7 Απρ 2023

Μπερλουσκόνι: Βίλες, ιδιωτικά τζετ, εταιρείες και κανάλια - Πώς θα μοιραστεί η «αυτοκρατορία» των 3,5 δισ. ευρώ

 


Ο «αθάνατος», όπως είναι το ψευδώνυμό του, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, νοσηλεύεται στο νοσοκομείο εδώ και κάποιες μέρες, έχοντας διαγνωστεί με λευχαιμία. Σύσσωμη η οικογένεια του Ιταλού μεγιστάνα και πολιτικού είναι στο πλευρό του από την πρώτη στιγμή, για να τον βοηθήσουν να.. ξεπεράσει και αυτή τη μάχη.

Το βράδυ της Πέμπτης έγινε γνωστό πως ο Ιταλός πολιτικός ανταποκρίνεται θετικά στην αντιβιοτική θεραπεία που του χορηγείται με τους γιατρούς να είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι.

Στο άκουσμα της είδησης για την υγεία του Μπερλουσκόνι ήδη τα ιταλικά Μέσα φιλοξενούν εκτενή ρεπορτάζ για την τεράστια δυναστεία που έχτισε ο 82χρονος και το πώς θα γίνει η διαίρεσή της αν τελικά δεν βγει νικητής.

Αν και η «χρυσή εποχή» του Ιταλού έχει περάσει, ωστόσο το οικονομικό του βασίλειο παραμένει ισχυρό και εκτείνεται σε πολλούς τομείς, από την τηλεόραση έως και το ποδόσφαιρο, με τον ίδιο να έχει τεράστια κινητή κι ακίνητη περιουσία. Οι βίλες του, τα τρία ιδιωτικά τζετ και το ελικόπτερα Agusta έχουν γίνει πολλές φορές πρωτοσέλιδα, το ίδιο και το τηλεοπτικό δίκτυο που έχει στην ιδιοκτησία του η Mediaset.

Ο ρόλος της Fininvest

Η εταιρεία που κατέχει τα περισσότερα από τα περιουσιακά στοιχεία του Ιταλού πολιτικού είναι η Fininvest, η εταιρεία χαρτοφυλακίου που ιδρύθηκε το 1978 και την οποία ο Μπερλουσκόνι ανέκαθεν τοποθετούσε στο επίκεντρο των επιχειρηματικών και οικονομικών πρωτοβουλιών. Σήμερα η εταιρεία κατέχει μετοχές σε τρεις εταιρείες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, με την αξία τους να ξεπερνά τα 2,8 δισ. ευρώ. Ωστόσο, συνολικά η περιουσία του υπολογίζεται πάνω από 3,5 δισ. ευρώ.

Αναφορικά με τη Mediaset, η εταιρεία έχοντας φιλοδοξίες να γίνει ευρωπαϊκός όμιλος, μετέφερε την έδρα της στο Άμστερνταμ, μετονομάστηκε σε Mfe-MediaForEurope, ανέλαβε το 29 τοις εκατό του γερμανικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα ProSiebenSat και ενσωμάτωσε την Mediaset España.

Η Fininvest ελέγχει σχεδόν το 48% της εταιρείας, μια μετοχή που σε χρηματιστηριακές τιμές αξίζει 712 εκατ. (η μετοχή ανεβαίνει εδώ και δύο ημέρες λόγω κερδοσκοπικών προσδοκιών και χθες κέρδισε + 2,9%).

Μπορεί να φαίνεται παράδοξο, αλλά, από οικονομική άποψη, το πιο πολύτιμο μερίδιο είναι σήμερα το 30 τοις εκατό στην Banca Mediolanum, την εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων που ο Μπερλουσκόνι ανέκαθεν άφηνε στο τιμόνι του μετόχου Ennio Doris, ο οποίος πέθανε το 2021 όταν είχε ήδη μεταβιβάσει. η εντολή στον γιο του Μάσιμο.

Η τρίτη εισηγμένη εταιρεία στη Fininvest είναι ο εκδοτικός οίκος Mondadori, η οποία σήμερα κατέχει 50 εκδοτικές, όπως η Einaudi και η Rizzoli.

Ποιος θα τις πάρει υπό τον έλεγχό τους

Και τα πέντε παιδιά του Μπερλουσκόνι έχουν άμεσο μερίδιο στη Fininvest, με τον ίδιο να κρατά σταθερά την πλειοψηφία.

Η μεγαλύτερη κόρη του, Μαρίνα και ο αδερφός της Πιερ Σίλβιο κατέχουν ο καθένας από 7,65% της Fininvest, ενώ τα παιδιά που έχει με τη Βερόνικα Λάριο — Μπάρμπαρα, Ελεονόρα και Λουίτζι — κατέχουν όλα μαζί το 21,42%.

Ακόμα κι αν ο ίδιος έχει «δώσει» την ηγεσία της Fininvest (και της Mondadori) στη Μαρίνα και της Mediaset στον Πιέρ Σίλβιο, το τι θα γίνει στο μέλλον είναι ακόμη άγνωστο. Μόνο υποθέσεις μπορούν να γίνουν. Εάν ο Μπερλουσκόνι αποφασίσει να μοιράσει το 61,2% που κατέχει στα πέντε παιδιά του, καθένα από αυτά θα λάβει επιπλέον 12,24%,

Πέρα από τις μετοχές η εταιρεία διαθέτει και ένα μεγάλο δίκτυο άλλων επενδύσεων, με ακίνητα. Για παράδειγμα η Villa Gernetto ανήκει σε παρακλάδι της εταιρείας, όπως και η πολυτελής κατοικίας στην περιοχή Brianza.

villa

Ο Μπερλουσκόνι και ο Πούτιν στην Villa Gernetto.

Και τα αεροσκάφη του Μπερλουσκόνι ανήκουν στην εν λόγω εταιρεία. Ο ισχυρός άνδρας της Ιταλίας εκτός από το ελικόπτερο Agusta, έχει τρία τζετ, δύο από τα οποία αποκτήθηκαν πρόσφατα πρόσφατα: ένα Gulfstream G550 του 2018 και ένα Hawker 800 XP.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Reppublica, η περιουσία του Μπερλουσκόνι είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς υπάρχουν και ακίνητα, τα οποία δεν ανήκουν στη μητρική εταιρεία, αλλά σε άλλη real estate, την Dolcedrago στην οποία έχουν δικαίωμα μόνο η Μαρίνα και ο Πιέρ Σίλβιο.

Τα πιο πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία της Dolcedrago βρίσκονται σε μια θυγατρική της Dolcedrago που ονομάζεται Immobiliare Idra.