9 Ιαν 2023

Αποκαλυπτικό σενάριο CNN για πόλεμο Κίνας - Ταϊβάν: Οι ΗΠΑ θα είχαν 3.200 νεκρούς

 


Μια κινεζική εισβολή στην Ταϊβάν το 2026 θα είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες απώλειες μεταξύ των κινεζικών, αμερικανικών, ταϊβανέζικων και ιαπωνικών δυνάμεων. Μάλιστα, θα ήταν απίθανο να οδηγήσει σε νίκη του Πεκίνου, σύμφωνα με μια εξέχουσα ανεξάρτητη δεξαμενή σκέψης της Ουάσινγκτον. Το συμπέρασμα βγαίνει έπειτα από προσομοιώσεις πολεμικών παιγνίων μιας πιθανής σύγκρουσης που απασχολεί τους στρατιωτικούς και πολιτικούς ηγέτες στην Ασία και την Ουάσινγκτον.

Ένας πόλεμος για την Ταϊβάν θα μπορούσε να αφήσει έναν νικηφόρο αμερικανικό στρατό σε εξίσου παραλυμένη κατάσταση με τις κινεζικές δυνάμεις που νίκησε.

Στο τέλος της σύγκρουσης, τουλάχιστον δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα θα βρίσκονταν στον βυθό του Ειρηνικού και το σύγχρονο πολεμικό ναυτικό της Κίνας, το μεγαλύτερο στον κόσμο, θα ήταν σε «συντριβή».

Αυτά είναι μεταξύ άλλων τα συμπεράσματα του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS), που προέκυψαν μετά την εκτέλεση, όπως υποστηρίζει, μιας από τις πιο εκτεταμένες προσομοιώσεις πολεμικών παιγνίων που έχουν διεξαχθεί ποτέ σε μια πιθανή σύγκρουση για την Ταϊβάν. Πρόκειται για το δημοκρατικά διοικούμενο νησί των 24 εκατομμυρίων κατοίκων, το οποίο το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα διεκδικεί ως μέρος της κυρίαρχης επικράτειάς του, παρά το γεγονός ότι δεν το έχει ελέγξει ποτέ.

Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ έχει αρνηθεί να αποκλείσει τη χρήση στρατιωτικής βίας για να τεθεί το νησί υπό τον έλεγχο του Πεκίνου.

Πώς θα είναι ο πόλεμος Κίνας - Ταϊβάν

Το CNN εξέτασε ένα αντίγραφο της έκθεσης - με τίτλο «Η πρώτη μάχη του επόμενου πολέμου» - σχετικά με τα πολεμικά σενάρια που διεξήγαγε το CSIS. Όπως εξήγησε, το έργο ήταν απαραίτητο επειδή οι προηγούμενες κυβερνητικές και ιδιωτικές προσομοιώσεις πολέμου ήταν πολύ στενές ή πολύ αδιαφανείς για να δώσουν στο κοινό και στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής μια πραγματική εικόνα για το πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί η σύγκρουση στο στενό της Ταϊβάν.

«Δεν υπάρχει κανένα μη διαβαθμισμένο πολεμικό παιχνίδι εκεί έξω που να εξετάζει τη σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας», δήλωσε ο Mark Cancian, ένας από τους τρεις επικεφαλής του έργου και ανώτερος σύμβουλος στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών. «Από τα παιχνίδια που είναι μη διαβαθμισμένα, γίνονται συνήθως μόνο μία ή δύο φορές».

Το CSIS έτρεξε αυτό το πολεμικό παίγνιο 24 φορές για να απαντήσει σε δύο θεμελιώδη ερωτήματα: θα πετύχαινε η εισβολή και με ποιο κόστος;

Οι πιθανές απαντήσεις σε αυτά τα δύο ερωτήματα είναι όχι και τεράστιες, αναφέρει η έκθεση του CSIS.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία χάνουν δεκάδες πλοία, εκατοντάδες αεροσκάφη και χιλιάδες στρατιώτες. Τέτοιες απώλειες θα έβλαπταν την παγκόσμια θέση των ΗΠΑ για πολλά χρόνια», αναφέρει η έκθεση. Στα περισσότερα σενάρια, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έχασε δύο αεροπλανοφόρα και 10 έως 20 μεγάλα πλοία επιφανείας. Περίπου 3.200 Αμερικανοί στρατιώτες θα σκοτώνονταν σε τρεις εβδομάδες μάχης, σχεδόν το ήμισυ όσων έχασαν οι ΗΠΑ σε δύο δεκαετίες μάχης στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

«Η Κίνα υποφέρει επίσης σε μεγάλο βαθμό. Το ναυτικό της είναι διαλυμένο, ο πυρήνας των αμφίβιων δυνάμεών της έχει διαλυθεί και δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες είναι αιχμάλωτοι πολέμου», αναφέρεται. Η έκθεση εκτιμά ότι η Κίνα θα υποστεί περίπου 10.000 νεκρούς στρατιώτες και θα χάσει 155 πολεμικά αεροσκάφη και 138 μεγάλα πλοία.

Η Ταϊβάν θα καταστραφεί

Ταϊβάν, Κίνα, ΗΠΑ, πολεμος

Τα σενάρια περιγράφουν ένα ζοφερό μέλλον για την Ταϊβάν, ακόμη και αν δεν πετύχει η κινεζική εισβολή.

«Ενώ ο στρατός της Ταϊβάν είναι ακέραιος, είναι σοβαρά υποβαθμισμένος και έχει μείνει να υπερασπίζεται μια κατεστραμμένη οικονομία σε ένα νησί χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και βασικές υπηρεσίες», αναφέρει η έκθεση. Ο στρατός του νησιού θα υποστεί περίπου 3.500 απώλειες και και τα 26 αντιτορπιλικά και φρεγάτες του ναυτικού του θα βυθιστούν, αναφέρει η έκθεση.

Η Ιαπωνία είναι πιθανό να χάσει περισσότερα από 100 πολεμικά αεροσκάφη και 26 πολεμικά πλοία, ενώ οι αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στο εσωτερικό της έδαφος θα δεχθούν κινεζική επίθεση, διαπιστώνει η έκθεση.

Αλλά το CSIS δήλωσε ότι δεν ήθελε η έκθεσή της να υπονοήσει ότι ένας πόλεμος για την Ταϊβάν «είναι αναπόφευκτος ή ακόμη και πιθανός».
«Η κινεζική ηγεσία θα μπορούσε να υιοθετήσει μια στρατηγική διπλωματικής απομόνωσης, πίεσης στην γκρίζα ζώνη ή οικονομικού καταναγκασμού εναντίον της Ταϊβάν», ανέφερε.

Ο Νταν Γκραζιερ, ανώτερος συνεργάτης αμυντικής πολιτικής στο Project on Government Oversight (POGO), θεωρεί εξαιρετικά απίθανη μια άμεση κινεζική εισβολή στην Ταϊβάν. Μια τέτοια στρατιωτική επιχείρηση θα διέκοπτε αμέσως τις εισαγωγές και τις εξαγωγές στις οποίες βασίζεται η κινεζική οικονομία για την ίδια την επιβίωσή της, δήλωσε ο Grazier στο CNN, και η διακοπή αυτού του εμπορίου ενέχει τον κίνδυνο της κατάρρευσης της κινεζικής οικονομίας σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η Κίνα βασίζεται στις εισαγωγές τροφίμων και καυσίμων για να κινεί την οικονομική της μηχανή, δήλωσε ο Γκράζιερ, και έχει ελάχιστα περιθώρια ελιγμών.

«Οι Κινέζοι θα κάνουν ό,τι μπορούν κατά την εκτίμησή μου για να αποφύγουν μια στρατιωτική σύγκρουση με οποιονδήποτε», δήλωσε ο Γκράζιερ. Για να αμφισβητήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες για παγκόσμια κυριαρχία, θα χρησιμοποιήσουν βιομηχανική και οικονομική δύναμη αντί για στρατιωτική δύναμη.

Αλλά οι ηγέτες του Πενταγώνου έχουν χαρακτηρίσει την Κίνα ως «απειλή της Αμερικής», και η περσινή έκθεση για τη στρατιωτική ισχύ της Κίνας, η οποία έγινε κατ' εντολή του Κογκρέσου, ανέφερε ότι «αύξησε τις προκλητικές και αποσταθεροποιητικές ενέργειες μέσα και γύρω από τα Στενά της Ταϊβάν, για να συμπεριλάβει αυξημένες πτήσεις στη διεκδικούμενη από την Ταϊβάν ζώνη αναγνώρισης αεράμυνας και τη διεξαγωγή ασκήσεων που επικεντρώνονται στην πιθανή κατάληψη ενός από τα απομακρυσμένα νησιά της Ταϊβάν».

Τον Αύγουστο, η επίσκεψη της τότε προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στο νησί προκάλεσε μια ευρεία επίδειξη στρατιωτικής ισχύος της Κίνας, η οποία περιελάμβανε την αποστολή πυραύλων πάνω από το νησί καθώς και στα ύδατα της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Ιαπωνίας.