Στις 2 Απριλίου οι Βούλγαροι πολίτες καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες για πέμπτη φορά μέσα σε δυο χρόνια καθώς δεν κατέστη δυνατό να σχηματιστεί κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 2ας Οκτωβρίου του 2022.
Είχαν προηγηθεί τρεις εκλογικές αναμετρήσεις το 2021, στις 4 Απριλίου, στις 11 Ιουλίου και στις 14 Νοεμβρίου, όταν και σχηματίστηκε κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Κίριλ Πετκόφ. Μια κυβέρνηση όμως που κράτησε μόνο 8 μήνες καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία και η στάση της κυβέρνησης υπέρ της Ουκρανίας, προκάλεσε κυβερνητική κρίση με αποτέλεσμα να πέσει η κυβέρνηση Πετκόφ.
Στις 2 Οκτωβρίου 2022, προκηρύχθηκαν εκ νέου εκλογές χωρίς όμως να υπάρξει σχηματισμός κυβέρνησης, με αποτέλεσμα ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ να προκηρύξει εκ νέου εκλογές στις 2 Απριλίου 2023.
Σ’ ένα περιβάλλον πολιτικά κατακερματισμένο και με τους πολίτες απογοητευμένους από τους πολιτικούς και τις πολιτικές τους, με τα προβλήματα στην οικονομία από τον κορονοϊό και μετέπειτα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάρρευση της χώρας, ο σχηματισμός κυβέρνησης καθίσταται επιβεβλημένος.
Όμως τα δημοσκοπικά ευρήματα, δείχνουν ότι δύσκολα θα μπορούσε να σχηματιστεί κυβέρνηση, εάν δεν υπάρξει αλλαγή στο σκεπτικό των κομμάτων στις συνεργασίες.
Επιπρόσθετα αξιοσημείωτη είναι η άνοδος του ακροδεξιού φιλορωσικού κόμματος «Αναγέννηση» που μαζί με το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, το παλιό Κομμουνιστικό, βλέπουν προς ανατολάς και την Ρωσία του Πούτιν.
Οι μαζικές διαδηλώσεις του 2020, έγιναν η μήτρα της γέννησης νέων κομμάτων που προσπάθησαν να «πολεμήσουν» τα τρία συστημικά κόμματα, το GERB του πρώην Πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα και το μειονοτικό τουρκικό Κίνημα για Δικαιώματα και Ελευθερίες.
Τα κόμματα διαμαρτυρίας όπως ονομάστηκαν, «Υπάρχει Τέτοιος Λαός», «Συνεχίζουμε την Αλλαγή», «Δημοκρατική Βουλγαρία» δεν κατάφεραν να συσπειρώσουν τους πολίτες, είτε από ανεπάρκεια των ηγεσιών τους είτε από απειρία, έχοντας ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση, χωρίς την παρουσία ενός εκ των συστημικών κομμάτων.
Η βραχεία κυβέρνηση των 8 μηνών του Κίριλ Πετκόφ, απέδειξε το δύσκολο του εγχειρήματος για τον σχηματισμό ισχυρής κυβέρνησης από την Βουλγαρική Εθνοσυνέλευση, καθώς παρά την είσοδο του συστημικού Σοσιαλιστικού Κόμματος δεν κατέστη δυνατόν να μακροημερεύσει ο κυβερνητικός σχηματισμός. Ένας από τους λόγους που διαφώνησαν εντός του συνασπισμού ήταν η αποστολή όπλων στην Ουκρανία.
Οι επαναλαμβανόμενες εκλογές στην χώρα της ΕΕ, έχουν κουράσει τους πολίτες κι έχει αυξηθεί η στήριξη προς τη Ρωσική Ομοσπονδία, ενώ διάθεση για μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας μεταξύ των δυο μεγαλύτερων κομματικών συνασπισμών έχει απορριφθεί και από το GERB-SDS και από τον συνασπισμό «Συνεχίζουμε την Αλλαγή-Δημοκρατική Βουλγαρία» που ένωσαν τις δυνάμεις τους, αλλά χωρίς αύξηση των ποσοστών τους.
Σενάριο για κυβέρνηση μειοψηφίας
Το σενάριο που παίζει ιδιαίτερα για την επομένη της 2ας Απριλίου είναι μια «κυβέρνηση μειοψηφίας» που θα στηριχτεί από τα υπόλοιπα κόμματα.
Καθώς σε 7 μήνες υπάρχουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές, θα ήταν αυτοκτονία για το «Συνεχίζουμε την Αλλαγή-Δημοκρατική Βουλγαρία» να συνεργαστούν με το GERB που έχει την πρωτοκαθεδρία στους αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς έτσι δεν θα μπορούσε να σπάσει το μονοπώλιο του κόμματος του Μπορίσοφ.
Όμως τα οικονομικά προβλήματα και ιδιαίτερα οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στην Βουλγαρία, στην Δικαιοσύνη και το Σύνταγμα, επιτάσσουν τον σχηματισμό κυβέρνησης «ειδικού σκοπού» για ένα χρονικό διάστημα ώστε να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις και να προχωρήσει η Βουλγαρία τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην ζώνη Σένγκεν.
Η συνέχιση της ακυβερνησίας στην Βουλγαρία προκαλεί ακόμα ένα πρόβλημα, καθώς ο Πρόεδρος της χώρας γίνεται ένα ανεξάρτητο κέντρο εξουσίας, κάτι που δεν προβλέπει το Βουλγαρικό Σύνταγμα.
5 - 7 κόμματα στην Εθνοσυνέλευση
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις 5 με 7 κόμματα αναμένεται να περάσουν το κατώφλι της Εθνοσυνέλευσης ξεπερνώντας το όριο εισόδου του 4%.
Στην πρώτη θέση θα κονταροχτυπηθούν το GERB-SDS του Μπόικο Μπορίσοφ, με τον συνασπισμό «Συνεχίζουμε την Αλλαγή-Δημοκρατική Βουλγαρία», καθώς τα ποσοστά τους είναι κοντά στο 25-27%.
Για την τρίτη θέση σύμφωνα με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων το ακροδεξιό φιλορωσικό κόμμα «Αναγέννηση» θα χτυπηθεί με το μειονοτικό τουρκικό Κίνημα για Δικαιώματα και Ελευθερίες με 14,5 και 13,5% αντίστοιχα.
Στην πέμπτη θέση βρίσκεται το άλλοτε κραταιό Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα με ποσοστό κοντά στο 8-9%.
Από εκεί και πέρα τρία κόμματα βρίσκονται στο όριο να μπουν στην Εθνοσυνέλευση καθώς δημοσκοπικά φαίνεται να ξεπερνάν σε κάποιες έρευνες το όριο του 4%. Έτσι η Αριστερά και το κόμμα Βουλγαρική Άνοδος, με 4,3 και 4,6% φαίνεται ότι εισέρχονται στη Βουλή ενώ το άλλοτε πρώτο κόμμα «Υπάρχει Τέτοιος Λαός» καταγράφει ένα ποσοστό κοντά στο 3,5% που του δίνει ελπίδες για να μπει κι αυτό στην επόμενη Εθνοσυνέλευση.
Αυτό που καταγράφουν όλες οι δημοσκοπήσεις είναι τα μεγάλα ποσοστά αποχής από την εκλογική διαδικασία, κάτι που δεν δίνει ελπίδες για έξοδο από την πολιτική κρίση που για δυο χρόνια έχει χτυπήσει την Βουλγαρία.