16 Μαρ 2023

Τα κρίσιμα ερωτήματα για τις τράπεζες: Είναι ασφαλείς οι καταθέσεις; – Τι θα γίνει με τα στεγαστικά δάνεια (videos)


 Η κατάρρευση δύο τραπεζών στις ΗΠΑ και η απώλεια επενδυτικής εμπιστοσύνης στην Credit Suisse έχουν προκαλέσει σημαντικούς τριγμούς στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, κάτι που αντανακλάται και στα χρηματιστήρια. Από αυτό το εξαιρετικά ρευστό τοπίο που εξελίσσεται ταχύτατα εγείρονται ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις.

Είναι ασφαλείς οι καταθέσεις;

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Λάρι Σάμερς, δήλωσε στο CNN ότι παρά τους πηχυαίους τίτλους των ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο που προκαλούν φόβο, οι καταναλωτές δεν πρέπει να πανικοβάλλονται. «Δεν νομίζω ότι είναι καιρός για πανικό. Δεν είναι το 2008, όταν οι άνθρωποι έπρεπε να ανησυχούν για το πώς θα πάρουν τα χρήματά τους. Δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο», διαβεβαίωσε ο Λάρι Σάμερς. 

Οι τράπεζες είναι στην ίδια κατάσταση με το 2008;

Η Κριστίν Ρόμανς, αρχισυντάκτρια του επιχειρηματικού ρεπορτάζ στο CNN εκτιμά ότι δεν έχουμε μία κρίση ανάλογη του 2008, γιατί οι τράπεζες δεν έχουν τοξικά περιουσιακά στοιχεία«Δεν τους επιτρέπεται πλέον. Δεν έχουν όλα αυτά τα σκουπίδια στο αποθεματικό τους. Είναι υποχρεωμένες να έχουν πιο υγιή χαρτοφυλάκια και οι μεγάλες τράπεζες περνούν από stress tests», λέει η Κριστίν Ρόμανς. Ωστόσο επισημαίνει ότι οι μικρότερες τράπεζες, με κεφαλαιοποίηση κάτω από τα 250 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως η SVB δεν περνούν από τα ίδια αυστηρά stress tests.

Γιατί η SVB έτυχε ιδιαίτερης αντιμετώπισης;

Μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, την περασμένη Παρασκευή, οι πελάτες ανησύχησαν. Αλλά την Δευτέρα ανάσαναν με ανακούφιση, όταν το αμερικανικό υπουργείο Οικονομίας και η Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα διαβεβαίωσαν ότι οι πελάτες θα έχουν πλήρη πρόσβαση στις καταθέσεις τους, ακόμα και πάνω από τις 250.000 δολάρια, που είναι εγγυημένες. Η κυβέρνηση Μπάιντεν ήθελε να αποφύγει «ένα φαινόμενο ντόμινο» στον τραπεζικό τομέα και γι’ αυτό έσπευσε να στηρίξει τη SVB, δήλωσε η Λινέτ Καλφάνι-Κοχ, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του AskTheMoneyCoach.com.

Ποιο είναι το μέλλον των επιτοκίων στεγαστικών δανείων;

Στις ΗΠΑ οι αναλυτές εκτιμούν ότι μέσα σε όλο αυτό το χάος θα γίνει πιο δύσκολη η απόκτηση κατοικίας, αφού θα γίνουν ακόμα πιο αυστηροί οι έλεγχοι των τραπεζών, ενώ οι κεντρικές τράπεζες εξακολουθούν να ακολουθούν την πολιτική των υψηλών επιτοκίων στην προσπάθεια τιθάσευσης των πληθωριστικών πιέσεων. Επιπλέον, εντείνονται και οι ανησυχίες των καταναλωτών, που όχι μόνο βλέπουν πως γίνεται δυσχερέστερη η πρόσβαση στα στεγαστικά, αλλά αμφιβάλουν για την ασφάλεια των καταθέσεών τους, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις.

Υπάρχει διασύνδεση μεταξύ SVB – Credit Suisse;

Τεχνικά δεν μπορεί να υπάρχει καμία διασύνδεση ανάμεσα σε δύο αμερικανικές περιφερειακές τράπεζες και τον ελβετικό κολοσσό. Αλλά στην ψηφιακή εποχή οι κακές ειδήσεις κυκλοφορούν ταχύτατα και επηρεάζουν την ψυχολογία των αγορών.

Η ελβετική τράπεζα είναι ένα από τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στη Ευρώπη, «πολύ περισσότερο διασυνδεδεμένη με το παγκόσμιο σύστημα, με πολλές θυγατρικές εκτός Ελβετίας», σημειώνει ο Άντριου Κένινγκχαμ, επικεφαλής της ομάδας αναλυτών της Capital Economics στην Ευρώπη. «Η Credit Suisse δεν είναι ελβετικό πρόβλημα, αλλά διεθνές», επισημαίνει, προσθέτοντας ότι η ελβετική τράπεζα «είναι συστηματικά σημαντική». Και όταν τέτοιες  μεγα-τράπεζες μπαίνουν σε μπελάδες, οι άνθρωποι αναρωτιούνται τι δεν πηγαίνει καλά με το σύστημα και αναζητούν το επόμενο τραπεζικό ίδρυμα που κινδυνεύει…

Υπήρχαν προβλήματα στην Credit Suisse, που κρύβονταν «κάτω από το χαλί»;

Η Credit Suisse αντιμετωπίζει προβλήματα που προϋπάρχουν εδώ και χρόνια και μάλλον είναι σύμπτωση ότι έρχονται στην επιφάνεια την ίδια στιγμή με την κατάρρευση των δύο αμερικανικών τραπεζών«Η Credit Suisse είναι σαν μία σύγκρουση αυτοκινήτων που προετοιμαζόταν για χρόνια, με διαδικασίες σε αργή κίνηση», έγραψε ο Πίτερ Μπούκβαρ, επενδυτικός αναλυτής της Bleakley Financial Group. Αλλά όταν έρχονται στη επιφάνεια προβλήματα στον τραπεζικό τομέα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, είναι φυσικό να προκαλούνται ανησυχίες για την κατάσταση των τραπεζών σε όλο τον κόσμο.

Τι σχέση έχουν οι τριγμοί στις τράπεζες με την πολιτική επιτοκίων;

Οι ευρωπαϊκές και αμερικανικές τράπεζες αντιμετωπίζουν ανάλογους παράγοντες στο μακροοικονομικό περιβάλλον. Ύστερα από χρόνια πολύ χαμηλών, ή και αρνητικών επιτοκίων, με την αύξηση των επιτοκίων για την τιθάσευση του πληθωρισμού εκτοξεύτηκαν και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων. Κάτι που διέβρωσε τη αξία των υποκείμενων περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών.

«Τα γεγονότα δείχνουν ότι υπάρχουν πολλές ευπάθειες διαφορετικών μεγεθών, βαθμών και χωρικής προέλευσης στο αμερικανικό και παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα», δήλωσε ο CEO της Better Markets, Ντένις Κέλεχερ, προσθέτοντας ότι τελικά αποδεικνύεται πως οι ρυθμιστικοί κανόνες που επιβλήθηκαν μετά την κρίση του 2008 «εξακολουθούν να είναι ανεπαρκείς, σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας του επιτυχημένου λόμπινγκ της βιομηχανίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος».

https://www.topontiki.gr/