Σαφάρι με κατασχέσεις κατά εκατομμυρίων οφειλετών ξεκινάει το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), λαμβάνοντας έκτακτα μέτρα προκειμένου να γεμίσουν τα άδεια ταμεία του ΕΦΚΑ και να βγουν οι τρέχουσες... υποχρεώσεις, όπως η καταβολή των συντάξεων.
Το... δυσθεώρητο χρέος προς τον ΕΦΚΑ ξεπερνάει τα 45 δισ. και η αποτυχία των ρυθμίσεων οδηγεί το ΚΕΑΟ σε έκτακτα και αιφνιδιαστικά μέτρα λίγες ημέρες μετά την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής και ενώ η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας παρουσίαζαν μαζί με τη διορισμένη διοίκηση του ΕΦΚΑ ανθηρά οικονομικά και έδιναν προεκλογικά επιδόματα.
Το έκτακτο επιχειρησιακό σχέδιο του ΚΕΑΟ εστιάζεται αδιακρίτως σε όλα τα ποσά, μικρά και μεγάλα, με στόχο την είσπραξη μέρους των οφειλών.
Τα έκτακτα μέτρα
Ετσι, ανάλογα με το ύψος των χρεών θα εφαρμόζονται αναγκαστικά μέτρα, όπως:
* Για οφειλές έως 30.000 ευρώ θα ειδοποιούνται οι οφειλέτες για τα επικείμενα αναγκαστικά μέτρα κι αν δεν ρυθμίζουν τα χρέη τους, θα γίνονται κατασχέσεις καταθέσεων ή ακίνητων περιουσιακών στοιχείων.
* Για οφειλές άνω των 30.000 ευρώ θα γίνονται κατασχέσεις κινητών και ακινήτων, αλλά ταυτόχρονα θα υποβάλλονται και μηνύσεις εναντίον των οφειλετών στην Εισαγγελία.
* Για οφειλές που υπερβαίνουν το ποσό των 150.000 ευρώ, πλην των κατασχέσεων, θα ζητείται η ενεργοποίηση της αυτόφωρης διαδικασίας κατά των οφειλετών.
* Συγχρόνως, για οφειλές άνω των 250.000 ευρώ, πλην των ανωτέρω αναγκαστικών μέτρων, το ΚΕΑΟ θα εγγράφει υποθήκες επί της ακίνητης περιουσίας των οφειλετών ακόμη κι αν τα χρέη αυτά είναι ρυθμισμένα και μέχρι να εξοφληθούν.
Τι αναφέρει η έκθεση του ΚΕΑΟ
Οπως αναφέρει στην τελευταία έκθεσή του το ΚΕΑΟ, μετά την κατάργηση των κριτηρίων για τη διαβίβαση των θεωρητικά εισπράξιμων οφειλών από τα ασφαλιστικά ταμεία, πολλές από τις οφειλές που έχουν ενταχθεί στο ΚΕΑΟ εμφανίζουν πολύ χαμηλή ή μηδενική εισπραξιμότητα.
Στο πλαίσιο αυτό, το ΚΕΑΟ, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων εντοπίζει και διαχωρίζει τις οφειλές με χαμηλό, ίσως και μηδενικό βαθμό εισπραξιμότητας. Η διαδικασία προϋποθέτει ενδελεχή έλεγχο από τις αρμόδιες υπηρεσίες του για εντοπισμό όλων των πηγών αποπληρωμής της οφειλής και εξάντληση κάθε εισπρακτικού μέσου σε βάρος του οφειλέτη, ώστε να μπορούν τα αρμόδια όργανα να προτείνουν και να εισηγηθούν με ασφάλεια τον χαρακτηρισμό μιας οφειλής ως πολύ χαμηλής εισπραξιμότητας/ανεπίδεκτη είσπραξης.
Ενδεικτικά, στην κατηγορία των οφειλών χαμηλής εισπραξιμότητας εντάσσονται οφειλές για την είσπραξη των οποίων έχουν ληφθεί επανειλημμένα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης χωρίς αποτέλεσμα, οφειλές προσώπων που έχουν αποβιώσει και οι κληρονόμοι αποποιήθηκαν την κληρονομιά, οφειλές επιχειρήσεων που έχουν πτωχεύσει ή βρίσκονται σε αδράνεια κ.ά.
Ωστόσο, υπάρχουν και χρέη προς τον ΕΦΚΑ τα οποία προέρχονται από στρατηγικούς κακοπληρωτές, όπως προκύπτει από την ανάλυση και την αξιολόγηση οφειλών και οφειλετών που πραγματοποιεί ο εισπρακτικός μηχανισμός του ΕΦΚΑ.
Το φιάσκο Χατζηδάκη με την παραγραφή
Το φιάσκο Χατζηδάκη με την παραγραφή μη βεβαιωμένων χρεών προς τον ΕΦΚΑ αποκάλυψε η ΑΥΓΗ (29.3.2023). Ο απερχόμενος υπουργός Εργασίας αναγκάστηκε να αναγνωρίσει τις χιλιάδες αιτήσεις που έχουν συγκεντρωθεί σε υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ ανά την Ελλάδα για παραγραφή οφειλών πέραν της δεκαετίας για τις οποίες δεν έχει ολοκληρωθεί η εξέταση.
Αποτέλεσμα, να δώσει έστω και «για τα μάτια του κόσμου» εντολή να «τρέξει» άμεσα η εξέταση των αιτήσεων πολιτών για την παραγραφή μη βεβαιωμένων οφειλών πέραν της δεκαετίας εφόσον εμπίπτουν στις προϋποθέσεις του Ν. 4997/2022.
Ωστόσο, σύμφωνα με παράγοντες της κοινωνικής ασφάλισης αλλά και εργαζόμενους στο ενιαίο ασφαλιστικό ταμείο, η εξέταση των αιτήσεων δεν μπορεί να γίνει λόγω της τεράστιας έλλειψης προσωπικού, αλλά και της μη ύπαρξης διαλειτουργικότητας ΕΦΚΑ και ΚΕΑΟ.
Ο Κωστής Χατζηδάκης, μάλιστα, είχε ζήτησε να ολοκληρωθεί πριν από το Πάσχα η εκπαίδευση των αρμόδιων υπαλλήλων σε όλες τις τοπικές διευθύνσεις του ΕΦΚΑ και παράλληλα να επεκταθεί και στους προϊστάμενους των Διευθύνσεων Εσόδων. Τα έκτακτα μέτρα που ανακοίνωσε τις προηγούμενες ημέρες το ΚΕΑΟ αποδεικνύουν το φιάσκο με το θέμα της παραγραφής των μη βεβαιωμένων οφειλών.