Εκτενές δημοσίευμα για την τραγωδία στα Τέμπη φιλοξενεί το BBC σχολιάζοντας πως η οργή για τις Αρχές αυξάνεται την ώρα που ο πρωθυπουργός αποδίδει την τραγωδία σε «ανθρώπινο λάθος» ενώ καλά καλά δεν έχει συσταθεί επιτροπή διερεύνησης.
Ήδη, ο αριθμός των νεκρών από το σιδηροδρομικό δυστύχημα της Τρίτης στην Ελλάδα αυξήθηκε σε 57, όπως δήλωσε ιατροδικαστής στο BBC.
Η Ελένη Ζαγγελίδου, μία από τους δέκα ιατροδικαστές που εργάζονται στην έρευνα, δήλωσε ότι έχει ληφθεί DNA από 57 σορούς.
Αυτό συνέβη καθώς οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους σε όλη την Ελλάδα συμμετείχαν σε 24ωρη απεργία την Πέμπτη, εν μέσω αυξανόμενης δημόσιας οργής προς τις αρχές.
Η απεργία ακολουθεί διαμαρτυρίες στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την πόλη της Λάρισας, κοντά στο σημείο της καταστροφής.
Τα σωστικά συνεργεία εξακολουθούν να περνούν μέσα από καμένα και λυγισμένα βαγόνια, αναζητώντας θύματα.
Αυτή ήταν η «πιο δύσκολη στιγμή», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο διασώστης Κωνσταντίνος Ιμανιμίδης, διότι «αντί να σώζουμε ζωές, πρέπει να ανασύρουμε πτώματα».
Το περιστατικό συνέβη λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τρίτης. Μια επιβατική αμαξοστοιχία που μετέφερε 350 άτομα συγκρούστηκε με μια εμπορική αμαξοστοιχία αφού και οι δύο κατέληξαν στην ίδια γραμμή – με αποτέλεσμα τα μπροστινά βαγόνια να τυλιχθούν στις φλόγες.
Η απεργία των σιδηροδρομικών ξεκίνησε στις 06:00 τοπική ώρα, επηρεάζοντας τις εθνικές σιδηροδρομικές υπηρεσίες και το μετρό στην Αθήνα, αναφέρει το βρετανικό μέσο.
Πολλοί στην Ελλάδα θεωρούν το δυστύχημα ως ένα ατύχημα που περίμενε να συμβεί, και το συνδικάτο κατηγόρησε την «ασέβεια» των διαδοχικών κυβερνήσεων προς τους ελληνικούς σιδηροδρόμους που οδήγησε σε αυτό το «τραγικό αποτέλεσμα».
Δεν είναι ο μόνος υπαίτιος ο σταθμάρχης
Όπως αναφέρει το BBC ένας 59χρονος σταθμάρχης στη Λάρισα κατηγορείται για ανθρωποκτονία από αμέλεια και παρουσιάστηκε στο δικαστήριο.
Έχει παραδεχτεί ότι έχει μερίδιο ευθύνης στο ατύχημα, δήλωσε ο δικηγόρος του Στέφανος Παντζαρτζίδης έξω από το δικαστήριο.
«Είναι κυριολεκτικά συντετριμμένος. Από την πρώτη στιγμή έχει αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί», δήλωσε ο κ. Παντζαρτζίδης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο σταθμάρχης, ο οποίος δεν έχει κατονομαστεί δημόσια, δεν ήταν ο μόνος υπαίτιος.
Ο υπουργός Μεταφορών της χώρας, συνεχίζει το BBC, παραιτήθηκε για το περιστατικό, λέγοντας ότι θα αναλάβει την ευθύνη για τις «μακροχρόνιες αποτυχίες» των αρχών να διορθώσουν ένα σιδηροδρομικό σύστημα που δεν ήταν κατάλληλο για τον 21ο αιώνα.
Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση υποσχέθηκε μια ανεξάρτητη έρευνα που υπόσχεται ότι θα αποδώσει δικαιοσύνη.
Όμως, η πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι ευθύνεται «τραγικό ανθρώπινο λάθος» προκάλεσε οργή.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι αρχές συμμερίζονται τη θλίψη των ανθρώπων και υποσχέθηκε να διενεργήσει έρευνες και να επιδιορθώσει το απαρχαιωμένο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας.
Είπε ότι οι «χρόνιες καθυστερήσεις» στην υλοποίηση σιδηροδρομικών έργων έχουν τις ρίζες τους σε «στρεβλώσεις» στο δημόσιο τομέα της χώρας που χρονολογούνται από δεκαετίες, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να τις αντιμετωπίσει, αλλά «δεν κατάφερε να τις εξαλείψει».
Συγκρούσεις διαδηλωτών – αστυνομίας
Την Τετάρτη, διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία έξω από τα κεντρικά γραφεία της Hellenic Train στην Αθήνα – την έδρα της εταιρείας που είναι υπεύθυνη για τη συντήρηση των σιδηροδρόμων της Ελλάδας.
Χρησιμοποιήθηκαν δακρυγόνα για να διαλυθούν οι διαδηλωτές, οι οποίοι πέταξαν πέτρες και άναψαν φωτιές στους δρόμους.
Σε μια σιωπηλή αγρυπνία στη Λάρισα για να τιμήσει τα θύματα του συμβάντος, ένας διαδηλωτής δήλωσε ότι αισθάνεται ότι η καταστροφή είχε έρθει από καιρό.
«Το σιδηροδρομικό δίκτυο φαινόταν προβληματικό, φθαρμένο, με κακοπληρωμένο προσωπικό», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ο Νίκος Σάββας, φοιτητής ιατρικής από την Κύπρο.
Ο σταθμάρχης που συνελήφθη δεν πρέπει να πληρώσει το τίμημα «για ένα ολόκληρο προβληματικό σύστημα», πρόσθεσε.
«Πρόκειται για ένα απαράδεκτο ατύχημα. Γνωρίζουμε αυτή την κατάσταση εδώ και 30 χρόνια», δήλωσε στο AFP ο Κώστας Μπαργιώτας, γιατρός με έδρα τη Λάρισα.
«Δολοφόνοι»
Πολλοί από τους επιβάτες του τρένου ήταν φοιτητές γύρω στα 20 που επέστρεφαν στη Θεσσαλονίκη μετά από ένα μακρύ Σαββατοκύριακο για τον εορτασμό της ελληνορθόδοξης Σαρακοστής.
Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαρθακογιάννης δήλωσε ότι οι θερμοκρασίες στο εσωτερικό του πρώτου βαγονιού – το οποίο τυλίχθηκε στις φλόγες – είχαν φτάσει τους 1.300 C, καθιστώντας «δύσκολο να αναγνωριστούν οι άνθρωποι που βρίσκονταν μέσα».
Οι οικογένειες έδωσαν δείγματα DNA για να βοηθήσουν τις προσπάθειες αναγνώρισης, με τα αποτελέσματα να αναμένονται την Πέμπτη.
Μία από αυτές, μια γυναίκα που ονομάζεται Κατερίνα και αναζητά τον αγνοούμενο αδελφό της, επιβάτη του τρένου, φώναξε «Δολοφόνοι!» έξω από το νοσοκομείο της Λάρισας, στρέφοντας την οργή της προς την κυβέρνηση και τη σιδηροδρομική εταιρεία, αναφέρει το Reuters.
Ο Κώστας Μαλίζος, ένας συνταξιούχος χειρουργός και ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας της Ελλάδας, επέστρεψε στην εργασία του για να χειρουργεί τραυματισμένους επιβάτες.
«Τώρα βρισκόμαστε στη φάση που προσπαθούμε να ταιριάξουμε τα ανθρώπινα μέλη που βρέθηκαν στο σημείο του δυστυχήματος και με το DNA», δήλωσε στο BBC.
Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι περισσότεροι από 10 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται, καθώς η Ελλάδα τηρεί τριήμερο εθνικό πένθος.
Αλλά ο καθηγητής Μαλίζος δήλωσε ότι είναι δύσκολο να πει κανείς πόσοι άνθρωποι αγνοούνται.
Διερωτήθηκε επίσης πώς θα μπορούσε ο πρωθυπουργός να καταλήξει τόσο γρήγορα στο συμπέρασμα ότι φταίει το ανθρώπινο λάθος και δήλωσε ότι μια εκτεταμένη ανεξάρτητη έρευνα είναι απαραίτητη.
«Είναι μια καταστροφή, είναι καταστροφικό. Οι οικογένειες κλαίνε απόψε. Δυστυχώς, η πλειονότητα των ανθρώπων που χάθηκαν είναι νέοι φοιτητές. Έφυγαν από το σπίτι τους, χαρούμενοι μετά το μακρύ Σαββατοκύριακο, για να πάνε για τις σπουδές τους ή για να δουν τους συγγενείς τους και δεν έφτασαν ποτέ σε αυτούς».
ieidiseis.gr