17 Μαρ 2023

Σοκαριστική η εικόνα του αρχαιολόγου που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού – Τι είπε στην Telegraph

 

Στον ξυλοδαρμό του υπαλλήλου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Μανώλη Ψαρρού στη Μύκονο, αναφέρεται η Daily Telegraph, ενώ δημοσιεύει φωτογραφία του στην οποία είναι εμφανή τα χτυπήματα στο πρόσωπό του.

Όπως έγινε γνωστό, την περασμένη Τρίτη ο υπάλληλος επέστρεφε σπίτι του και δέχτηκε άγριο ξυλοδαρμό από έναν άνδρα μετρίου αναστήματος, όπως ανέφερε μάρτυρας, ο οποίος του προκάλεσε τραύματα στο πρόσωπο, το κεφάλι και το σώμα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της Telegraph, κατασκευαστές ακινήτων στη Μύκονο κατηγορήθηκαν ότι βρίσκονται πίσω από την επίθεση εναντίον αρχαιολόγου ο οποίος με την σειρά του φέρεται να ανακάλυψε ότι είχαν παραβιάσει τη νομοθεσία που αφορά την προστασία ιστορικών τοποθεσιών.

«Θυμάμαι ότι πλησίασα το αυτοκίνητό μου και μετά η επόμενη ανάμνηση που έχω είναι όταν με έβαλαν στο ασθενοφόρο», ανέφερε το θύμα της επίθεσης στην Telegraph.

Πηγές που γνωρίζουν το τι συμβαίνει στη Μύκονο, σημειώνουν πως αυτή δεν είναι η πρώτη περίπτωση ξυλοδαρμού άλλα η τρίτη.

Το 2018, είχε σημειωθεί επίθεση εναντίον πρώην αντιδημάρχου, ενώ ένας μεσίτης ακινήτων έχει καταγγείλει τον Σεπτέμβριο του 2020 ότι δέχτηκε δολοφονική επίθεση από υπεργολάβο, που συνδέεται με την κατασκευή ξενοδοχείου.

Ο μεσίτης έχει καταθέσει μήνυση, η οποία έχει κοινοποιηθεί στο γραφείο πρωθυπουργού αλλά και στο γραφείο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από συναδέλφους, ο ξυλοδαρμός του συνδέεται με την κατασκευή κτίσματος σε τουριστική περιοχή της Μυκόνου.

ΣΕΑ: Επαγγελματικό μαφιόζικο χτύπημα

Σύμφωνα με τα όσα σημειώνει στην ανακοίνωση ο ΣΕΑ, «υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι το επαγγελματικό μαφιόζικο χτύπημα σχετίζεται άμεσα με υποθέσεις που χειρίζεται ο αρχαιολόγος».

Παράλληλα, ο Σύλλογος επιτίθεται στο υπουργείο Πολιτισμού, λέγοντας πως «η πολιτική ηγεσία του είναι ηθικός αυτουργός», και τονίζει πως «αν το μήνυμα ήταν να φοβηθούμε, τότε σε λάθος αποδέκτη το απηύθυναν».

Τέλος, ο ΣΕΑ καλεί το ΥΠΠΟΑ να καταδικάσει δημόσια τις πρακτικές άμεσου ή έμμεσου εκφοβισμού που ασκούνται στους αρχαιολόγους και ζητά από την ΕΛΑΣ τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Την Τρίτη 7/3 συνάδελφός μας αρχαιολόγος και μέλος του Συλλόγου έπεσε θύμα ξυλοδαρμού την ώρα της επιστροφής από τη εργασία του, με σκοπό την πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης. Ο συνάδελφος νοσηλεύεται με βαριά τραύματα. Μέχρι στιγμής φαίνεται να έχει αποφύγει τον κίνδυνο για μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία του.

Υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι το επαγγελματικό μαφιόζικο χτύπημα σχετίζεται άμεσα με υποθέσεις που χειρίζεται στο πλαίσιο των καθηκόντων του. Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έχει ήδη επικοινωνήσει με τις αρμόδιες αρχές, συνδέοντας τον ξυλοδαρμό με τις υποθέσεις αυτές και έχει καταθέσει στοιχεία.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η εφαρμογή των διατάξεων του Αρχαιολογικού Νόμου και της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, που είναι το καθήκον όλων μας, πλήττει τα συμφέροντα όσων θέλουν να κερδοσκοπούν εις βάρος του πολιτιστικού και φυσικού περιβάλλοντος, οι οποίοι αντιδρούν με διάφορους τρόπους και πιέσεις.

Γνωρίζουμε ότι η Αρχαιολογική Υπηρεσία, οι επιστήμονες που την υπηρετούν και οι διατάξεις που “ενοχλούν” βρίσκονται διαχρονικά στο στόχαστρο οικονομικών και πολιτικών παραγόντων. Έχουμε υποστεί τις άμεσες ή έμμεσες πιέσεις και συγκαλυμμένες απειλές για να μην κάνουμε με ευσυνειδησία τη δουλειά μας.

Εισπράττουμε τις επιπτώσεις του μνημονιακού ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, της απουσίας πολιτικής βούλησης ελέγχου στην κερδοσκοπική έκρηξη της οικοδομικής και κτηματικής αγοράς, του περιορισμού των δημοσίων υπηρεσιών προς όφελος των οικονομικών συμφερόντων, που συγκροτούν την ουσία αυτού που παρουσιάζεται ως “ανάπτυξη”.

Ηθικός αυτουργός σε όλα τα παραπάνω είναι, δυστυχώς, η ίδια η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, που πρώτη έχει στοχοποιήσει με τις δηλώσεις και τη στάση της τους επιστήμονες και τους άλλους υπαλλήλους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, έχει λοιδορήσει το έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και εξυπηρετεί οικονομικά συμφέροντα έναντι της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Μόλις τον περασμένο μήνα, άλλωστε, με το Ν. 5021/2023, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, εναρμονιζόμενη με τις πιέσεις οικονομικών παραγόντων των Κυκλάδων, νομοθέτησε για την αλλαγή της σύνθεσης ειδικά του Τοπικού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να μην αποτελείται από αρχαιολόγους η πλειοψηφία στο Συμβούλιο που κρίνει θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς και αρχαιοτήτων!

Δεν μας φοβίζουν, μας εξοργίζουν!

Αν το μήνυμα ήταν να φοβηθούμε, τότε σε λάθος αποδέκτη το απηύθυναν. Οι μαχόμενοι αρχαιολόγοι και συναφείς επιστημονικοί κλάδοι θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τις αρχαιότητες ως δημόσιο αγαθό, εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα τον Αρχαιολογικό Νόμο.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων απαιτεί:

-Η αστυνομική και εισαγγελική έρευνα να επεκταθεί στις υποθέσεις που χειριζόταν ο συνάδελφος και να βρεθούν οι φυσικοί αυτουργοί της επίθεσης και οι εντολείς τους.

-Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ να προβεί άμεσα σε δηλώσεις και ενέργειες που θα αποδεικνύουν ότι επιδιώκει να φτάσει η έρευνα στους πραγματικούς εντολείς της επίθεσης.

-Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ να καταδικάσει δημόσια τις πρακτικές άμεσου ή έμμεσου εκφοβισμού που ασκούνται στους αρχαιολόγους, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, σε όλη τη χώρα.

-Η Τοπική αυτοδιοίκηση και οι φορείς των επαγγελματιών να καταδικάσουν άμεσα και έμπρακτα τις ενέργειες άμεσου ή έμμεσου εκφοβισμού που υφίστανται οι αρχαιολόγοι.

-Να σταματήσει τώρα η απαξίωση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Τη Δευτέρα 13/3/2023 στη 1 μμ ο ΣΕΑ θα πραγματοποιήσει διαδικτυακή συνέντευξη τύπου για το θέμα και θα εξαγγείλει τις ενέργειες και τις δράσεις στις οποίες θα προβεί το σώμα των αρχαιολόγων, ενωμένο, απέναντι στους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς των επιθέσεων».