Η νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία αναδεικνύει για άλλη μια φορά το ζήτημα των δημοσκοπήσεων και αν τελικά είναι ένα εργαλείο καταγραφής τάσεων ή... ένα εργαλείο χειραγώγησης της κοινής γνώμης.
Ο «Σουλτάνος» ήταν ο μεγάλος νικητής των εκλογών στην Τουρκία, καθώς στο 98,4% της ενσωμάτωσης συγκεντρώνει – μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές – 49,3%, έναντι 45% του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, τον οποίο η απόλυτη πλειοψηφία των δημοσκοπήσεων παρουσίαζαν όλο το προηγούμενο διάστημα ως φαβορί.
Το Euronews συγκέντρωσε τις τελευταίες 25 δημοσκοπήσεις που έγιναν στην Τουρκία, εκ των οποίων οι 22 παρουσίασαν ως νικητή τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, με ποσοστό από 42,6% έως 54,2%, ενώ αντίθετα μόλις τρεις «έβλεπαν» νικητή τον «Σουλτάνο» με ποσοστό από 48,6% έως 51,4%.
Αυτά σε ό,τι αφορά στον πρώτο γύρο, γιατί στις δεύτερες εκλογές «έβλεπαν» νικητή τον επικεφαλής της «Εθνικής Συμμαχίας» με δέκα μονάδες διαφορά.
Αν υπολογίσουμε ότι οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι θα κερδίσει ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου με μέσο όρο διαφορά περίπου 5,5 μονάδων και προσθέσουμε και την πραγματικά διαφορά του Ερντογάν 4,3 μονάδων από τον αντίπαλό του, καταλήγουμε ότι οι δημοσκοπήσεις έπεσαν έξω σχεδόν 10 μονάδες. Διόλου ευκαταφρόνητο νούμερο.
Εξίσου λάθος ήταν οι προβλέψεις των δημοσκοπήσεων σε ό,τι αφορά στο ποσοστό του Σινάν Ογάν. Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν τον επικεφαλής της εθνικιστικής Προγονικής Συμμαχίας (ΑΤΑ) να συγκεντρώνει κοντά στο 2% και τελικά συγκέντρωσε 5,24%.
Γνωρίζοντας ότι η Δύση έπαιξε τα «ρέστα» της στην υποψηφιότητα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, δημιουργείται, ευλόγως, το ερώτημα, τι τελικά συμβαίνει με τις δημοσκοπήσεις; Είναι δυνατόν να πέφτουν τόσο έξω; Και το παράδειγμα της Τουρκίας δεν είναι, φυσικά, το μοναδικό, σχεδόν τείνει να παγιωθεί…
https://www.ieidiseis.gr/