20 Μαρ 2023

Καταγγελία «βόμβα»: «Οι αντισεισμικοί έλεγχοι γίνονταν εξ… αποστάσεως»!

 


Από το 2000 ξεκίνησαν οι αντισεισμικοί έλεγχοι στα δημόσια κτίρια της χώρας. Ωστόσο, 23 χρόνια μόλις το 1/4 των κτιρίων αυτών έχει περάσει τον έλεγχο! Αυτή τη σοκαριστική καταγγελία έκανε νωρίτερα ο καθηγητής Παναγιώτης Καρύδης εξηγώντας ότι από τα... 70 με 80.000 περίπου δημόσια κτίρια της χώρας, ο έλεγχος μέχρι σήμερα έχει γίνει στα 20 με 25.000 από αυτά. 

«Μακάρι πολλές φορές να πέρναγε κιόλας. Από προσωπική εμπειρία γνωρίζω ότι πολλές φορές αυτό γινόταν από το γραφείο. Δηλαδή, συμπληρώνεις το έντυπο που σου δίνει η υπηρεσία και δεν πηγαίνεις να κάνεις ενδελεχή έλεγχο» είπε με νόημα ο κ. Καρύδης. Παράλληλα, ο καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών αναφερόμενος στους ελέγχους που γίνονται σε σχολεία και νοσοκομεία αλλά και για την αντοχή τους σε περίπτωση σεισμού, σημείωσε πως οι έλεγχοι πρέπει να γίνουν σωστά, καθώς – όπως είπε – σε κάποιες περιπτώσεις οι έλεγχοι – για το αν τα κτίρια αντέχουν σε περίπτωση σεισμού – γίνονταν από… απόσταση. Σε ερώτηση δημοσιογράφου «πώς γίνονται αυτά;», ο κ. Καρύδης απάντησε με νόημα: «Μα τώρα τι θέλετε να σας πω; Να αναφερθώ μήπως στο δυστύχημα των Τεμπών;». Συνέχισε λέγοντας πως «λέει το κράτος να γίνει κάτι, αλλά τελικά πολλοί αποδέκτες δεν το εφαρμόζουν όπως θα έπρεπε να εφαρμοστεί αυτή η οδηγία». «Έτσι στην πράξη πολλοί έλεγχοι δεν γίνονται όπως θα έπρεπε να γίνουν», σημείωσε ο καθηγητής.

Οι έλεγχοι θα ολοκληρωθούν σε… 80 χρόνια!

Ο κ. Καρύδης σημείωσε πως «οι έλεγχοι στα δημόσια κτίρια έχουν αρχίσει από το 2000. Από τα 70.000 – 80.000 κτίρια έχουν ελεγχθεί 20.000 – 25.000, δηλαδή περίπου το 1/4 των κτιρίων. Με αυτούς τους ρυθμούς για να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι θα πρέπει να περάσουν 80 χρόνια». Παράλληλα, είπε πως οι έλεγχοι «έστω και αργά πρέπει να γίνουν και να αποδώσουν οπωσδήποτε, αρκεί να γίνουν σωστά, συστηματικά και με ενιαία βάση». Ανέφερε πως «οι έλεγχοι που θα γίνουν, δεν πρέπει να περιοριστούν μόνο στη φέρουσα κατασκευή αλλά και σε στοιχεία μη δομικής τρωτότητας που είναι και επιπλέον στοιχεία της καθημερινής ασφάλειας. Το βασικό είναι να ελεγχθούν στα σχολεία και οι οροφές που πέφτουν. Οι ελεγκτές με ένα κοντάρι πρέπει να ελέγξουν αν ο σοβάς είναι επικίνδυνος να πέσει στα κεφάλια των παιδιών».