Ο Πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) Νίκος Τσεμπερλίδης μέσα από συνέντευξη του στο ethnos.gr κατακεραυνώνει την κυβέρνηση, καθώς όπως υποστηρίζει,η μείωση της ποσότητας των πωλούμενων προϊόντων μέσα στις συσκευασίες... είναι μία προσπάθεια εξαπάτησης των καταναλωτών. Πρόκεται για ένα παλιό κόλπο κατά τον κ. Τσεμπερλίδη, που έχει σαν αποτέλεσμα η τιμή ουσιαστικά να συνεχίζει να αυξάνει, ενώ οι παράλληλα οι πολίτες είναι δύσκολο να αντιληφθούν το μέγεθος της ακρίβειας.
Αυτό διότι, η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών προσέχει μόνο τη λιανική τιμή ενός προϊόντος και όχι την τιμή μονάδας του, η οποία αντικατοπτρίζει την πραγματική αντιστοιχία μεταξύ λιανικής τιμής και πωλούμενης ποσότητας και πρέπει να αναγράφεται στο καρτελάκι δίπλα στο προϊόν στα καταστήματα.
Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΚΕΠΚΑ, αναφερόμενος στο «καλάθι του νοικοκυριού», τονίζει ότι ουσιαστικά δεν προσέφερε κάτι στους καταναλωτές. Μπορεί να παραμένουν σταθερές οι τιμές των προϊόντων που περιλαμβάνονται στο καλάθι, στα σούπερ-μάρκετ, ωστόσο, σχεδόν κάθε… εβδομάδα οι επιχειρήσεις αλλάζουν τα προϊόντα του καλαθιού και όσων βγαίνουν από αυτό, «εκτοξεύονται» οι τιμές.
Ανήθικη πρακτική
Ειδικότερα και σύμφωνα με τον κ. Τσεμπερλίδη, είτε οι εταιρείες που παρασκευάζουν τα προϊόντα είτε οι μεσάζοντες προχώρησαν στο συγκεκριμένο «μεγάλο κόλπο», όπως το χαρακτηρίζει, της μείωσης της ποσότητας στις συσκευασίες, διότι οι καταναλωτές, εξαιτίας της καλπάζουσας ακρίβειας, άρχισαν να ψάχνουν περισσότερο τα δεδομένα.
«Είναι μεγάλο και παλιό κόλπο αυτό, το οποίο σήμερα έχει αποκτήσει πολύ έντονες διαστάσεις. Δεν ξέρω, αν ευθύνονται οι εταιρείες ή οι μεσάζοντες για τη μείωση της ποσότητας στις συσκευασίες. Η Πολιτεία είναι εκείνη που πρέπει να αναζητήσει τον υπαίτιο. Αν στη συσκευασία αναγράφεται η ακριβής ποσότητα και άρα φαίνεται η μείωσή της, δεν πρόκειται για παράνομη ενέργεια, όμως, είναι ανήθικη. Οι καταναλωτές βλέπουν μία μικρή διαφορά προς τα πάνω στην τιμή του προϊόντος, αυτή δεν τους προκαλεί ανησυχία κι έτσι το 99% δεν παρατηρεί τη μείωση της ποσότητάς του στη συσκευασία. Γι’ αυτό ακριβώς προχωρούν στο μεγάλο κόλπο μείωσης της ποσότητας. Αν, βέβαια, στη συσκευασία δεν αναγράφεται η πραγματική ποσότητα, πρόκειται για παράνομη ενέργεια και πρέπει να γίνει αμέσως καταγγελία στις αρμόδιες Αρχές», τονίζει στο ο κ. Τσεμπερλίδης.