5 Απρ 2023

Βαριές αιχμές Κούγια για τον εντατικολόγο στη δίκη της Πισπιρίγκου..

 


Με βαριές αιχμές περί εμπορίας οργάνων επιτέθηκε ο Αλέξης Κούγιας στον εντατικολόγο διευθυντή της ΜΕΘ Παίδων Πάτρας, Ανδρέα Ηλιάδη, που κατέθεσε σήμερα στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου. 

Αφού... ο γιατρός κατέθεσε νωρίτερα πως αποκλείστηκε το ενδεχόμενο η Τζορτζίνα να είχε υποστεί την ανακοπή από καρδιολογικό ή αναπνευστικό αίτιο και έκανε αναφορά στο σύνδρομο Μινχάουζεν, ο δικηγόρος της Πισπιρίγκου τον κατηγόρησε εμμέσως, πλην σαφώς για εμπορία οργάνων, προκαλώντας ένταση στο δικαστήριο.

Ακολουθούν χαρακτηριστικά αποσπάσματα, με ερωτήσεις του Κούγια προς τον μάρτυρα, που θέλοντας να πλήξει την αξιοπιστία του έφτασε να υπονοεί βαριά κακουργήματα.
Κούγιας: Φημίζεστε ότι στέλνετε όργανα για μεταμοσχεύσεις. Είναι αλήθεια;

Μάρτυρας: Ο Ηλιάδης δεν έχει κούριερ για να μεταφέρει όργανα. Είμαι περήφανος όμως που είμαι συντονιστής μεταμοσχεύσεων. Είναι προσβολή όσα είπε ο συνήγορος και απαιτώ να ανακαλέσετε! Είμαι μέλος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων. Προσβάλλετε τους ανθρώπους που δώρισαν όργανα!

Πρόεδρος: Μην γελάτε.

Κούγιας: Δεν απαγορεύεται. Ειδικά όταν μιλάμε για αυτό το γιατρό. Φημίζεστε παγκοσμίως κι έχετε σχέση με νοσοκομεία του εξωτερικού που στέλνετε όργανα παιδιών για μεταμόσχευση και στην Ελλάδα κρατάτε μόνο τα μάτια για τους φτωχούς ανθρώπους;

Μάρτυρας: Η ερώτηση είναι εκτός πραγματικότητας. Αυτά είναι στη σφαίρα της φαντασίας. Εκτός σύμπαντος.

Κούγιας: Πόσες φορές έχετε πείσει γονείς παιδιών να δωρίσουν όργανα και που έχουν πάει;

Μάρτυρας: Ο μόνος υπεύθυνος είναι ο ΕΟΜ. Όταν επέλθει ο εγκεφαλικός θάνατος εμείς προτείνουμε τη δωρεά που είναι πολύπλοκη.

Προέδρος: Πόσες φορές;
Μάρτυρας: Μπορεί και τρεις στο εξωτερικό. Στο σύνολο 14.

Κούγιας: Τελευταία φορά ποια ήταν;

Μάρτυρας: Το τελευταίο παιδί ήταν η Ειρήνη, κάποιων μηνών. Το προηγούμενο ήταν ένα παιδάκι από καρδιακή ανακοπή, ο Θωμάς από τα Γρεβενά.

Επίσης, υπέβαλε αίτημα για κλήση σε κατάθεση των Χριστίνας Τσάκωνα, Σωκράτη Τσαντίρη, Αγγελικής Τσιόλα για να εξεταστούν κατ’ αντιπαράσταση με τον κ. Ηλιάδη.

Κατάθεση - καταπέλτης για την Πισπιρίγκου
Ο γιατρός αναφέρθηκε στο δύσκολο βράδυ που κλήθηκε να διαχειριστεί το κοριτσάκι, αφότου υπέστη ανακοπή στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο, στις 11 Απριλίου του 2021.

Ο κ. Ηλιάδης εξήγησε πως αποκλείστηκε το ενδεχόμενο το παιδί να είχε υποστεί την ανακοπή από καρδιολογικό ή αναπνευστικό αίτιο. Περιγράφοντας τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, όταν μεταφέρθηκε η Τζορτζίνα στο Ρίο, εξηγώντας πως το παιδί εμφάνιζε σταθερότητα στην καρδιολογική παρακολούθηση και όπως είπε «δεν είχε καμία παθολογία που βλέπουμε σε καρδιακά νοσήματα. Συνήθως όταν τα παιδιά έχουν υποστεί καρδιακή ανακοπή εμφανίζουν μια "έκρηξη" συμπτωμάτων. Εδώ, όσο περνούσαν οι ώρες είχαμε μια σταθερή εικόνα από το καρδιογράφημα», είπε και περιέγραψε πως τέθηκε ως προτεραιότητα η διάσωση του εγκεφάλου. Όπως ανέφερε ο γιατρός, εφαρμόστηκε θεραπευτική υποθερμία ώστε η θερμοκρασία να είναι στους 33 βαθμούς για να αποφευχθούν εγκεφαλικά οιδήματα. Ωστόσο το απευκταίο συνέβη: «η Τζωρτζίνα ανέπτυξε εγκεφαλικό οίδημα δυστυχώς», είπε ο κ. Ηλιάδης κάνοντας λόγο για «μία δραματική νύχτα. Έφυγα στις 5 το πρωί. Δεν το λέω για να εντυπωσιάσω, ήταν ένας ασθενής που πραγματικά πέσαμε πάνω του. Δυστυχώς δεν είχαμε διούρηση. Υπήρχε πρόβλημα στα νεφρά. Το αντιμετωπίσαμε..Ευτυχώς μας έκανε τη χάρη η Τζωρτζίνα. Γύρω στις 5 το πρωί τα πράγματα σταθεροποιήθηκαν και έκλεισε η πρώτη νύχτα».

Σύμφωνα με τον εντατικολόγο, ανάμεσα σε όλα που εξελίσσονταν στο νοσοκομείο ήταν και συλλογή πληροφοριών για το ιστορικό της ασθενούς και η συνομιλία με την μητέρα, η οποία του είπε για τον θάνατο από ηπατική ανεπάρκεια της Μαλένας και τον θάνατο «στην κούνια» της Ίριδας. «Είχαμε δύο θανάτους να διαχειριστούμε», είπε ο μάρτυρας και τόνισε πως για την αιτία θανάτου της Μαλένας, «επειδή μου φάνηκε πολύ περίεργο επικοινώνησα με μια ειδικό την παιδοογκολόγο κ. Μπάκα η οποία μου είπε ότι δεν είχε πειστεί για ηπατική ανεπάρκεια. Έπρεπε να δω πώς θα κινηθώ. Σαν γιατρός μου ήταν αδιανόητο να πιστέψω για ηπατική ανεπάρκεια, μου ήταν αδιανόητο να πιστέψω πως πεθαίνουν παιδιά από ηπατική ανεπάρκεια. Φτάσαμε να θεωρήσουμε τον θάνατο αυτόν αιφνίδιο. Για την Ίριδα είχα ενημερωθεί ήδη πως είχε πεθάνει στην κούνια της. Σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου, θάνατος της κούνιας. Eίχαμε δύο θανάτους που έπρεπε να διαχειριστούμε». Όπως ανέφερε δεν είχε πειστεί για τους δύο θανάτους που είχαν προηγηθεί και άρχισε να σκέφτεται το «Σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου», στη θανατηφόρα του μορφή μάλιστα.

Στο σημείο αυτό, με την αναφορά του γιατρού στο σύνδρομο, η κατηγορουμένη αποχώρησε από την αίθουσα. Παρών στην αίθουσα ήταν και ο πατέρας της Τζορτζίνας Μάνος Δασκαλάκης.