10 Απρ 2023

TikTok: Είναι άπληστο για δεδομένα, και αυτός είναι ο λόγος που είναι επικίνδυνο

 


Μια σειρά από απαγορεύσεις του TikTok έχουν δρομολογηθεί σε όλο τον κόσμο. Οι πιο πρόσφατες προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, με την απαγόρευση που τέθηκε σε εφαρμογή σε όλους τους τομείς της κυβέρνησης. Η υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης.. έχει επίσης τιμωρηθεί με πρόστιμο ύψους 15,9 εκατομμυρίων δολαρίων στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω μιας σειράς παραβιάσεων της νομοθεσίας περί προστασίας δεδομένων μαζί με την κατάχρηση προσωπικών δεδομένων παιδιών. Ο Collin R. Walke είναι ειδικός σύμβουλος και ηγείται της πρακτικής Κυβερνοασφάλεια και Απόρρητο Δεδομένων Cybersecurity and Data Privacy της εθνικής δικηγορικής εταιρείας Hall Estill. Πριν από την ένταξή του στην εταιρεία, υπηρέτησε στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Οκλαχόμα από το 2016 έως το 2022 ως πολιτειακός αντιπρόσωπος για την περιφέρεια 87 της Βουλής.

Ο Walke παρακολουθεί στενά τα θέματα απορρήτου των δεδομένων της TikTok και για την είδηση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλε πρόστιμο στην εφαρμογή για διαρροές δεδομένων των παιδιών, εξηγεί: “Το TikTok είναι γνωστό για τη συλλογή και τη χρήση προσωπικών δεδομένων, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης ατόμων και της χρήσης δεδομένων τους σε μαζική κλίμακα, γι’ αυτό και επιχειρήσεις, κράτη, ακόμη και ολόκληρες χώρες επιδιώκουν να εφαρμόσουν απαγορεύσεις ή να περιορίσουν με άλλο τρόπο τη χρήση του TikTok και άλλων καταχραστών δεδομένων”. Με το πρόσφατο πρόστιμο, εξηγεί ο Walke: “Το πρόσφατο πρόστιμο ύψους 15,9 εκατομμυρίων δολαρίων από το Γραφείο του Βρετανού Επιτρόπου Πληροφοριών αντικατοπτρίζει τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο που επιβάλλουν αυστηρές κυρώσεις στην ψηφιακή επιτήρηση”. Όσον αφορά το τι επιδιώκει η ίδια η εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να συνοψιστεί σε μια λέξη “δεδομένα”. Εδώ ο Walke παρατηρεί: “Υπάρχουν περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο χρήστες του TikTok και τα δεδομένα των χρηστών είναι το νέο πετρέλαιο όσον αφορά τα χρηματικά οφέλη, γι’ αυτό και τόσες πολλές εταιρείες τεχνολογίας εκμεταλλεύονται τη συλλογή προσωπικών πληροφοριών σε όλον τον κόσμο. Οι εταιρείες δημιουργούν εξατομικευμένα προφίλ με βάση τη χρήση των δεδομένων μας, γεγονός που στη συνέχεια επιτρέπει στους διαφημιστές και τους κακόβουλους φορείς να στοχεύουν και να χειραγωγούν άτομα με βάση τα πρότυπα συμπεριφοράς τους”. Αντλώντας ένα παράδειγμα για την έκταση της διαδικασίας συλλογής δεδομένων, ο Walke διαπιστώνει: “Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το TikTok συνέλεξε πληροφορίες από τηλέφωνα Android, όπως σειριακούς αριθμούς SI εκατομμυρίων, αριθμούς φωνητικού ταχυδρομείου της συσκευής, πληροφορίες κατάστασης GPS και πλήρη πρόσβαση στην ανάγνωση του πρόχειρου της συσκευής- με άλλα λόγια, οι χρήστες του TikTok όχι μόνο παραδίδουν την ταυτότητά τους, αλλά και εξαιρετικά προσωπικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων, ενδεχομένως, κωδικών πρόσβασης μέσω διαχειριστών κωδικών πρόσβασης που χρησιμοποιούν πρόχειρα”.

Αυτό από μόνο του φέρνει νέες ανησυχίες για τη φύλαξη δεδομένων: “Οι διαρροές δεδομένων οδηγούν σε hacks και επιθέσεις ransomware. Ως αποτέλεσμα, πιστεύω ότι θα δούμε όλο και περισσότερες ιδιωτικές εταιρείες να απαγορεύουν τη χρήση του TikTok προκειμένου να διασφαλίσουν την ακεραιότητα της κυβερνοασφάλειας. Επιπλέον, πιστεύω ότι το TikTok και οι εταιρείες που χρησιμοποιούν παρόμοιες τακτικές, θα περιοριστούν σύντομα μέσω εθνικών και κρατικών κανονισμών για την προστασία των δεδομένων”. Ο Walke απευθύνει προειδοποίηση προς τους χρήστες της υπηρεσίας λογισμικού διαμοιρασμού βίντεο: “Πολλοί καταναλωτές που χρησιμοποιούν το TikTok απλώς δεν εκτιμούν την έκταση στην οποία επιτρέπουν την παραβίαση και την εκμετάλλευση της ιδιωτικής τους ζωής”. Ο ίδιος προσθέτει: “Ας ελπίσουμε ότι αυτό το πρόσφατο πρόστιμο θα επιστήσει την προσοχή στο πώς μας εκμεταλλεύονται και μας παρακολουθούν με εξαιρετικά επιζήμιους τρόπους”.