30 Απρ 2023

New York Times> Ολονύχτιες διαπραγματεύσεις για τη διάσωση της τράπεζας των πλουσίων, First Republic, πριν το “άνοιγμα” της Δευτέρας

 


Oι ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ είναι σε έναν αγώνα δρόμου από το πρωί του Σαββάτου προκειμένου να αναλάβουν και τελικά να πουλήσουν την προβληματική τράπεζα First Republic πριν ανοίξουν οι χρηματοπιστωτικές αγορές τη Δευτέρα, σύμφωνα με αρκετούς που έχουν γνώση της κατάστασης, σε μια προσπάθεια να βάλουν τέλος σε μια τραπεζική κρίση που ξεκίνησε τον περασμένο μήνα με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank.

Από τους Lauren Hirsch και Maureen Farrell/New York Times

Οι προσπάθειες, με επικεφαλής την Federal Deposit Insurance Corporation, τον ανεξάρτητο οργανισμό που δημιουργήθηκε από το Κογκρέσο για να διατηρήσει τη σταθερότητα και την εμπιστοσύνη του κοινού στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, έρχεται μετά την κατάρρευση των μετοχών της First Republic κατά 75% από την περασμένη Δευτέρα, όταν η τράπεζα αποκάλυψε ότι οι πελάτες της είχαν αποσύρει περισσότερες από τις μισές καταθέσεις τους. Ωστόσο, ήταν σαφές από την περασμένη εβδομάδα ότι κανείς δεν θα ήταν διατεθειμένος να οδηγήσει στη διάσωση της First Republic πριν από μια κρατική κατάσχεση, επειδή οι μεγαλύτερες τράπεζες ανησυχούν ότι η αγορά της εταιρείας θα τους έφερνε ζημίες δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Federal Deposit Insurance Corporation έχει συζητήσει με τράπεζες που περιλαμβάνουν την JPMorgan Chase, την PNC Financial Services και την Bank of America για μια πιθανή συμφωνία, ανέφεραν τρία από τα άτομα που μίλησαν με τους New York Times. Μια συμφωνία θα μπορούσε να ανακοινωθεί σήμερα Κυριακή, είπαν αυτοί οι άνθρωποι, προειδοποιώντας ότι η κατάσταση εξελισσεται γρήγορα και μπορεί να επίσης να αλλάξει. Οποιοσδήποτε αγοραστής πιθανότατα θα αναλάβει τις καταθέσεις της First Republic, εξαλείφοντας την ανάγκη για κρατική εγγύηση καταθέσεων άνω των 250.000 $ -το όριο για την ασφάλιση καταθέσεων.

Ωστόσο, είναι πιθανό να μην επιτευχθεί συμφωνία, οπότε η Federal Deposit Insurance Corporation θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα αναλάβει την First Republic ούτως ή άλλως, όπως και την ιδιοκτησία της. Σε αυτή την περίπτωση, οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι θα μπορούσαν να επικαλεστούν μια εξαίρεση συστημικού κινδύνου για να προστατεύσουν αυτές τις μεγαλύτερες καταθέσεις, κάτι που έκαναν μετά τις καταρρεύσεις της Silicon Valley Bank και της Signature Bank τον Μάρτιο.

Η ρυθμιστική αρχή των τραπεζών των ΗΠΑ ξεκίνησε να αναζητά πιθανούς αγοραστές στα τέλη της περασμένης εβδομάδας καθώς κατέστη σαφές ότι υπήρχαν λίγες επιλογές εκτός από την εξαγορά από την κυβέρνηση, αποκάλυψε μία από τις πηγές. Μέχρι την Παρασκευή, η Federal Deposit Insurance Corporation ζητούσε από τους πιθανούς πλειοδότες να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές έως την Κυριακή, πρόσθεσε η ίδια πηγή. Σε αυτούς τους πιθανούς πλειοδότες δόθηκε πρόσβαση σε λεπτομερείς πληροφορίες για τα οικονομικά της First Republic, ανέφερε επίσης μία από τις πηγές.

Το Bloomberg και η Wall Street Journal αναφέρθηκαν επίσης στις συνομιλίες νωρίτερα εχθές. Η Federal Deposit Insurance Corporation αρνήθηκε να σχολιάσει. Η υπηρεσία συνεργάζεται με την εταιρεία χρηματοοικονομικών συμβουλών Guggenheim Partners για τη διαδικασία, σύμφωνα με τρία άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση.

Οι κανονισμοί στις ΗΠΑ αποκλείουν την JPMorgan Chase και την Bank of America από το να εξαγοράσουν άλλη τράπεζα καταθέσεων εξαιτίας του μεγέθους τους και οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να χορηγήσουν εξαίρεση εάν μία από αυτές τις τράπεζες θελήσει να εξαγοράσει την First Republic.

Ωστόσο, πολλοί Δημοκρατικοί δεν είναι ενθουσιασμένοι με το ενδεχόμενο η JPMorgan ή η Bank of America θα αναλάβει την τράπεζα, δεδομένου ότι μια τέτοια συμφωνία θα έκανε τα ήδη τεράστια ιδρύματα ακόμα μεγαλύτερα και αυτό πιθανότατα έστρεφε τα πράγματα ελαφρώς προς την PNC Financial Services, είπε άλλο άτομο που γνωρίζει την κατάσταση. Κάποιες άλλες μικρότερες περιφερειακές τράπεζες έδειξαν επίσης κάποιο ενδιαφέρον για την First Republic, είπε το ίδιο πρόσωπο.

Η JPMorgan Chase, η PNC και η Bank of America είναι μέρος μιας κοινοπραξίας 11 μεγάλων τραπεζών που κατέθεσαν προσωρινά 30 δισεκατομμύρια δολάρια στην First Republic τον περασμένο μήνα ως μέρος μιας προσπάθειας του κλάδου να στηρίξει την τράπεζα. Αλλά αυτή η σανίδα σωτηρίας έκανε ελάχιστα προκειμένου να σταματήσει τις ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα της.

Η First Republic, η οποία εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο και έχει τα περισσότερα υποκαταστήματά της στις δύο ακτές των ΗΠΑ εξυπηρετώντας κυρίως εύπορους πελάτες που εργάζονται σε κλάδους όπως η τεχνολογία και τα χρηματοοικονομικά, θεωρείται η πιο ευάλωτη περιφερειακή τράπεζα από τότε που ξεκίνησε η τραπεζική κρίση τον Μάρτιο με την ξαφνική κατάρρευση της Silicon Valley Bank. Η First Republic προκάλεσε εκ νέου πανικό στους επενδυτές και στους πελάτες της αποκαλύπτοντας την περασμένη Δευτέρα ότι έχασε 102 δισεκατομμύρια δολάρια από καταθέσεις, μεγάλο μέρος αυτών σε μόλις τρεις εβδομάδες τον Μάρτιο, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια που έλαβε από τις 11 μεγάλες τράπεζες. Η εκροή ήταν πολύ πάνω από το ήμισυ των 176 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε στο τέλος του περασμένου έτους.

Όπως η Silicon Valley Bank, η First Republic έχει επίσης υποστεί απώλειες στον τομέα των δανείων και των επενδύσεων της καθώς η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα αύξησε ραγδαίως τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό.

Η First Republic ήλπιζε να συνάψει συμφωνία πριν τεθεί υπό τη διαχείρηση της Federal Deposit Insurance Corporation, επειδή μια κρατική κατάσχεση θα σήμαινε ότι οι μέτοχοι της εταιρείας και ορισμένοι από τους ομολογιούχους της θα έχαναν πιθανώς το σύνολο ή το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων τους. Μέχρι το βράδυ της Πέμπτης, η τράπεζα και οι σύμβουλοί της παρέμειναν σε συνομιλίες με την κυβέρνηση, με ορισμένες τράπεζες και με εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων για μια πιθανή συμφωνία. Αλλά ούτε η κυβέρνηση ούτε οι τράπεζες έδειξαν τελικά να ενδιαφέρονται για μια τέτοια συμφωνία, ανέφερε μία από τις πηγές.

Μέχρι το πρωί της Παρασκευής, ήταν σαφές σε όλους τους εμπλεκόμενους ότι η First Republic δεν είχε άλλη επιλογή από την ανάληψη της από την κυβέρνηση. Η μετοχή της First Republic έκλεισε την Παρασκευή με πτώση ακόμη 43% και συνέχισε να υποχωρεί στις εκτεταμένες συναλλαγές.

Η First Republic είχε αξία μόλις 650 εκατομμύρια δολάρια το απόγευμα της Παρασκευής, από περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια πριν από την κρίση του Μαρτίου, μια αντανάκλαση της συνειδητοποίησης των επενδυτών ότι οι μέτοχοι θα μπορούσαν να εξαφανιστούν.

*Η Jeanna Smialek συνέβαλε στο ρεπορτάζ.

https://kourdistoportocali.com/