3 Απρ 2023

Πρώτα το Κολλέγιο, τώρα το Αρσάκειο: Κάτι κακό συμβαίνει στα «σχολεία της ελίτ»

 


Άγριες συμπλοκές μεταξύ μαθητών, ανελέητο bullying, συλλήψεις μαθητών και εισβολή εξωσχολικών σε σχολικά συγκροτήματα «οχυρωμένα» και καλά προστατευμένα. Το τελευταίο περιστατικό βίας και εκφοβισμού που είδε το «φως» σε ένα ιστορικό σχολείο, το Αρσάκειο Ψυχικού έχει προκαλέσει αναταραχή στους... γονείς των μαθητών που φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία.

Το περιστατικό στο Αρσάκειο είναι το δεύτερο που καταγράφεται σε «ιδιωτικό σχολείο της ελίτ» των βορείων προαστίων μέσα σε τρεις μήνες. Είχε προηγηθεί η εισβολή εξωσχολικών στο Κολλέγιο Αθηνών, όπου υπήρξε καταγγελία μαθητών για παρουσία ατόμων με μαχαίρια.

Οι γονείς των φοιτούντων σε ανάλογα σχολεία ανησυχούν πλέον τόσο για την ασφάλεια των παιδιών τους, όσο και για την ψυχολογική κατάστασή τους, παρά τις ανακοινώσεις της διεύθυνσης για διερεύνηση των περιστατικών και απόδοση ευθυνών.

Τι συνέβη στο Αρσάκειο – Οι συλλήψεις μαθητών και η ΕΔΕ του σχολείου

Συναγερμός στην εκπαιδευτική κοινότητα και στους γονείς των μαθητών του Αρσάκειου σήμανε το περιστατικό bullying και βασανισμού ενός 15χρονου μαθητή από τους συμμαθητές του. Το βίαιο περιστατικό, οι λεπτομέρειες του οποίου συγκλονίζουν, έγινε στις 31 Μαρτίου, με την Αστυνομία να προχωρά σε συλλήψεις τεσσάρων μαθητών του σχολείου.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το ρεπορτάζ του iEidiseis, στις 31 Μαρτίου, κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, 6 ανήλικοι μέσα σε σχολική αίθουσα περικύκλωσαν όλοι μαζί και ακινητοποίησαν τον ανήλικο συμμαθητή τους. Ο 15χρονος δεν μπορούσε να αντιδράσει στην επίθεση που δέχτηκε. Οι ανήλικοι στη συνέχεια του τύλιξαν τον λαιμό με πετονιά και στη συνέχεια προσπάθησαν να τυλίξουν όλο το σώμα του.

Από την επίθεση, το παιδί έφερε τραύματα στην περιοχή του λαιμού. Κατά τη διάρκεια της πράξης αυτής οι ανήλικοι γελούσαν σε βάρος του, ενώ υπήρχαν και άλλα παιδιά στην αίθουσα που παρακολουθούσαν την πράξη.

Το απόγευμα και το βράδυ της πρωταπριλιάς οι αστυνομικοί της Ασφάλειας -μετά από αναζητήσεις- συνέλαβαν τρεις 15χρονους και μία 15χρονη, ενώ ακόμα δύο ανήλικοι ταυτοποιήθηκαν χωρίς να εντοπιστούν για να συλληφθούν στο πλαίσιο του αυτοφώρου.

Παραγγέλθηκε ιατροδικαστική εξέταση για τον 15χρονο, η οποία έδειξε ότι ο ανήλικος φέρει επιφανειακά τραύματα, συμβατά με τις καταγγελλόμενες πράξεις. Για τα αποτελέσματα ενημερώθηκε ο αρμόδιος Εισαγγελέας τηλεφωνικά, ο οποίος διέταξε τη διενέργεια αυστηρών συστάσεων στους γονείς των ανήλικων δραστών.

Οι συλληφθέντες αφού εξετάστηκαν από τους αστυνομικούς αποχώρησαν συνοδευόμενοι από τους γονείς τους, καθώς ο Εισαγγελέας έδωσε εντολή να αφεθούν ελεύθεροι.

Σήμερα το σχολείο εξέδωσε ανακοίνωση για την έναρξη πειθαρχικών διαδικασιών εντός της ημέρας.

Ειδικότερα, το ιδιωτικό Γυμνάσιο εξέδωσε ανακοίνωση αναφέροντας ότι θα διερευνηθεί η ευθύνη των εμπλεκομένων μαθητών από τον Σύλλογο Διδασκόντων.

Παράλληλα, το Αρσάκειο υπέβαλε κατεπείγον αίτημα για ΕΔΕ προκειμένου να αναζητηθούν πιθανές πειθαρχικές ευθύνες εκπαιδευτικών.

Το περίεργο περιστατικό στο Κολλέγιο

Ένα περίεργο περιστατικό είχε συμβεί και στο Κολλέγιο Αθηνών.

Στις αρχές Ιανουαρίου του 2023 είχε σημάνει συναγερμός στις Αρχές, καθώς μαθητές κατήγγειλαν την παρουσία εξωσχολικών ατόμων με αιχμηρά αντικείμενα.

Μόλις έγινε γνωστή η πληροφορία σήμανε κόκκινος συναγερμός στην ΕΛΑΣ, με ισχυρές δυνάμεις θα σπεύδουν επί τόπου. Παρά τις έρευνες η αστυνομία δεν βρήκε κανένα αιχμηρό αντικείμενο, ούτε ύποπτα άτομα.

Σε ανακοίνωσή της η αστυνομία ένα 24ωρο μετά το συμβάν ανέφερε πως τελικά δεν υπήρξε επεισόδιο, απλά… εισβολή εξωσχολικών. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι δύο νεαροί είναι μαθητές σχολείου της περιοχής και μπήκαν απλά στην αυλή του Κολλεγίου για να συναντήσουν φίλους τους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Αστυνομίας:

«Σχετικά με διερεύνηση πληροφοριών που αναφέρθηκαν μεσημβρινές ώρες χθες (19-01-2023) στο τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης και αφορούσαν στην παρουσία εξωσχολικών ατόμων σε ιδιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα στην περιοχή του Ψυχικού, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνονται τα ακόλουθα:

Στο σημείο μετέβησαν αστυνομικές δυνάμεις και σε συνεργασία με το προσωπικό του ιδρύματος ελέγχθηκαν οι χώροι αυτού, χωρίς να διαπιστωθούν τα καταγγελλόμενα.

Από την επακόλουθη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής προέκυψε ότι, πρωινές ώρες της 19-01-2023, δύο ανήλικοι ημεδαποί, μαθητές λυκείου της ίδιας περιοχής, εισήλθαν στον περιβάλλοντα χώρο του ανωτέρω ιδρύματος με σκοπό να συναντήσουν φίλους τους που φοιτούν σε αυτό, χωρίς ωστόσο να προκαλέσουν οποιοδήποτε επεισόδιο.

Κατόπιν των ανωτέρω δεν προέκυψε η διάπραξη αδικημάτων και το σχετικό προανακριτικό υλικό θα υποβληθεί στην αρμόδια Εισαγγελία»

Στο κόκκινο η βία μεταξύ ανηλίκων

Όπως έχει γράψει το iEidiseis, η παραβατικότητα ανηλίκων χτυπάει κόκκινο στην Ελλάδα, με την κυβέρνηση και το υπουργείο Προστασίας να μιλούν για ασφάλεια, αλλά στην πράξη να πετούν χαρταετό. Οι συμμορίες παιδιών και οι συμπλοκές στις γειτονιές της Αθήνας, πλέον είναι σχεδόν καθημερινά στο αστυνομικό δελτίο.

Εκατοντάδες παιδιά είναι θύματα επιθέσεων, με τα στοιχεία να καταγράφουν αύξηση που έφτασε το 59% μέσα σε έναν χρόνο, σύμφωνα με τα στατιστικά της ΕΛΑΣ για το 2022. Και στους ίδιους ρυθμούς κινούνται και τους πρώτους μήνες του 2023.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν δύο μαθητές έπεσαν θύματα ληστείας, κλοπής ή απόπειρας κάθε ημέρα του 2022 στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΑΣ. Ο αριθμός άγγιξε τους 577, καταγράφοντας εντυπωσιακή αύξηση μόλις σε έναν χρόνο. Με τη γλώσσα των αριθμών, 426 παιδιά έπεσαν θύματά άγριων ληστρικών επιδρομών στην Ελλάδα το 2022.

Οι υποθέσεις με τις οποίες ασχολήθηκαν οι υπηρεσίες της Αστυνομίας αυξήθηκαν κατά 46%: Στις 393 από 268 το 2021. Το ίδιο διάστημα οι ανήλικοι δράστες επιδρομών για ληστείες ή συμπλοκές, έχουν σχεδόν διπλασιαστεί. Όλα αυτά, με ανήλικες συμμορίες να διεκδικούν την επικυριαρχία σε γειτονιές της Αθήνας, όπως και μεγάλες πόλεις της χώρας.

Επιδίδονται σε ληστείες, απειλούν με βία για να αποσπάσουν κινητά τηλέφωνα, χρήματα, μέχρι τα ρούχα από τα θύματά τους.

Άγριες συμπλοκές μεταξύ μαθητών

Βίαιοι ξυλοδαρμοί και άγριες συμπλοκές είναι η άλλη πλευρά του νομίσματος της έξαρσης της παιδικής παραβατικότητας. Συνολικά το 2022, η αστυνομία διαχειρίστηκε 316 υποθέσεις με σωματικές βλάβες ανηλίκων. Τα θύματα έφτασαν τα 356. Αρκετά περιστατικά καταγράφηκαν εντός σχολικών συγκροτημάτων, ενώ τα κρούσματα bullying αναφέρονται όλο και πιο συχνά.

Την τελευταία τριετία, στην ΕΛΑΣ έχουν καταγραφεί 907 υποθέσεις σωματικών βλαβών ανηλίκων. Τα θύματα έφτασαν στον αριθμό 1.032. Και αυτά είναι μόνο όσα δηλώνονται επίσημα - γιατί όλα δεν καταγγέλλονται.

Αλλά και τους πρώτους μήνες του 2023, οι συμπλοκές ανηλίκων συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Τελευταίο περιστατικό με την άγρια συμπλοκή ανηλίκων έξω από το εμπορικό κέντρο Metro Mall στον Άγιο Δημήτριο, το βράδυ της Παρασκευής (31/3). Τρία παιδιά τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία.