Αίτημα αδειοδότησης για τη δημιουργία αιολικού πάρκου 10 ανεμογεννητριών υπέβαλε εταιρεία – Έντονη αντίδραση της Εταιρείας Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης
Περιγραφή του έργου και πρώτες γνωμοδοτήσεις φορέων
της Κικής Ηπειρώτου
Σε ηλεκτρονική διαβούλευση ως τις 19 Απριλίου θα βρίσκεται το αίτημα αδειοδότησης ιδιωτικής εταιρείας με έδρα την Αττική για τη δημιουργία αιολικού πάρκου εντός του Εθνικού Πάρκου του Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου. Για το θέμα έχει ήδη καταθέσει την ρητή αντίθεσή της η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης, ενώ αρνητική είναι η γνωμοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ, καθώς, όπως επισημαίνεται, η επιχειρούμενη επένδυση βρίσκεται μέσα σε προστατευόμενη δασική περιοχή, τη γνωστή ως «Τρίκορφο».
Μπορεί στην κοινή υπουργική απόφαση ίδρυσης του Εθνικού Πάρκου που ισχύει από το 2006, να γίνεται σαφές ότι εξαιρούνται οι αιολικοί σταθμοί από τις επιτρεπόμενες δραστηριότητες, έχοντας ως στόχο την προστασία των απειλούμενων αρπακτικών πουλιών και γυπών, αυτό όμως αυτό δεν αποτέλεσε εμπόδιο στο να υποβληθεί αίτημα για εγκατάσταση αιολικού σταθμού εντός του Εθνικού Πάρκου.
Όπως είναι γνωστό, οι πληθυσμοί των προστατευόμενων αρπακτικών πουλιών και γυπών απειλούνται από την ολοένα αυξανόμενη εγκατάσταση αιολικών σταθμών στον Έβρο και τη Ροδόπη, με πολλά θύματα κάθε χρόνο. Η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης επισημαίνει πως αυτή είναι η πρώτη φορά υποβλήθηκε μελέτη (ΜΠΕ) για περιβαλλοντική αδειοδότηση αιολικού σταθμού εντός του Εθνικού Πάρκου. Εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι εάν η συγκεκριμένη μελέτη πάρει το «πράσινο φως», θα ανοίξει ένα πολύ επικίνδυνο μονοπάτι και για άλλες περιοχές εντός του Εθνικού Πάρκου.
Συνοπτική περιγραφή του έργου
Στον ιστότοπο του Υπουργείου Περιβάλλοντος eprm.ypen.gr, με μία απλή εγγραφή, μπορεί ο κάθε πολίτης να έχει πρόσβαση στη διαβούλευση για διάφορες επενδύσεις, να «κατεβάσει» όλα τα σχετικά αρχεία προς ενημέρωσή του και να καταθέσει την άποψή του.
Για το συγκεκριμένο έργο, υπάρχουν όλα τα αρχεία που έχει υποβάλει η εταιρεία προκειμένου να λάβει τη σχετική αδειοδότηση, καθώς και όσοι φορείς έχουν μέχρι στιγμής γνωμοδοτήσει επ’ αυτού.
Σε ό,τι αφορά την περιγραφή του έργου, σε έγγραφο της εταιρείας, αναφέρονται τα εξής:
«Το κυρίως έργο αποτελείται από το Αιολικό Πάρκο (Α/Π) που χωροθετείται σε 4 νοητά πολύγωνα στην Π.Ε. Έβρου. Ο ΑΣΠΗΕ πρόκειται να αναπτυχθεί σε άξονα ΒΔ–ΝΑ. Οι 10 συνολικά Α/Γ προβλέπεται να εγκατασταθούν σε 4 νοητά πολύγωνα Το Α/Π στη θέση «Τρίκορφο» περιλαμβάνει 10 ανεμογεννήτριες (Α/Γ) ισχύος 5,0 MW έκαστη, με ύψος πυλώνα 90 m και διάμετρο στροφείου 145 m, οπότε η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του έργου ανέρχεται στα 50,0 ΜW. Η προβλεπόμενη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το σύνολο των Α/Γ εκτιμάται σε 121,56GWh ετησίως.
Οι Α/Γ θα συνδέονται ηλεκτρικά, μέσω μετασχηματιστών ανυψώσεως τάσης, τοποθετημένους σε ειδικό διαμέρισμα του κελύφους (νασέλας) της κάθε Α/Γ και με τον οικίσκο ελέγχου. Οι Α/Γ δεν θα διαθέτουν πλέγματα ή προεξοχές που να επιτρέπουν την στάθμευση και το φώλιασμα πτηνών. Προβλέπεται νυκτερινή σήμανση, με τοποθέτηση ερυθρού αναλάμποντος φανού, μέσης έντασης, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του ΓΕΕΘΑ και της ΥΠΑ.
Τα βασικά έργα υποδομής που απαιτούνται για την εγκατάσταση του υπό εξέταση Α/Π περιλαμβάνουν οδό πρόσβασης και διασυνδετική γραμμή Μέσης Τάσης.
Θα αξιοποιεί το αιολικό δυναμικό, παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και το έργο θα την αποδίδει στο Εθνικό Διασυνδεμένο Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, στον λειτουργούντα υποσταθμό (Υ/Σ) ανύψωσης (30/150 kV) «Αισύμη» μέσω υπόγειας γραμμής Μ.Τ. (30 kV). Η διασυνδετική γραμμή από τον οικίσκο ως τον Υ/Σ θα έχει μήκος 9,3 km και συνολικό μήκος 19,3 km (συμπεριλαμβανομένου του δικτύου διασύνδεσης των Α/Γ με τον οικίσκο ελέγχου).
Για την προσπέλαση προς τις θέσεις των Α/Γ και του Οικίσκου Ελέγχου του Αιολικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) προβλέπεται η βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών, του πλάτους και της βατότητας υφιστάμενων οδών μήκους 8,4 km για την πρόσβαση καθώς και η κατασκευή δώδεκα (12) μικρών κλάδων εσωτερικής οδοποιίας, συνολικού μήκους 4.608,70 m περίπου.
Εντός του μεσαίου, από τα τρία μεμονωμένα, νοητά πολύγωνα του ΑΣΠΗΕ, θα εγκατασταθεί Οικίσκος Ελέγχου (ΟΕ), εντός του οποίου θα τοποθετηθεί ο απαραίτητος εξοπλισμός διασύνδεσης, τα συστήματα ελέγχου (SCADA), καθώς και λοιπός απαιτούμενος ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός, όπως οι Πίνακες Μέσης Τάσης (20kV), με εκτιμώμενο συνολικό εμβαδόν περί τα 100 m2 Πρόκειται για προκατασκευασμένο οικίσκο (τύπου isobox), δίπλα από την Α/Γ. Ο οικίσκος θα τοποθετηθεί σε τσιμεντένια βάση».
Για τις επιπτώσεις στο δάσος
Όπως αναφέρεται από τους μελετητές της εταιρείας, στο κεφάλαιο αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, «η κατασκευή του έργου θα υλοποιείται με τέτοιο τρόπο, ώστε να εξασφαλίζεται η μικρότερη δυνατή επέμβαση στη δασική έκταση και να διασφαλίζεται η αποτελεσματική προστασία του. Οι επεμβάσεις σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα να διεξαχθούν με τους όρους, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία που προβλέπεται από τη δασική νομοθεσία. Η χρήση των εν λόγω εκτάσεων πρέπει να αφορά αποκλειστικώς το έργο, που αποτελεί αντικείμενο της παρούσας μελέτης. Η όποια αποψίλωση ή γενικότερα φθορά σε φυσική βλάστηση θα περιοριστεί στην ελάχιστη δυνατή έκταση και αποκλειστικά εντός της εγκεκριμένης ζώνης κατάληψης του έργου, ήτοι εντός των ορίων των χώρων για τους οποίους έχει εκδοθεί πρωτόκολλο εγκατάστασης σε περίπτωση που είναι δασικού χαρακτήρα, είτε έχει εξασφαλισθεί η δυνατότητα νόμιμης χρήσης τους σε περίπτωση που είναι μη δασικού χαρακτήρα (π.χ. με αγορά, παροχή άδειας χρήσης από τον ιδιοκτήτη, απαλλοτρίωση, σύσταση δουλείας κ.λπ.). .. Οι εργασίες κατασκευής να μην πραγματοποιηθούν την περίοδο από Απρίλιο έως Ιούνιο, περίοδο αναπαραγωγής των περισσότερων ειδών. .. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών να απομακρυνθούν οι πάσης φύσεως εργοταξιακές εγκαταστάσεις και να προβλεφθεί φυτοτεχνική αποκατάσταση των διαταραχθέντων χώρων, σε εφαρμογή φυτοτεχνικής μελέτης που θα εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές.
Να γίνει αναδάσωση ισόποσης όμορης έκτασης με αυτήν που θα αποψιλωθεί, καθ’ υπόδειξη των δασικών αρχών σε εφαρμογή σχετικής φυτοτεχνικής μελέτης..
Να τοποθετηθούν οι προβλεπόμενες στο σχεδιασμό του έργου συσκευές ανίχνευσης και αποτροπής πρόσκρουσης πτηνών. .
Ως μέτρο αποτροπής πρόσκρουσης πτηνών στις ανεμογεννήτριες να προβλεφθεί και ο κατάλληλος χρωματισμός των πυλώνων και των στροφείων.
Επιπλέον θα παρέχεται λεπτομερής πληροφόρηση στους εργαζόμενους, τόσο στη φάση κατασκευής, όσο και στη φάση λειτουργίας, έτσι ώστε να τηρείται το σύνολο των περιβαλλοντικών όρων και ιδιαίτερα αυτών, που αφορούν το φυσικό περιβάλλον ειδικώς για τις θέσεις, όπου εμφανίζονται αξιόλογα στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος.
.. Η αποκατάσταση του δασικού χώρου επέμβασης θα πραγματοποιηθεί κατόπιν της αρμοδίως θεωρημένης και εγκεκριμένης ειδικής φυτοτεχνικής μελέτης. Οι εργασίες φύτευσης θα αρχίζουν το ταχύτερο δυνατόν σε κάθε τμήμα του έργου στο οποίο έχουν περατωθεί οι χωματουργικές εργασίες και έχουν διαμορφωθεί οι τελικές επιφάνειες».
Αρνητικές γνωμοδοτήσεις
Μέχρι τώρα, έχουν γνωμοδοτήσει αρνητικά η Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, καθώς, μεταξύ άλλων, επισημαίνει:
«Ο υπό αδειοδότηση αιολικός σταθμός εμπίπτει σε δημόσιες δασικού χαρακτήρα εκτάσεις, σύμφωνα με το Δασικό χάρτη της περιοχής.
Επιπλέον, το εν λόγω έργο:
✓ εμπίπτει εντός των προστατευόμενων περιοχών του δικτύου Natura 2000, χαρακτηρισμένες ως SCI, με κωδική ονομασία ¨ΒΟΥΝΑ ΈΒΡΟΥ΄ και κωδικό αριθμό ¨GR1110003¨ και κωδική ονομασία ¨ΤΡΕΙΣ ΒΡΥΣΕΣ¨ και κωδικό αριθμό ¨GR1110003¨,
✓ χωροθετείται εντός της Β1 Ζώνης του ¨Εθνικού Πάρκου Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου¨, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 35633/30-08-2006 ΚΥΑ (ΦΕΚ 911/Δ/2006), βάσει της οποίας δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση τέτοιου είδους έργου,
✓ εμπίπτει εντός της Ζώνης Αποκλεισμού και της Ζώνης Αυξημένης Προστασίας, σύμφωνα με την αναθεωρημένη πρόταση περί ορθής χωροθέτησης Α/Π στη Θράκη (2013), από τη WWF Eλλάς.
… Έχοντας υπόψη τις εκφρασθείσες απόψεις του Δασαρχείου Σουφλίου και του Δασαρχείου Αλεξανδρούπολης στο πλαίσιο των θεματικών ενοτήτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους και πλαισιώνουν την χωρική τους δραστηριότητα και τις αθροιστικές επιπτώσεις στις δασικού χαρακτήρα εκτάσεις η Υπηρεσία μας θέτει τις παραπάνω επιφυλάξεις της ως προς το ανωτέρω έργο, και δεν συμφωνεί με την έκδοση Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για την εγκατάσταση του εν λόγω ΑΣΠΗΕ, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που ενδεχομένως ανακύψουν από την ανάπτυξη αυτού και αποβλέποντας στη διασφάλιση του δασικού περιβάλλοντος και της οικολογικής ισορροπίας και της βιολογικής σταθερότητας του ευρύτερου δασικού χώρου».
Στο ίδιο μήκος κύματος ο ΟΦΥΠΕΚΑ που αναφέρει στη γνωμοδότησή του:
«☒ αρνητικά για την υλοποίηση του έργου/δραστηριότητας και εξέταση άλλων εναλλακτικών λύσεων για τους παρακάτω λόγους: Το έργο δεν επιτρέπεται με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Χωροθετείται στην Ζώνη Β1 του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου (ΚΥΑ 35633/2006 – ΦΕΚ 911/Δ’/13-10-2006), στην οποία η εγκατάσταση ΑΣΠΗΕ δεν επιτρέπεται (Άρθρο 3, Παρ.2.2.1 και Παρ.1, περίπτωση ια’)».
Θετικά υπό προϋποθέσεις έχει γνωμοδοτήσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου.
Πολύ υψηλό το ρίσκο
«Ακούγεται κακόγουστο αστείο, τα πράγματα, όμως, είναι πολύ σοβαρά», σχολίασε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο επιστημονικός συνεργάτης της Εταιρείας Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης, Λευτέρης Καψάλης, αναφερόμενος στην υποβολή αιτήματος αδειοδότησης για τη δημιουργία αιολικού πάρκου 10 ανεμογεννητριών στο Εθνικό Πάρκο του Δάσους Δαδιάς-Λευκίμμης-Σουφλίου.
Όπως εξήγησε ο κ. Καψάλης, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της συγκεκριμένης επενδυτικής πρότασης «καταλήγει ότι δεν θα υπάρχουν επιπτώσεις», ωστόσο, όπως υποστήριξε ο ίδιος, «είναι πολύ υψηλό το ρίσκο και πολύ σοβαρός ο κίνδυνος των επιπτώσεων για τα απειλούμενα είδη πουλιών, ειδικά μέσα στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς, που αποτελεί και τον βασικό πυρήνα τους». Τον κίνδυνο από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών επιβεβαιώνουν και οι διάφορες μελέτες του WWF αλλά και άλλων επιστημονικών φορέων, που επίσημα έχουν καταγράψει 26 περιπτώσεις νεκρών πουλιών σε ανεμογεννήτριες, «και δεν είναι τα μόνα, είναι πολλά περισσότερα», παρατήρησε ο κ. Καψάλης, συμπληρώνοντας ότι «ειδικά για κάποια σπάνια είδη, ακόμα και η απώλεια ενός πουλιού είναι καθοριστική για τη διατήρηση του πληθυσμού τους».
Καταλήγοντας, ο επιστημονικός συνεργάτης της Εταιρείας Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης παραδέχτηκε πως το αίτημα αδειοδότησης δημιουργίας αιολικού πάρκου στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς «ξάφνιασε», αφού, όπως είπε, «κανείς δεν περίμενε ότι θα υπάρχει στο μυαλό κάποιου επενδυτή να το κατασκευάσει σε αυτήν την περιοχή».
Κάλεσε, τέλος, φορείς και ευρύτερα την τοπική κοινωνία, να δηλώσουν την αντίθεσή τους στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης που είναι ενεργή μέχρι τις 19 Απριλίου, για το συγκεκριμένο αίτημα αδειοδότησης, ώστε «να ληφθούν υπ΄όψιν από τις αρμόδιες επιτροπές», με τελικό στόχο «να αποσυρθεί ο φάκελος».
https://www.gnomionline.gr/