11 Απρ 2023

Με σπατάλες και απειλές...

 

Γιώτα Τέσση, Αντα Ψαρρά

Προβλήματα που βαλτώνουν, πρακτικές κακοδιαχείρισης που διαιωνίζονται, εργαζόμενοι που παλεύουν για τα αυτονόητα... Το σχέδιο εξυγίανσης του πολύπαθου Γηροκομείου Αθηνών, ενός από τα άλλοτε πιο ευαγή ιδρύματα της χώρας, με τεράστια ακίνητη περιουσία, μοιάζει μακρινό όνειρο.

Η νέα προσωρινή διοίκηση του Ιδρύματος, επιλογής του Δήμου Αθηναίων ως εποπτεύοντος φορέα, έφτασε στο σημείο να τρομοκρατεί τακτικά μέλη και εργαζόμενους με αγωγές, αν δεν αποκηρύξουν δημοσιεύματα.

Το θέμα έφεραν στη Βουλή, με επίκαιρη ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας, τριάντα δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που επισημαίνουν συμπεριφορές και πράξεις του προέδρου της προσωρινής διοίκησης, Σπύρου Χαμακιώτη. «Ο πρόεδρος και η πλειοψηφία του Δ.Σ. του Ιδρύματος θεωρούν ότι ο διορισμός τους από τον κ. Μπακογιάννη, που τυγχάνει συγγενής του πρωθυπουργού, τους καθιστά παντοδύναμους. Είναι χαρακτηριστικό της αντίληψης που έχουν για την άσκηση της “εξουσίας” τους ότι απαίτησαν και πέτυχαν την τροποποίηση του Ν. 4262/2014 και την έκδοση μίας ΚΥΑ, μόνο και μόνο για να επιτύχουν την έγκριση του εντελώς ακατάλληλου σχεδίου εξυγίανσης, το οποίο έχουν υιοθετήσει. Επιπλέον, και αυτό είναι το πλέον απαράδεκτο της θεωρούμενης παντοδυναμίας τους, προσπαθούν να επαναφέρουν προκλητικότατα και βιαίως το πάλαι ποτέ διαβόητο σύστημα μετάνοιας ή βεβαίωσης “εθνικού” φρονήματος, τόσο απέναντι στα τακτικά μέλη του Σωματείου όσο και έναντι των εργαζομένων».

Οι βουλευτές αναφέρονται στις απειλές που εξαπέλυσε ο Σπ. Χαμακιώτης κατά την, ενώπιον δικαστηρίου, συζήτηση αίτησης αντικατάστασης του Δ.Σ., όταν προειδοποίησε τα τακτικά μέλη του Σωματείου που υπέβαλαν την αίτηση ότι, αν με επιστολή τους εντός τριών ημερών δεν δηλώσουν ότι οι επερωτήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και τα άρθρα των εφημερίδων είναι ψευδή, θα ασκήσει αγωγή αποζημίωσης για προσβολή της προσωπικότητάς του.

Επίσης, την ίδια τακτική ακολούθησε και με τους εργαζομένους που διεκδικούσαν τις καθυστερημένες και δικαστικά επιδικασμένες αποδοχές τους, τους οποίους, με την από 15.02.2023 εξώδικη δήλωση που απέστειλε, απείλησε ότι, αν δεν ανακαλέσουν την από 10.2.2023 εξώδικη δήλωσή τους, θα ασκήσει εναντίον τους αγωγή χρηματικής αποζημίωσης για προσβολή της προσωπικότητάς του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχουν ασκηθεί αγωγές αποζημίωσης κατά επτά τακτικών μελών και ενός δικηγόρου, με το ύψος τους να φτάνει τις 800.000 ευρώ.

Οι απειλές δεν είναι το μόνο πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι. Μετά την έγκριση του σχεδίου εξυγίανσης («Αλλο ένα αμφιλεγόμενο “Σχέδιο εξυγίανσης” του πολύπαθου Γηροκομείου», «Εφ.Συν.» 26.09.2022), ψηφίστηκε ο Ν.5018/23, με τον οποίο σταμάτησε η είσπραξη των επιδικασθεισών δεδουλευμένων αποδοχών των εργαζομένων από τρίτους μισθωτές (ύψους 8.000.000 ευρώ), που ήταν και η μοναδική πηγή είσπραξης των οφειλομένων τους. Αλλά το χρήμα δεν σταμάτησε να ρέει για όλους. Δικηγορικές εταιρείες εξακολουθούν να αμείβονται με περισσότερα από 15.000 ευρώ/μηνιαίως για παροχή υπηρεσιών σε ένα Ιδρυμα που διαθέτει νομικό τμήμα, ενώ σε άλλον δικηγόρο έχει ανατεθεί να φτιάξει το οργανόγραμμα του Γηροκομείου, έναντι υψηλής μηνιαίας αμοιβής. Επίσης, παρότι ο οργανισμός εργασίας του Γηροκομείου απαγορεύει ρητά την πρόσληψη συνταξιούχου, ένας συνταξιούχος αστυνομικός εξακολουθεί να κατέχει τη θέση του γενικού διευθυντή με μισθό ισότιμο ενός γενικού διευθυντή υπουργείου.

Υπάρχει και η περίπτωση δικηγόρου, προϊσταμένης στη Νομική Υπηρεσία του Ιδρύματος, που αποχώρησε, επειδή δεν δέχτηκε περικοπή της μισθοδοσίας της και έλαβε αποζημίωση 90.000 ευρώ, επειδή ο νέος πρόεδρος αναγνώρισε παράρτημα της σύμβασής της για επιπλέον αποζημίωση. Σε μέλη του Σωματείου ο νέος πρόεδρος αρνείται να δώσει έγγραφα ακόμη και για δικαστική χρήση και προειδοποιεί όποιο μέλος του σωματείου διαφοροποιείται ότι θα το διαγράψει, επειδή πρόδωσε την «πίστη στο Γηροκομείο».

Την ίδια ώρα, προχωράει σε αθρόες εγγραφές τακτικών μελών, σε μια προσπάθεια πλήρους ελέγχου του Ιδρύματος και μάλιστα κατά παράβαση της δικαστικής εντολής, σύμφωνα με την οποία «τα μέλη της προσωρινής διοίκησης μπορούν να προβαίνουν στη διενέργεια των διοικητικών και διαχειριστικών πράξεων που απαιτούνται για την εξυπηρέτηση των κατεπειγουσών και των τρεχουσών αναγκών του σωματείου, όπως αποδοχή αιτούντων, φιλοξενία ηλικιωμένων, διενέργεια διαγωνισμών για την εκμίσθωση ακινήτων, συμβιβαστικών συμφωνιών και ρυθμίσεων με οφειλέτες μέχρι έκδοση απόφασης».

Στα παραπάνω προστίθεται μια μονοπρόσωπη εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε τρεις μήνες μετά τον διορισμό της προσωρινής διοίκησης και στην οποία έχουν μισθωθεί μέχρι τώρα πέντε κεντρικά διαμερίσματα στο Κολωνάκι, με διάρκεια μίσθωσης που φτάνει και τα 20 χρόνια, δικαίωμα υπομίσθωσης και δικαίωμα χρήσης για airbnb.

Στο Γηροκομείο Αθηνών ανήκει ως κτητορική η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στη Λεωφόρο Β. Σοφίας, την οποία ο πρόεδρος, χωρίς καμία αρμοδιότητα και χωρίς απόφαση Δ.Σ., παραχώρησε κατά χρήση στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Το σύμφωνο υπογράφηκε παρουσία του Μητροπολίτη Λαοδικείας, εκπροσώπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και του δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη. Η παραχώρηση του ναού, εκτός του ότι είναι παράνομη, δεν επιτρέπεται από τον Συνοδικό Τόμο περί Αυτοκέφαλου της Εκκλησίας της Ελλάδος του 1850 και, κάθε φορά που τελείται λειτουργία από εκπρόσωπο του Πατριάρχη, συντελείται το αδίκημα της εισπήδησης...

Η Εφημερίδα των Συντακτών