24 Μαρ 2023

Κύριε Βουρλιώτη γιατί κλείσατε άρον - άρον τους φακέλους του υπουργού και του συμβούλου; Η συνέχεια στη Βουλή.

 


«Φωτιές» ανάβει στο πολιτικό σύστημα η χτεσινή αποκάλυψη του iEidiseis ότι στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες έχουν φτάσει δυο υποθέσεις που αφορούν τη σύζυγο ενός υπουργού και έναν... πρωθυπουργικό σύμβουλο. Συγκεκριμένα:

  1. Για την σύζυγο του υπουργού η Αρχή κλήθηκε να διερευνήσει εάν είναι «νόμιμο» και «καθαρό» και όχι «μαύρο» το 1.550.000 εκατομμύριο που κατατέθηκε στο όνομα της από την πώληση ακινήτου σε νησί του Αιγαίου με αντικειμενική αξία 300.000. Δηλαδή πρόκειται για μια αγοροπωλησία που αποφέρει κέρδος στον πωλητή (σύζυγο υπουργού) πάνω από ένα εκατομμύριο.
  2. Για τον πρωθυπουργικό σύμβουλο ερευνάται 5 εκατομμύρια που μεταφέρθηκαν στην Εθνική Τράπεζα από Offshore εταιρίες μέσω Κύπρου.

Η παραπάνω αποκάλυψη του iEidiseis προκάλεσε την άμεση αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας από διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής να κληθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο Χ. Βουρλιώτης για να δώσει εξηγήσεις.

Η αποκάλυψη του iEidiseis αλλά και η κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν άρεσε καθόλου σε στελέχη της Αρχής αν και επιβεβαίωναν ότι έχουν φτάσει σε αυτήν οι δυο συγκεκριμένες υποθέσεις αλλά έχουν αρχειοθετηθεί !

Και εδώ αρχίζουν τα παράδοξα για τα οποία ο κύριος Χ. Βουρλιώτης θα πρέπει να δώσει συγκεκριμένες εξηγήσεις.

1ον : Ως προς την υπόθεση του εμβάσματος που κατατέθηκε στη σύζυγο του υπουργού από τον αδελφό του Νικολά Σαρκοζί για την αγορά ακινήτου στην Πάτμο, η έρευνα ξεκίνησε από τις Γαλλικές υπηρεσίες για το πόθεν έσχες του αγοραστή που τυγχάνει να είναι αδελφός του τέως Προέδρου της Γαλλίας.

Η Ελληνική Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος διαπίστωσε ότι τα χρήματα που κατατέθηκαν από τον αδελφό Σαρκοζί στη σύζυγο του υπουργού που πούλησε το ακίνητο προέρχονταν από εξωχώριους παραδείσους των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αμέσως ενημερώθηκαν οι αντίστοιχες Αρχές για το ξέπλυμα της Γαλλίας και των ΗΠΑ. Ωστόσο, ενώ η ελληνική Αρχή για το ξέπλυμα έπρεπε να περιμένει την απάντηση των αμερικανικών αρχών (FRU), έσπευσε άρον - άρον να κλείσει την υπόθεση , να την περάσει από την ολομέλεια και την αρχιοθετήσει! Γεγονός που προκάλεσε αίσθηση στις αμερικανικές και γαλλικές αρχές ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Προφανώς, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει αυτή τη λεπτομέρεια και γι αυτό καλεί για εξηγήσεις στη Βουλή τον κ. Βουρλιώτη. Επίσης, δεν αποκλείεται η αντιπολίτευση να ζητήσει και περαιτέρω λεπτομέρειες για το εσπευσμένο κλείσιμο της υπόθεσης. Ποιοι εκ των υπαλλήλων ανέλαβαν να κάνουν τον έλεγχο, ποιοι συνέταξαν το εισηγητικό και ποια τα μέλη της Επιτροπής που αποφάσισαν την αρχειοθέτηση της πριν καν ολοκληρωθεί η σχετική έρευνα στις ΗΠΑ.

Η έρευνα των αμερικανικών αρχών αναζητεί να δει εάν οι συγκεκριμένες εξωχώριες εταιρίες που απέστειλαν τα εμβάσματα στη σύζυγο του Έλληνα υπουργού, εκτός από τον αδελφό Σαρκοζί είχαν σχέση και με επιχειρηματικές δραστηριότητες κατά την περίοδο της πανδημίας. Πάντως, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία σε μια αγοροπωλησία εάν αποδειχτεί εκ των υστέρων ότι το χρήμα είναι μαύρο και προϊόν εγκλήματος, αυτόματα κατάσχεται και έχει την ίδια ευθύνη ο αγοραστής που έδωσε το μαύρο χρήμα και ο πωλητής που το αποδέχτηκε χωρίς να τα ελέγξει. Επομένως, η σπουδή της Αρχής να κλείσει την υπόθεση προκαλεί πλείστα όσα ερωτηματικά.

2ον : Ως προς τη μεταφορά των 5 εκατομμυρίων του πρωθυπουργικού συμβούλου από τις Offshore εταιρίες μέσω Κύπρου στην Εθνική Τράπεζα η υπόθεση είναι πιο ομιχλώδης καθώς ΔΕΝ έχει περάσει από την ολομέλεια και ούτε υπάρχει στο σύστημα. Και εδώ ο κ. Βουρλίωτης καλείται να δώσει συγκεκριμένες διευκρινίσεις στην Επιτροπή Διαφάνειας της Βουλής πως και γιατί χαρακτηρίστηκε «αδιευκρίνιστη» και έγινε «αόρατη»! Επί της ουσίας, το σήμα κινδύνου που χτύπησε η Εθνική Τράπεζα με το που κατατέθηκαν τα 5 εκατ. στο όνομα του πρωθυπουργικού συμβούλου και αυτόματα ενημερώθηκε η Αρχή ξεπλύματος μαύρου χρήματος , η υπόθεση κουκουλώθηκε ως μην υφίσταται!

https://www.ieidiseis.gr/

Δ.Β.