2 Μαρ 2023

Πλεύρη, παραιτήσου και εσύ! Επιβάτες καταγγέλουν την έλλειψη γιατρών στο σημείο της τραγωδίας! Πάνω από 40 λεπτά περίμεναν οι τραυματίες για να εξεταστούν στο Γενικό νοσοκομείο Λάρισας!

 


Επιβάτης η οποία κατάφερε να εξέλθει ζωντανή  από τα συντρίμμια βοηθούμενη να συρθεί έξω από το κατεστραμμένο βαγόνι της  από φοιτητές , αποκαλύπτει πώς μία γυναίκα τραυματίας που βρισκόταν σε κατάσταση αφασίας , παρέμενε για 45 λεπτά πεσμένη στο έδαφος,  διότι αν και υπήρχαν ασθενοφόρα δεν υπήρχαν γιατροί για να εκτιμήσουν την κατάσταση ώστε να μεταφερθεί άμεσα και ασφαλώς στο νοσοκομείο.

 Παράλληλα κατά τη διάρκεια της ημέρας καταγράφτηκε πληθώρα καταγγελιών για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην παραλαβή τραυματιών, αλλά και στην πρώτη εξέταση και εκτίμηση έκτακτων περιστατικών  στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Η κατάσταση επιδεινώθηκε από το γεγονός ότι σε αυτό το Νοσοκομείο λειτουργεί το Νεκροτομείο της πόλης. Ως εκ τούτου όλοι οι σοροί των θυμάτων μεταφέρθηκαν εκεί όπου από νωρίς το πρωί άρχισαν να συγκεντρώνονται και οι συγγενείς αφενός για να αναγνωριστούν οι σοροί και αφετέρου για να ελέγξουν αν τα παιδιά τους συμπεριλαμβάνονται στα θύματα της τραγωδίας.

Παρόλα αυτά δεν δικαιολογείται πώς τόσο στο πεδίο της τραγωδίας όσο και στις νοσοκομειακές δομές της πόλης παρατηρήθηκε τέτοια έλλειψη γιατρών σε μία κρίσιμη στιγμή.

Έχουν συσσωρευτεί την τελευταία περίοδο πολλές καταγγελίες για την κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ, για την διαχείριση από το Υπουργείο Υγείας των ανθρωπίνων πόρων στο σύστημα Υγείας και κυρίως για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί λόγω ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Καταγγέλλονται με δημόσιες αναφορές οι απαράδεκτες καθυστερήσεις ακόμη και σωρεία ακυρώσεων χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία.

Σε μία κρίσιμη λοιπόν κατάσταση όπως αυτή που επικράτησε αιφνιδίως σε μία πόλη σαν την Λάρισα με την σύγκρουση των αμαξοστοιχιών αποκαλύφθηκε όλη η γύμνια του συστήματος.

Είναι ενδεικτικές οι αναφορές, οι καταγγελίες και οι επανειλημμένες προειδοποιήσεις για την κατάσταση που επικρατεί εδώ και καιρό στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.

Προειδοποιούσαν από τον Οκτώβριο του 2022

Η  ανάδειξη των χρόνιων προβλημάτων του Γενικού Νοσοκομείου αλλά και των Κέντρων Υγείας της Λάρισας βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης φορέων που διοργάνωσε το μεσημέρι της Παρασκευής στο αμφιθέατρο του ΓΝΛ το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ιατρών Νοσηλευτηρίων Κέντρων Υγείας Λάρισας (ΕΙΝΚΥΛ).

«Σκοπός της σημερινής συνάντησης είναι η ανάδειξη των προβλημάτων αυτών, δεδομένου ότι κάθε μία μέρα έρχονται στο νοσοκομείο οι πολίτες και δεν μπορούμε να τους προσφέρουμε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, ενώ θα μπορούσαμε. Καλέσαμε τους φορείς της πόλης στη συνάντηση, για να αναλάβουν και οι ίδιοι πρωτοβουλίες για την επίλυση των προβλημάτων. Μέσα από τη σύσκεψη αυτή θα αποφασισθεί να γίνει και κινητοποίηση το επόμενο διάστημα για τα προβλήματα της δημόσιας υγείας στην πόλης μας» τόνισε σε δηλώσεις ο πρόεδρος της ΕΙΝΚΥΛ  (Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου Λάρισας) κ. Νίκος Νταφούλης (ΚΚΕ).

Την Περιφέρεια Θεσσαλίας εκπροσώπησε στην σύσκεψη ο Αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Βασίλης Πινακάς, ο οποίος σε δηλώσεις του επεσήμανε ότι: «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να ακούσουμε τα προβλήματα που θα κατατεθούν. Εμείς σαν Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζουμε διαχρονικά τη δημόσια υγεία, έχουμε κάνει έργα πάνω από 100 εκατ. ευρώ σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και κτηριακές υποδομές. Σαν Περιφέρεια Θεσσαλίας αναλαμβάνουμε και ευθύνες που δεν μας αναλογούν, γιατί έχουμε στο επίκεντρο τον άνθρωπο, την δημόσια υγεία αλλά και να στηρίξουμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές».

Τα αιτήματα

1. ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ

1.1 Ιατρική Υπηρεσία

Οι δραματικές ελλείψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και των βαθμίδων σε μερικές περιπτώσεις έχει φθάσει σε κριτικό όριο επισφαλούς λειτουργίας.

Το μη ιατρικό πλην ειδικευομένων προσωπικό έχει μειωθεί στα 612 άτομα από περίπου 1.000. Στον αριθμό αυτόν περιλαμβάνονται 450 μόνιμοι εργαζόμενοι με τους λοιπούς να ευρίσκονται στην ομηρία διαφόρων τύπων ελαστικών σχέσεων εργασίας, οι οποίες αυξάνονται με τον χρόνο αντικαθιστώντας μόνιμο προσωπικό που αποχωρεί για συνταξιοδότηση ή άλλους λόγους.

Το ιατρικό προσωπικό περιλαμβάνει 107 μόνιμους ειδικούς ιατρούς του ΕΣΥ, περιλαμβανομένων και των επιστημόνων του Κέντρου Ψυχικής Υγείας, ενώ 7 ιατροί έχουν μετακινηθεί με διοικητικές αποφάσεις της 5ης ΥΠε σε άλλα νοσοκομεία ακόμα και άλλων πόλεων, δηλαδή στην πραγματικότητα παρέχουν υπηρεσίες στο ΓΝΛ 100 ειδικοί ιατροί, εκ των οποίων στο πρόγραμμα εφημεριών συμμετέχουν οι 97.

Κενές οργανικές θέσεις ειδικών ιατρών καλύπτουν 13 συνάδελφοι ως επικουρικό ιατρικό προσωπικό.

Κάποια Κλινικά Τμήματα πρώτης γραμμής αδυνατούν να καλύψουν ακόμα και το πρόγραμμα εφημεριών, κάποια με δυσχέρεια και επισφάλεια ανταποκρίνεται στην πίεση των αιτημάτων παροχής υγείας. Συγχρόνως οι επερχόμενες αποχωρήσεις ειδικών ιατρών είτε λόγω συνταξιοδότησης, είτε για άλλους λόγους, απ’ ότι φαίνεται δεν υπάρχει διάθεση, ούτε πρόβλεψη, ούτε οι απαραίτητες ενέργειες για να αντικατασταθεί. Το χειρότερο είναι δε ότι όλες οι αποχωρήσεις αφορούν σε έμπειρο εξειδικευμένο προσωπικό που αφήνει σημαντικά και δυσαναπλήρωτα κενά.

Σε θέσεις ειδικευομένων υπηρετούν 118 ιατροί, ενώ κάποια Τμήματα ή στερούνται ειδικευομένων ή έχουν ελλιπή κάλυψη των διαθεσίμων θέσεων, πιθανώς λόγω αφ’ ενός μεν της προοπτικής υποβάθμισης του νοσοκομείου, αφ’ ετέρου δε λόγω της εξουθενωτικής υπερεργασίας στην οποία υποχρεώνονται οι ιατροί, η οποία καθιστά τις θέσεις ειδίκευσης στο ΓΝΛ μη ελκυστικές.

Πρέπει να υπογραμμισθεί ότι ο αριθμός των μονίμων ιατρών υπολείπεται ακόμα και των 123 θέσεων που προβλέπει ο κάκιστος και εξωπραγματικός μνημονιακός οργανισμός του 2012-2013, ο οποίος εξαΰλωσε εν μία νυκτί όλες τις κενές τότε οργανικές θέσεις.

Σημειωτέον ότι στις 300 κλίνες θα έπρεπε να αναλογούν τουλάχιστον 165 – 180 ειδικοί ιατροί μόνιμης και αποκλειστικής απασχόλησης, πλην των λοιπών επιστημόνων (φαρμακοποιών, ψυχολόγων, φυσιοθεραπευτών, διαιτολόγων κτλ).

Λόγω της υποστελέχωσης οι Κλινικές του Γ.Ν. Λάρισας καταρρέουν η μια μετά την άλλη.

Η Παιδιατρική κλινική, το Ογκολογικό, η Μ.Ε.Θ, το Τ.Ε.Π, το Γαστρεντερολογικό, το Ακτινολογικό και η Μ.Τ.Ν, τα εργαστήρια βιώνουν καθημερινά με άγχος την πίεση της υποστελέχωσης.

1.2 Νοσηλευτική Υπηρεσία

Υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό με αποτέλεσμα τις πολλές και μειωμένες σε αριθμό εργαζομένων βάρδιες, που έχουν ως αποτέλεσμα την εξουθένωση του προσωπικού, την απώλεια ρεπό και αδειών και την δυσαρέσκεια των αρρώστων. Σημαντικό πρόβλημα είναι επίσης η αποχώρηση μόνιμου έμπειρου και εξειδικευμένου προσωπικού και η ελλιπής αντικατάσταση του με επικουρικό και χωρίς εμπειρία προσωπικό.

2. ΙΑΤΡΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Ο αξονικός τομογράφος χρήζει αντικατάστασης. Σε περίπτωση βλάβης η επισκευή του θα είναι είτε ανέφικτη, είτε χρονοβόρα και πολυέξοδη. Ενδεχομένως οι υπεκφυγές και τα προσκόμματα για την μη αντικατάσταση τόσα χρόνια του αξονικού υποκρύπτουν μία ακόμα εκκολαπτόμενη ΣΔΙΤ στο εξάμβλωμα του νέου ΕΣΥ.

Μία σειρά άλλων μηχανημάτων, που έχουν υπερβεί το προσδόκιμο ζωής τους ή αδυνατούν να καλύψουν σύγχρονες διαγνωστικές ανάγκες λόγω πεπερασμένης τεχνολογίας, χρήζουν επίσης αντικατάστασης.

Σημαντικές είναι επίσης οι ελλείψεις νέου εξοπλισμού, σε αριθμό και τεχνολογία, ενώ η προβληματική τεχνική υποστήριξη και συντήρηση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού δημιουργούν σημαντικά προβλήματα και αυξάνουν το κόστος, τόσον το χρηματικό, όσον και το κόστος υγείας από την μη πραγματοποίηση διαγνωστικών εξετάσεων ή θεραπευτικών πράξεων.

Επίσης μηχανήματα δεν χρησιμοποιούνται και δεν διενεργούνται εξετάσεις όπως μαστογραφία, υπερηχοτομογράφημα μαστού, μαγνητική μαστογραφία λόγω έλλειψης ή αποχώρησης εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού.

ΥΛΙΚΑ

Οι ελλείψεις. Σε υλικά είναι καθημερινό φαινόμενο καθώς ο προϋπολογισμός του Νοσοκομείου έχει εξαντληθεί από το καλοκαίρι. Αέρια αίματος , φλεβοκαθετήρες , αιμοκαλλιέργειες , εργαστηριακές εξετάσεις , σεντόνια , πάνες , διαλύματα αιμοκάθαρσης κτλ είναι σε καθημερινή έλλειψη και λειτουργούμε χωρίς τους κανόνες ασφαλείας.

3. ΚΤΙΡΙΟ ΚΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Είναι εμφανής η εγκατάλειψη στην φθορά του χρόνου των πεπαλαιωμένων κτιριακών εγκαταστάσεων του ΓΝΛ.

Χώροι ελλιπείς, ακάθαρτοι θίγουν την αξιοπρέπεια των εργαζομένων και των αρρώστων, θέτουν εν αμφιβόλω στα μάτια του επιπόλαιου αξιολογητή το επιστημονικό κύρος του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, δυσχεραίνουν τις συνθήκες νοσηλείας και συχνά αποτρέπουν την προσέλευση αρρώστων που θα επέλεγαν το νοσοκομείο για περίθαλψη.

Για τους ανελκυστήρες και την επικινδυνότητα τους έχουν γίνει ατέλειωτες καταγγελίες. χωρίς όμως αυτές να επιφέρουν λύσεις. Αντιθέτως είμαστε μάρτυρες επικίνδυνων εγκλωβισμών, ακόμα και διασωληνωμένων αρρώστων, καθώς και ατυχήματος με πτώση κλωβού. Τρία φρεάτια παλαιών εκτός χρήσης ανελκυστήρων παραμένουν χωρίς αξιοποίηση παρά τις ανάγκες σε ανελκυστήρες και διαχωρισμού των κυκλωμάτων κίνησης αρρώστων, προσωπικού, επισκεπτών και μολυσματικών.

Απαιτούμε την παρουσίαση χρονοδιαγράμματος για την βελτίωση των συνθηκών στο κτίριο του ΓΝΛ και την επιτακτική καταγραφή και αντιμετώπιση των δυνητικών κινδύνων, οι οποίοι ελλοχεύουν από την χρήση παρωχυμένων εγκαταστάσεων και πεπαλαιωμένων υποδομών.

Όσο για τις λύσεις, στις 28/9/2022 εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας για το έτος 2023, κατά το οποίο δεν με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι δεν προβλέπεται ούτε ένα ευρώ πίστωση για την συνδετήρια πτέρυγα του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας!

Ενώ και η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου δεν αρχίζει παρά τις παραπλανητικές διαβεβαιώσεις κατά καιρούς, πιθανώς γιατί σχεδιάζεται να ενταχθεί στην νέα γενιά ΣΔΙΤ της Κτιριακές Υποδομές ΑΕ.

Δεν ανεχόμαστε πλέον αυτήν την κατάσταση που τρώει τις σάρκες του οργανισμού του ΓΝΛ μέχρι να το καταντήσει ένα απαξιωμένο κουφάρι.

Το ΓΝΛ έχει τεράστια προσφορά, μακρά παράδοση και ιστορία, επιστημονικό προσωπικό με αναγνωρισμένο κύρος και κανείς δεν δικαιούται να πειραματίζεται με το μέλλον του και να ενεργεί ερήμην των ανθρώπων που αποτελούν την ζώσα υπόσταση του.

Δεν θα επιτρέψουμε την βαρβαρότητα της διάλυσης των νοσοκομείων και της δημόσιας υγείας προς όφελος των επιχειρηματικών συμφερόντων