8 Μαΐ 2023

23+1 ημέρες για την X-date του αμερικανικού δημόσιου χρέους> Τι θα συμβεί εάν αποτύχουν οι προσπάθειες επίλυσης της αντιπαράθεσης

 


Την ώρα που η αναταραχή στις αμερικανικές περιφερειακές τράπεζες συνεχίζεται και οι αγορές προσπαθούν να χωνεύσουν την πιο πρόσφατη αύξηση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, οι επενδυτές και τα στελέχη στρέφονται στο επόμενο μεγάλο ερώτημα: Τι θα συμβεί εάν οι Αμερικανοί νομοθέτες αποτύχουν να επιλύσουν την αντιπαράθεση γύρω από το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ;

Το συγκεκριμένο σενάριο, αν και πολλοί το θεωρούν απίθανη ως εξέλιξη, προσελκύει ολοένα και περισσότερο την προσοχή καθώς οι προοπτικές για την αμερικανική οικονομία θολώνουν. Με τις συνεχείς πιέσεις στις μικρότερες τράπεζες, την επιβράδυνση της ανάπτυξης και την αύξηση του κόστους χρηματοδότησης, η διαμάχη για την αύξηση του θεσμοθετημένου ορίου των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων θα μπορούσε να αναταράξει περαιτέρω τις αγορές.

Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τους επικεφαλής του Κογκρέσου σε μια συνάντηση στις 9 Μαΐου, λίγο μετά τις προειδοποιήσεις της υπουργού Οικονομικών Janet Yellen ότι η λεγόμενη X-date, μετά την οποία οι ΗΠΑ ενδέχεται να εξαντλήσουν τις επιλογές τους να χρηματοδοτούν τον εαυτό τους, θα μπορούσε να συμβεί την 1η Ιουνίου, λιγότερο δηλαδή από ένα μήνα μακριά. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να ξεμείνουν από μετρητά μέχρι την 1η Ιουνίου, εάν το Κογκρέσο δεν αυξήσει ή δεν αναστείλει το όριο του χρέους.

Αναλυτές τραπεζών και εταιρείες αξιολόγησης προβλέπουν σημαντικό πλήγμα στις πιστωτικές αγορές, ανάλογα με το πόσο θα διαρκέσει η πολιτική αντιπαράθεση και πώς θα τελειώσει.

Οι αναλυτές της Bank of America Corp. αναμένουν ότι το άγχος της αγοράς γύρω από το όριο δανεισμού θα αυξηθεί τις επόμενες εβδομάδες, κάτι που ενδεχομένως θα έχει ως αποτέλεσμα το αίσθημα κινδύνου μεταξύ των επενδυτών. Οι αγορές ομολόγων εισπράττουν ήδη σημαντικές ενδείξεις ανησυχίας σχετικά με το ενδεχόμενο μη πληρωμής των αμερικανικών χρεών στις αρχές Ιουνίου.

«Η καμπύλη των λογαριασμών δείχνει τώρα μια πιο έντονη “καμπούρα” την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου», έγραψαν οι αναλυτές της Bank of America Mark Cabana, Katie Craig και Ralph Axel σε σημείωμα στις 4 Μαΐου προς πελάτες.

Οι συμμετέχοντες στην αγορά πιθανότατα θα αναθεωρήσουν τις προβλέψεις και τα μοντέλα τους τις επόμενες εβδομάδες καθώς πλησιάζει η ημερομηνία. Οι traders σταθμίζουν μια σειρά από σενάρια, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής ή μιας προσωρινής επέκτασης του ορίου. Ωστόσο, ακόμη και αν υπάρξει συμφωνία για αύξηση του ανώτατου ορίου πριν από την ημερομηνία λήξης, θα υπάρξει αντίκτυπος στους ευάλωτους εκδότες, ειδικά εάν υπάρξουν περικοπές στις κρατικές δαπάνες, ανέφερε η Moody’s Investors Service.

«Βλέπουμε το ανώτατο όριο του χρέους ως έναν τακτικό κίνδυνο για τα πιο ανοδικά spreads μας», έγραψαν αναλυτές της CreditSights Inc., επισημαίνοντας προηγούμενες αντιπαραθέσεις που προκάλεσαν διεύρυνση των περιθωρίων ακόμη και μετά την επίλυσή τους.

Οι ιδιοκτήτες περιουσιακών στοιχείων φαίνεται ήδη να προετοιμάζονται. Τα αμερικανικά junk-bond funds παρουσίασαν εκροές 1,58 δισεκατομμυρίων δολαρίων την εβδομάδα που έληξε στις 3 Μαΐου, ενώ τα αμοιβαία κεφάλαια επενδυτικής βαθμίδας πρόσθεσαν 321,6 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Refinitiv Lipper.

Μια χαμένη πληρωμή τόκων σε ένα σενάριο χωρίς συμφωνία θα προκαλούσε υποβάθμιση της αξιολόγησης AAA των ΗΠΑ και θα είχε εκτεταμένες επιπτώσεις αξιολόγησης σε επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση όπως η Fannie Mae, η Freddie Mac και το σύστημα Federal Home Loan Banks, καθώς και -Κερδοσκοπικά νοσοκομεία και δημόσιοι φορείς, ανέφερε η Moody’s.

Αναμένονται επίσης ευρύτερες αρνητικές επιπτώσεις στις τράπεζες, τους ασφαλιστές, τα εκκαθαριστικά κεφάλαια, τα ομόλογα και τις χρηματαγορές, είπε η εταιρεία αξιολόγησης, επισημαίνοντας τον κίνδυνο αυξημένων εξαγορών, που θα ασκούσαν πίεση στη ρευστότητα.

Ωστόσο, τα ομόλογα υψηλής ποιότητας επενδυτικής διαβάθμισης θα μπορούσαν να γίνουν πιο ελκυστικά σε σύγκριση με άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, καθώς οι επενδυτές αναζητούν ασφαλή καταφύγια.

Να σημειώσουμε ότι το ανώτατο όριο του χρέους, οριοθετεί ένα χρηματικό ποσό που μπορεί να δανειστεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ, το οποίο επί του παρόντος ορίζεται στα 31 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Από τότε που το εθνικό χρέος έφτασε στο ανώτατο όριο τον Ιανουάριο, η κυβέρνηση Biden υιοθέτησε ειδικούς δημοσιονομικούς ελιγμούς για να εξοικονομήσει μετρητά και να κερδίσει χρόνο, ώστε να νομοθετηθεί η αύξηση του συγκεκριμένου ορίου, κάτι που θα έδινε μια «βαθιά ανάσα» τόσο στον Πρόεδρο, όσο και στις αμερικανικές αλλά και διεθνείς αγορές.

Εχει ιδιαίτερη σημασία να αναφερθεί ότι το ανώτατο όριο του χρέους έχει αυξηθεί ή αναθεωρηθεί 78 φορές από το 1960 μέχρι σήμερα. Μάλιστα, πριν από τέσσερις περίπου δεκαετίες, υπό τη διακυβέρνηση Ronald Reagan, το χρέος των Ηνωμένων Πολιτειών βρισκόταν στο 1 τρισ. δολάρια. Μέσα σε 40 χρόνια, έχει καταγραφεί μια αύξηση 3.000 %, ποσοστό πραγματικά αδιανόητο. Αλλά ακόμα και σε απόλυτους αριθμούς η διαφορά του ενός τρισ. με τα 31 του 2023, είναι πραγματικά χαώδης.

Ένα επιπλέον ενδιαφέρον στοιχείο είναι και το ότι οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε απόλυτους αριθμούς πραγματοποιήθηκαν την τελευταία δεκαετία και συγκεκριμένα τις τριετίες 2014-2016 και 2018-2020.

https://kourdistoportocali.com/