεθνή σύνοδο κορυφής που συγκεντρώνει «πολιτικούς ηγέτες, μέσα ενημέρωσης, εταιρείες». Και τέλος, η Μέτσολα μόλις δήλωσε ότι επωφελήθηκε από μια βραδιά σε ξενοδοχείο στο Beaune, τον περασμένο Οκτώβριο, μετά από πρόσκληση της Confrérie des Chevaliers du Tastevin, «για την οποία έδωσε μια ομιλία ως Πρόεδρος του Κοινοβουλίου», προσθέτει ο εκπρόσωπός της. Κατά τη διάρκεια της τελετής στο Clos de Vougeot, εισήχθη εκεί ως «Dame» της οργάνωσης, τίτλο τον οποίο αναφέρει ως «μη αμειβόμενη δραστηριότητα» στη δήλωση οικονομικών συμφερόντων της.

Ο κώδικας δεοντολογίας των βουλευτών προβλέπει ότι, εάν υπάρχει λόγος να πιστεύεται ότι ένας εκλεγμένος αξιωματούχος μπορεί να παραβίασε τους κανόνες (ιδίως με το να μην κηρύξει τα ταξίδια του ως «χορηγούμενα» εν όλω ή εν μέρει), ο πρόεδρος της συνεδρίασης μπορεί ενημερώνει τη συμβουλευτική επιτροπή, η οποία είναι αρμόδια για τη διερεύνηση και την πρόταση ενδεχόμενης κύρωσης.

Δεν είναι βέβαιο ότι οι παραλείψεις της Ρομπέρτα Μέτσολα καταλήγουν έτσι. Παρακαλούν όμως, περισσότερο από ποτέ, ως προς τη διευκρίνιση των κανόνων και την υπενθύμισή τους σε όλα τα μέλη του ευρωκοινοβουλίου, καταλήγει το δημοσίευμα της Le Soir.

https://www.ieidiseis.gr/