Ψηφίστηκε «κατά πλειοψηφία» από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας με τον τεράστιο τίτλο «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του.. αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής – Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τη χρήση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέσω της ενσωμάτωσης των οδηγιών ΕΕ 2018/2001 και 2019/944 – Ειδικότερες διατάξεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος»», το οποίο κατά την αντιπολίτευση, βάζει «ταφόπλακα» στον δημόσιο χαρακτήρα του νερού.
Κατόπιν αιτημάτων του ΚΚΕ και του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, για ονομαστικές ψηφοφορίες, επί της αρχής του νομοσχεδίου και επί σειράς άρθρων που σχετίζονται με τη μεταφορά της εποπτείας και του ελέγχου των φορέων ύδρευσης στη νέα Ρυθμιστική Αρχή, επί 211 ψηφισάντων, 156 βουλευτές ψήφισαν «ναι» και 55 βουλευτές ψήφισαν «όχι».
Σημειώνεται ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απείχαν με βάση σχετική απόφαση του κόμματος από την 31η Ιανουαρίου 2023.
«Να τονίσω ότι με το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του νερού η ΝΔ αποδεικνύεται ξανά μνημονιακότερη των Μνημονίων! Παραβιάζει τις αποφάσεις του Στε και ξεπουλά το κοινωνικό αγαθό του νερού», σχολίασε χαρακτηριστικά η Όλγα Γεροβασίλη, Βουλευτής Άρτας και Γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κατά την ομιλία της.
Στο πλαίσιο της διήμερης συζήτησης του νομοσχεδίου, η αντιπολίτευση υποστήριξε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να ιδιωτικοποιήσει το νερό, ενώ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας τόνισε ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό και θα παραμείνει κάτω από τον δημόσιο έλεγχο.
Ο τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος κατήγγειλε σχετικά ότι η Κυβέρνηση δεν ενημέρωσε ποτέ το σώμα της Βουλής για την απόσυρση άρθρων του πολυνομοσχεδίου.