Επίθεση στον Γιάνη Βαρουφάκη από τον Αλέξη Τσίπρα από το Φόρουμ των Δελφών. Ερωτηθείς για το σχέδιο «Δήμητρα» του ΜέΡΑ 25 και του Γιάνη Βαρουφάκη, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «ο κ. Βαρουφάκης ανοίγει ένα θέμα που δεν απασχολεί την πραγματικότητα και την ελληνική κοινωνία, αφορά τις δικές του εμμονές».
Σημείωσε δε, ότι αυτό το σχέδιο δεν αποτελεί «αντικείμενο διαπραγμάτευσης, ούτε καν συζήτησης. Απόψεις για το νόμισμα δεν αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης ούτε στις δύσκολες μέρες του ‘15 κι αυτός ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Βαρουφάκης». Επισήμανε δε, ότι το πρόβλημα της οικονομίας δεν είναι το νόμισμα και πως «το πρόβλημα είναι ότι τα ευρώ που έχουμε στην τσέπη μας δεν φθάνουν να για καλύψουν τις βασικές ανάγκες του νοικοκυριού και τα έξοδα των επιχειρήσεων».
Αναλυτικά, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε:
Εντολή για προοδευτική κυβέρνηση
«Ζητάμε εντολή για προοδευτική κυβέρνηση», επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως αν δεν βγαίνουν οι αριθμοί για μια συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, τότε θα πρέπει τα μικρότερα κόμματα θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
«Αν δεν βγαίνουν τα νούμερα, αν υπολοίπονται 5-10 βουλευτές σε ένα σχέδιο προοδευτικής σύγκλισης θα πρέπει τα μικρότερα κόμματα (σ.σ: ΚΚΕ και ΜέΡΑ25) να πάρουν την ευθύνη να στηρίξουν αυτή την κυβέρνηση ή να ανοίξουν τον δρόμο στον κ. Μητσοτάκη», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέντευξη που παραχώρησε στη Μαρία Νικόλτσιου, στο πλαίσιο της πρώτης μέρας των εργασιών του Φόρουμ των Δελφών.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για την οικονομία, τις επενδύσεις, την ενέργεια και το debate κι αρκετά ακόμα ζητήματα. Ξεχωριστό ίσως ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα όσα είπε για την άρνηση του κ. Μητσοτάκη να συμμετάσχει σε διμέρες debate μαζί του. «Δεν είπε κανείς να μην είναι όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί. Αυτό που λέμε είναι ότι καλό θα ήταν για την κοινωνία να βρεθούμε και οι δυο μας. Να συζητήσουμε. Να ανταλλάξουμε τις θέσεις μας. Δεν το θέλει. Όλοι έχουν καταλάβει ότι φοβάται τη σύγκριση», είπε χαρακτηριστικά, ενώ σε ερώτηση που δέχθηκε για το τι θα τον ρωτούσε αν είχε τη δυνατότητα, είπε για τις υποκλοπές. «Θα μπορούσα να τον ρωτήσω πολλά. Ο κ. Μητσοτάκης φοβάται να απαντήσει γιατί παρακολουθούσε όλους αυτούς. Αυτό θα τον ρώταγα, αλλά όχι μόνο. Ο κόσμος θέλει να μάθει τις θέσεις και τις προτάσεις μας. Για τους μισθούς, για το ΕΣΥ. Είχαμε περισσότερους νεκρούς ακόμα και σε σχέση με τη Βραζιλία. Αυτά θέλει να μάθει ο ελληνικός λαός», είπε χαρακτηριστικά.
«Τα χρήματα δεν φτάνουν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες των νοικοκυριών. Αυτό είναι το πρόβλημα. Ο εθνικός στόχος πρέπει να είναι να επουλώσουμε τις πληγές των μνημονίων», είπε για το ζήτημα της Οικονομίας και πρόσθεσε: «Μπορεί να υπάρξει ένα μείγμα πολιτικής ώστε να αφήσει χώρο για επενδύσεις στο ΕΣΥ, την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και τις υποδομές. Το σχέδιό μας θα δώσει πνοή».
Για την κριτική που δέχεται συχνά περί υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε: «Η μεσαία τάξη επιβαρύνθηκε όλα αυτά τα χρόνια και στα δικά μας. Έπρεπε η χώρα να βγει από τα μνημόνια και να μπορεί η χώρα να πορεύεται μόνη της. Τι έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη; Από το 2019 έως το 2023 είχαμε περισσότερα έσοδα από τους φόρους απ’ ότι την τετραετία 2015-2019, Η αύξηση των φορολογικών εσόδων οφείλεται στον τρομακτικό πληθωρισμό και στους έμμεσους φόρους. Μόνο από τα υπέρέσοδα είχαμε αύξηση 4,5 δις. Αυτά δίνονται σε επιδοτήσεις. Δίνονται στοχευμένα για να κρατάνε υψηλά τις τιμές. Υπερφορολόγηση έχουμε και σήμερα μέσω των έμμεσων φόρων. Πρέπει αυτό να σταματήσει. Το σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η ενίσχυση των ισχυρών και η αποδυνάμωση των αδύναμων».
Αναλυτικά η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα:
«Η επενδυτική βαθμίδα ήταν το μόνο που μπορούσε να υποσχεθεί ο Μητσοτάκης πριν τις εκλογές του 2019. Μόνο αυτό είχε μείνει. Είχαμε αφήσει 37 δις. στα δημόσια ταμεία. Όσο το είδατε εσείς, αλλά τόσο το είδαμε και εμείς. Αφήνει μεγαλύτερο το δημόσιο χρέος και το ιδιωτικό χρέος και το έλλειμα ισοζυγίου συναλλαγών μεγαλύτερο κατά 10 φορές.
Βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και την ξαναβγάλαμε στις αγορές. Μπορούμε να πετύχουμε την επενδυτική βαθμίδα μαζί με την ανάσα που χρειάζεται να πάρει η ελληνική κοινωνία.
Το ευρώ δεν φτάνει να καλύψουν τις βασικές ανάγκες των νοικοκυριών. Αυτό είναι το πρόβλημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δοκιμαστεί. Δεν έρχεται από το πουθενά. Αρκετοί Οίκοι αναβάθμισαν δύο βαθμίδες κατά την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Οίκος Fitch στην αιτιολογική έκθεση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ανέφερε ότι όλα είναι ρευστά. Ο εθνικός στόχος δεν είναι κάτι που το πετύχαμε, αλλά να επουλώσουμε τις πληγές των μνημονίων».
Για «κυβέρνηση ανοχής»
«Πηγαίνουμε σε εκλογές ισοτιμίας ψήφου. Όπως σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες μπορούμε και στην Ελλάδα κυβέρνηση συνεργασίας. Η ΝΔ φαίνεται να μην μπορεί να κάνει συνεργασίες. Δεν μπορεί με τον κ. Βελόπουλο, από τον οποίο προσπαθεί να κλέψει βουλευτές και δεν μπορεί και με το ΠΑΣΟΚ διότι ο κ. Μητσοτάκης παρακολουθούσε τον αρχηγό του. Αν δεν βγαίνουν τα νούμερα τα μικρότερα κόμματα θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Αν υπολοίπονται 5-10 βουλευτές σε ένα σχέδιο προοδευτικής σύγκλισης θα πρέπει να πάρουν την ευθύνη να στηρίξει αυτή την κυβέρνηση ή θα ανοίξει τον δρόμο στον κ. Μητσοτάκη. Έχουμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα για την ανάταση της Οικονομίας. Ζητάμε εντολή για προοδευτική κυβέρνηση».
Για τα όσα είπε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Alpha
«Πόσο θα μπορούμε να επισύρουμε τον μπαμπούλα του ΣΥΡΙΖΑ. Το 2023 είναι οξύμωρο. Όταν ρυθμίσαμε το χρέος, το 2018 ο κ. Μητσοτάκης έλεγε ότι υπογράψαμε 4ο μνημόνιο. Έτσι βγαίνει η χώρα στις αγορές. Λέει ψέματα και τώρα. Η αλήθεια είναι εκτός μνημονίων, αλλά η χώρα έχει και πληγές. Οι πληγές της κρίσης δεν έχουν κλείσει. Γινόμαστε μια χώρα που μοιάζει περισσότερο με τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Αν υπάρχει ένας στόχος, είναι ο στόχος της σύγκλισης».
Διαχείριση ιδιωτικού χρέους και ισολογισμοί των τραπεζών. Ποιο είναι το κλίμα από το ΕΚΤ;
«Το καλό είναι ότι το ιδιωτικό χρέος δεν συσσωρεύονται στις τράπεζες. Μεταφέρθηκαν με ένα σχέδιο που προβλέπει τσουνάμι πλειστηριασμών. Ο εξωδικαστικός μηχανισμός δεν υποχρεώνει τα funds να έρθουν σε συνεννόηση. Μιλάμε για 700 χιλιάδες υποθήκες ακινήτων που έχουν περάσει στα funds. 4,2 εκατ. πολίτες έχουν μη εξυπηρετούμενες οφειλές. Πρέπει να υπάρχει άλλη στρατηγική. Αυτό είναι αναδιανομή περιουσίας της μεσαίας τάξης. Το σχέδιο μας είναι βιώσιμο. Δεν προβλέπει υπερκέρδη για τα funds, αλλά θα έχουν ένα εύλογο κέρδος. Για πρώτη φορά μπαίνει στο παιχνίδι και το Δημόσιο και δίνει 2 εναλλακτικές δυνατότητες, προστατεύοντας όμως την πρώτη κατοικία και επιχείρηση. Είναι λύσεις που είναι win win, με όρους που είναι βιώσιμοι και εύλογοι».
Για το σχέδιο «Ηρακλής» της ΝΔ
«Είναι αυταπάτη. Δεν υπάρχει σχέδιο. Ή θα πάμε σε ένα τσουνάμι πλειστηριασμών ή σε ένα αδιέξοδο. Δεν προχωράει το σχέδιο αυτό. Με την πρότασή μας δίνουμε μια διέξοδο. Ταυτόχρονα ο στόχος μας δεν είναι μόνο οι ευάλωτοι, απευθυνόμαστε στη μεσαία τάξη. Αυτοί που έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν κανονικά το δάνειό τους. Όχι να πληρώσει 4-5 φορές την αξία του δανείου».
Μεσαία τάξη και φορολόγηση την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ. Τι θα κάνει για να την ξανακερδίσει;
«Από το 2010 έως το 2018 ήμασταν σε μνημόνια. 24,5 δις ήταν η φορολόγηση. Από το 2015-2019 ήταν 4,1 δις. Η μεσαία τάξη επιβαρύνθηκε όλα αυτά τα χρόνια και στα δικά μας. Έπρεπε η χώρα να βγει από τα μνημόνια και να μπορεί η χώρα να πορεύεται μόνη της.
Τι έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη; Από το 2019 έως το 2023 είχαμε περισσότερα έσοδα από τους φόρους απ’ ότι την τετραετία 2015-2019; Η αύξηση των φορολογικών εσόδων οφείλεται στον τρομακτικό πληθωρισμό και στους έμμεσους φόρους. Μόνο από τα υπέρέσοδα είχαμε αύξηση 4,5 δις. Αυτά δίνονται σε επιδοτήσεις. Δίνονται στοχευμένα για να κρατάνε υψηλά τις τιμές. Υπερφορολόγηση έχουμε και σήμερα μέσω των έμμεσων φόρων. Πρέπει αυτό να σταματήσει. Σήμερα δεν υπάρχει εθνικός στόχος. Το σχέδιο είναι η ενίσχυση των ισχυρών και η αποδυνάμωση των αδύναμων».
Για το πού θα βρεθούν τα χρήματα για το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ
«Όταν προτείνουμε τη μείωση του ΦΠΑ ή του ΕΦΚ είναι κοστολογημένα. Δεν θα υπάρχουν τα υπερέσοδα. Θα δει ο καταναλωτής άμεσα τη μείωση. Αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης να μην στριμώξει την αισχροκέρδεια που έχει την υπογραφή της. Μπορεί να υπάρξει ένα μείγμα πολιτικής ώστε να αφήσει χώρο για επενδύσεις στο ΕΣΥ, την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και τις υποδομές. Το σχέδιό μας θα δώσει πνοή».
Αισχροκέρδεια και «διαρροές χρημάτων που πήγαν στη διαπλοκή». Τι προτίθεται να κάνει;
«Θέλω να βάζουμε ρεαλιστικούς στόχους. Θέλω να μιλάμε με τα έργα μας. Το εισόδημα του πολίτη συνεχώς μειώνεται. Την ίδια στιγμή έχουμε ρεκόρ 20ετίας για πολλές εταιρίες που είναι στη χρηματιστήριο. Αυτά τα κέρδη επανεπενδύονται; Έχουμε καλύτερες και περισσότερες θέσεις εργασίας; Όχι. Ο κ. Σημίτης είπε οι επενδύσεις τα τελευταία χρόνια είναι στο real estate, στον τουρισμό και στα deals με τα μεγάλα funds. Αυτό γίνεται, είπε, με χρήματα που δανείζονται από τις ελληνικές τράπεζες. Το χαρακτήρισε αυτό ως κερδοσκοπικό οπορτουνισμό. Η χώρα χρειάζεται παραγωγικές επενδύσεις. Σε 3 βασικούς τομείς. Υποδομές, σύστημα υγείας και ανθρώπινο δυναμικό. Μόνο έτσι θα έχουμε βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης. Σε βάθος 8ετίας θα μπορούμε να έχουμε μια σύγκλιση με το μ.ο. της Ευρωζώνης. Αυτός είναι ένας σοβαρός εθνικός στόχος. Το ζήτημα είναι να γίνουμε Ευρώπη».
Για την αλλεργία που κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ στις επενδύσεις
«Μιλούν τα έργα μας. Πετύχαμε ρεκόρ το 2018. Συνεχίστηκε και τώρα, αλλά με μια ποιοτική διαφορά. Απλά αυτές οι επενδύσεις που γίνονται τώρα δεν είναι παραγωγικές. Οι επενδύσεις είναι αναγκαίες. Το θέμα είναι να έρθουν στρατηγικοί επενδυτές. Χρειάζονται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ξέρει ότι βασιλεύει η διαφθορά και η μαύρη οικονομία. Είχαμε 10 δις. ευρώ σε απευθείας αναθέσεις. Ξέρουν οι επιχειρηματίες ότι για να πάρουν έργο πρέπει να περάσει από το Μέγαρο Μαξίμου. Αυτή είναι η εικόνα της χώρας σήμερα που έγινε ακόμα χειρότερη από το σκάνδαλο των υποκλοπών. Δεν έχει δώσει μια εξήγηση και θέλει να ξαναγίνει πρωθυπουργός για να μας παρακολουθεί όλους. Μπορεί να γίνουμε μια κανονική χώρα, όταν λειτουργούμε σαν απολυταρχική χώρα; Προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη είναι ο σεβασμός στη δημοκρατία.
Ποιου στέλεχος ήταν η κ. Νικολάου, ο κ. Χειμάρας, ο κ. Πάτσης; Εικόνα σκανδάλου διαφθοράς και αδικίας. Ο μέσος πολίτης βλέπει ότι κινδυνεύει το σπίτι του ενώ η ΝΔ χρωστάει 400 εκατ. ευρώ».
Δημογραφικό
«Θα είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα τις επόμενες δεκαετίες. Είναι βέβαιο ότι θα ξαναέρθει το συνταξιοδοτικό ζήτημα στο μέλλον. Πρέπει να επενδύσουμε στο παραγωγικό κεφάλαιο. Το δεύτερο είναι να στηρίξουμε τα νέα ζευγάρια, τη νεότητα που είναι υπό διωγμό, τις νέες μητέρες και σε ό,τι αφορά στη στεγαστική πολιτικής. Να στηρίξουμε τα νέα ζευγάρια με παιδί. Ο τρίτος άξονας είναι ότι πρέπει να φύγουμε από τη δογματική μεταναστευτική πολιτικής. Κάποια στιγμή πρέπει να ξεπεράσουμε τα ταμπού. Πλέον το ζήτημα αφορά στην Οικονομία μας. Υπάρχει έλλειψη εργατικών χεριών. Υπάρχουν δουλειές που μπορούν να αναλάβει ξένο ανθρώπινο δυναμικό. Και το ’90 ήρθαν άνθρωποι από την Αλβανία, δούλεψαν, έκαναν οικογένειες και κάποιοι δεν έχουν ελληνική ιθαγένεια. Η χώρα γερνάει».
Για debate
«Δεν είπε κανείς να μην είναι όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί. Αυτό που λέμε είναι ότι καλό θα ήταν για την κοινωνία να βρεθούμε και οι δυο μας. Να συζητήσουμε. Να ανταλλάξουμε τις θέσεις μας. Δεν το θέλει. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να πάμε σε εκλογές με ανύπαρκτα θέματα. Θέλει να κρύψει τις ευθύνες του. Θέλει να ξεφύγει από ένα άχαρο debate. Η κοινή γνώμη τα χαρακτηρίζει ως σούπα. Σε όλη την Ευρώπη έγιναν debate μεταξύ των δύο πρώτων. Όταν το 2015 μου ζήτησε ο κ. Μεϊμαράκης, πήγαμε σε debate. Όλοι έχουν καταλάβει ότι φοβάται τη σύγκριση».
Τι θα τον ρώταγε στο debate
«Θα μπορούσα να τον ρωτήσω πολλά. Ο κ. Μητσοτάκης φοβάται να απαντήσει γιατί παρακολουθούσε όλους αυτούς; Αυτό θα τον ρώταγα, αλλά όχι μόνο. Ο κόσμος θέλει να μάθει τις θέσεις και τις προτάσεις μας. Για τους μισθούς, για το ΕΣΥ. Είχαμε περισσότερους νεκρούς ακόμα και σε σχέση με τη Βραζιλία. Αυτά θέλει να μάθει ο ελληνικός λαός».
Ενέργεια καιι επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ
«Με τα χρήματα που δόθηκαν για επιδοτήσεις θα μπορούσε η κυβέρνηση να πάρει το 51% της ΔΕΗ. Παντού βλέπουμε επανακρατικοποιήσεις, στην Ελλάδα βλέπουμε ιδιωτικοποιήσεις. Υπάρχουν αιτίες για την ακρίβεια στην ενέργεια. Η επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ θα λειτουργήσει προστατευτικά για τον καταναλωτή. Θα σταματήσει να είναι ο λαγός στην κούρσα της αισχροκέρδειας».
Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει αυτόν τον κόσμο;
«Αν σταματήσουμε να πιστεύουμε ότι δεν μπορεί ο κόσμος να αλλάξει, ο κόσμος θα γίνει χειρότερος. Μπορούμε να τον κάνουμε καλύτερο. Μην πετάμε το όπλο της ψήφου. Καλώ τον νέο κόσμο να προσέλθει στις κάλπες. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αναλαμβάνει την ευθύνη για να κάνει καλύτερο τον κόσμο. Θέλω να κλείσω με τη φράση του Λούλα Ντα Σίλβα, ο οποίος έλεγε ότι είναι προτιμότερο να σε κυβερνά μια Αριστερά που κάνει ό,τι μπορεί, παρά μια Δεξιά που κάνει ό,τι θέλει».