26 Μαΐ 2023

Βρυξέλλες: Αύξηση έως 2,6% σε Δημόσιο και συνταξιούχους - Τι κρύβει η ΝΔ

 


Η ΝΔ τάζει για το 2024 αυξήσεις 4% στις συντάξεις, αναπροσαρμογή των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων (οι οποίοi δεν έλαβαν αύξηση φέτος) τουλάχιστον στο ύψος του φετινού πληθωρισμού (5%) και σημαντικές κοινωνικές μεταβιβάσεις στην Υγεία και την Παιδεία.

Ωστόσο ο νέος προϋπολογισμός «γράφτηκε» ήδη στις Βρυξέλλες και προβλέπει αύξηση δαπανών μόλις κατά 2,6%. Άρα, όλες οι «παροχές» είναι προεκλογικές πομφόλυγες και, στην ουσία, πρέπει να πούμε «αντίο» δημοσιονομική επέκταση. Άρα, μετά την «προσωπική διαφορά» που άφησε χωρίς αναπροσαρμογές φέτος 1,1 εκατ. συνταξιούχους, τώρα παρέμβαινε και η Κομισιόν και «κουτσουρεύει» τις μελλοντικές αυξήσεις. Χωρίς μάλιστα να διστάζει να παρέμβει και πριν το δεύτερο γύρο των εκλογών...

Η σχετική Έκθεση της Κομισιόν δέχεται σαν ορθές σχεδόν όλες τις προβλέψεις της απελθούσης (και… εν αναμονή) κυβέρνησης της ΝΔ τόσο για την ανάπτυξη όσο και για τον πληθωρισμό. Απλώς επαναφέρει κάτι που είναι ήδη γνωστό, αλλά σκοπίμως αποκρύπτεται από τον κ. Μητσοτάκη ακριβώς λόγω κομματικών σκοπιμοτήτων: Ότι δηλαδή από φέτος η χώρα πρέπει να δημιουργήσει πλεονάσματα, κάτι που ανεστάλη στα χρόνια της πανδημίας, τα οποία πλεονάσματα θα ενταθούν (αυξηθούν) το 2024 και θα παραμείνουν υψηλά για πολλές δεκαετίες προκειμένου η Ελλάδα να πληρώσει το χρέος της και να το περιορίσει κάτω του 100% του ΑΕΠ…

Ελλάδα: Η μόνη που πληρώνει

(Σ.σ.: Πρόκειται για την μοναδική χώρα που πλήρωνε το χρέος της καθώς όλες οι αναπτυγμένες χώρες απλώς το εξυπηρετούν καταβάλλοντας του τόκους, ενώ ανακυκλώνουν τις λήξεις των δανείων–χρεολύσια. Και το χρέος, ως ποσοστό του ΑΕΠ, παραμένει σε ελέγξιμο ύψος ακριβώς λόγω ανάπτυξης, δηλαδή καθώς αυξάνει ο παρoνομαστής –ο αριθμητής είναι το χρέος).

Έτσι οι Βρυξέλλες βάζουν «ταβάνι» στην αύξηση των δαπανών στο 2,6%. Και για να λάβουν οι δικαιούχοι ακόμη και αυτή την αναπροσαρμογή στο ήμισυ του φετινού πληθωρισμού, θα πρέπει να μην γίνουν άλλες προσλήψεις στο Δημόσιο (Υγεία, Παιδεία, Άμυνα κ.α.). Καθώς αυτές αυξάνουν το μισθολογικό κόστος του δημόσιου τομέα ακόμη και χωρίς να δοθεί καμία αναπροσαρμογή στους ήδη υπηρετούντες.

Ταυτόχρονα και λόγω γήρανσης του πληθυσμού, αλλά και μιας καλύτερης πορείας διεκπεραίωσης των συντάξεων, αυξάνεται και ο αριθμός των δικαιούχων από τα ταμεία (ΕΦΚΑ, Επικουρικό κ.α.). Κατά συνέπεια και οι δαπάνες του Ασφαλιστικού μεγεθύνονται χωρίς κατ' ανάγκη να δουν κάποια βελτίωση στην τσέπη τους τα 2,5 εκ. των (ήδη) συνταξιούχων…

Ως εκ τούτου οι σκληρές γραμμές του νέου προϋπολογισμού έχουν τεθεί και δεν μπορούν να παραβιαστούν γιατί οι πληρωμές προς τους δανειστές είναι… ανελαστικές. Ελαστικές αποδεικνύονται οι κοινωνικές ανάγκες των εργαζομένων και των συνταξιούχων, οι οποίοι βλέπουν συνεχώς να μειώνεται το διαθέσιμο εισόδημά τους, ενώ υψηλή θα παραμείνει η (έμμεση) φορολογία προκειμένου να συγκεντρωθούν τα αναγκαία έσοδα. Κατ' αυτόν τον τρόπο το μηνιαίο εισόδημα θα συμπιεστεί όχι μόνο από τα συνεχώς αυξανόμενα διεθνώς επιτόκια, αλλά και την υψηλή φορολογία προκειμένου να συγκροτηθεί το πλεόνασμα υπέρ των δανειστών.

Ταυτόχρονα μοιάζει αδύνατο να μειωθεί το έμμεσο εργατικό κόστος. Τόσο ως προς την άμεση φορολογία (ο βασικός μισθός των 630 ευρώ καθαρά το μήνα φορολογείται πλέον!), όσο και αναφορικά με τις ασφαλιστικές εισφορές…

https://www.ieidiseis.gr/