Οι διαπραγματευτές του Λευκού Οίκου και των Ρεπουμπλικάνων της Βουλής των Αντιπροσώπων επανέλαβαν τις συνομιλίες για την άρση του αδιεξόδου σχετικά με το ανώτατο όριο του αμερικανικού χρέους, λίγες ημέρες πριν από μια δυνητικά καταστροφική χρεοκοπία, σύμφωνα με πρόσωπο που γνωρίζει το θέμα.
Σύμφωνα με το Bloomberg οι συνομιλίες μεταξύ της ομάδας του προέδρου Τζο Μπάιντεν και των εκπροσώπων του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι βρίσκονταν σε αδιέξοδο από τότε που οι διαπραγματευτές του Λευκού Οίκου αποχώρησαν από το Καπιτώλιο την Τρίτη.
«Πιστεύω ακράδαντα ότι θα μπορέσουμε να τα καταφέρουμε», δήλωσε ο Μακάρθι για τις προοπτικές μιας συμφωνίας για την αποτροπή της χρεοκοπίας, μιλώντας σε δημοσιογράφους καθώς η διαπραγματευτική του ομάδα κατευθυνόταν προς τη συνεδρίαση.
Οι εκπρόσωποι του Μπάιντεν και των Ρεπουμπλικάνων της Βουλής των Αντιπροσώπων άρχισαν να συναντώνται περίπου το μεσημέρι στη σουίτα του γραφείου της διευθύντριας Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου Σαλάντα Γιανγκ. Η αλλαγή του τόπου διεξαγωγής έρχεται μία ημέρα αφότου ο Ρεπουμπλικάνος Πάτρικ ΜακΧένρι, ένας από τους διαπραγματευτές του Μακάρθι, καυχήθηκε ότι όλες οι συνομιλίες έχουν διεξαχθεί στο Καπιτώλιο επειδή, κατά την άποψή του, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έχει το πάνω χέρι.
Σημάδια ανησυχίας
Οι αμερικανικές μετοχές εμφανίζουν αυξανόμενα σημάδια ανησυχίας για την αντιπαράθεση, με τον δείκτη S&P 500 να υποχωρεί κατά 0,8% το μεσημέρι της Τετάρτης, μετά από πτώση 1,1% την Τρίτη. Στην αγορά κρατικών ομολόγων, οι επενδυτές ζητούν ολοένα και υψηλότερα ασφάλιστρα για τα έντοκα γραμμάτια που λήγουν όταν η κυβέρνηση θεωρείται ότι διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο χρεοκοπίας. Τα επιτόκια για τους τίτλους που λήγουν την 1η και την 6η Ιουνίου ξεπέρασαν το 6%.
Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν δήλωσε την Τετάρτη ότι ο κόσμος βλέπει μόλις τις απαρχές της πιθανής πίεσης της αγοράς αν συνεχιστεί η κρίση χρέους.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της JPMorgan Chase & Co. στις ΗΠΑ Michael Feroli έγραψε στους πελάτες του την Τετάρτη προειδοποιώντας ότι η ομάδα του τοποθετεί τώρα τις πιθανότητες να φτάσουμε στην «ημερομηνία Χ» της 1ης Ιουνίου χωρίς συμφωνία «γύρω στο 25% και αυξάνεται».
Η Τζάνετ Γέλεν, η οποία έχει προειδοποιήσει ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να ξεμείνουν από χρήματα για να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους ήδη από την 1η Ιουνίου, δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν επικεντρώνεται στην ολοκλήρωση μιας συμφωνίας για το όριο του χρέους και όχι στον σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης για μια χρεοκοπία.
«Είμαστε δεσμευμένοι να μην έχουμε καθυστερημένες πληρωμές και να αυξήσουμε το ανώτατο όριο του χρέους», δήλωσε η Τζάνετ Γέλεν την Τετάρτη μέσω τηλεδιάσκεψης σε εκδήλωση της Wall Street Journal στο Λονδίνο.
Η Τζάνετ Γέλεν λέει ότι το Υπουργείο Οικονομικών πιέζει για συμφωνία, όχι για προετοιμασία για χρεοκοπία.
Μεγαλύτερη καταστροφή στην οικονομία
Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων κλιμάκωσαν τις κατηγορίες τους ότι ο Μπάιντεν δεν έχει επείγοντα χαρακτήρα στις διαπραγματεύσεις, ενώ ένας σύμβουλος των Δημοκρατικών χαρακτήρισε τον Μακάρθι απρόθυμο να συμβιβαστεί σε ένα ευρύ φάσμα αμφισβητούμενων σημείων, απειλώντας τις νομοθετικές προοπτικές μιας συμφωνίας.
Δεν είναι ασυνήθιστο για το Κογκρέσο να συνάπτει συμφωνίες για τον προϋπολογισμό την τελευταία στιγμή, όταν η πίεση γίνεται αρκετά μεγάλη ώστε να αναγκάσει τους διαπραγματευτές να κάνουν επώδυνες επιλογές.
Εάν επέλθει χρεοκοπία, οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι θα μπορούσε να στείλει τις ΗΠΑ σε ύφεση, με εκτεταμένες απώλειες θέσεων εργασίας και υψηλότερο κόστος δανεισμού των καταναλωτών που θα μεταφερθεί στο επόμενο εκλογικό έτος.
«Η τρέχουσα αντιπαράθεση σχετικά με το ανώτατο όριο του αμερικανικού χρέους έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει μεγαλύτερη καταστροφή στην οικονομία από οποιαδήποτε προηγούμενη αναμέτρηση», έγραψε η επικεφαλής οικονομολόγος του Bloomberg Economics Άννα Γουόνγκ.
Τι θα μπορούσε να συμβεί αν σκάσει η βόμβα του χρέους
Τι θα μπορούσε να συμβεί αν η πολιτική αναμέτρηση της Ουάσινγκτον για το ανώτατο όριο του χρέους εμπόδιζε την κυβέρνηση να κόψει επιταγές που χρηματοδοτούν το ένα τέταρτο της οικονομίας;
Σύμφωνα με το Reuters οι Αμερικανοί θα μπορούσαν γρήγορα να αντιληφθούν οδυνηρά πλήγματα στους συνταξιοδοτικούς τους λογαριασμούς, καθώς τα χρηματιστήρια θα έπεφταν, και μέσα σε λίγες ημέρες η έλλειψη ομοσπονδιακών πληρωμών θα μπορούσε να επιβαρύνει τα ιατρεία, τους συνταξιούχους και τους χώρους εργασίας σε όλη τη χώρα.
Πώς θα ξεκινούσε;
Εάν το αμερικανικό Κογκρέσο και ο Λευκός Οίκος δεν καταφέρουν να άρουν το αυτοεπιβαλλόμενο νομικό όριο του ομοσπονδιακού χρέους ύψους 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το υπουργείο Οικονομικών θα μπορούσε να αρχίσει να μην πληρώνει τις υποχρεώσεις του ήδη από την 1η Ιουνίου, σύμφωνα με την επικεφαλής του υπουργείου, Τζάνετ Γέλεν.
Σε αυτό το σημείο, η Ουάσινγκτον θα βρισκόταν υπό σοβαρή πίεση για να συνεχίσει τις πληρωμές των αμερικανικών ομολόγων, τα οποία στηρίζουν το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η παράλειψη πληρωμής θα προκαλούσε μια ιστορικών διαστάσεων κατάρρευση της Wall Street. «Θα ήταν εντελώς κατακλυσμιαίο», δήλωσε ο Mark Zandi, οικονομολόγος της Moody's Analytics.
Ακόμη και αν το Υπουργείο Οικονομικών πλήρωνε εγκαίρως τους ομολογιούχους, όπως οι περισσότεροι παρατηρητές αναμένουν ότι θα προσπαθούσε, η πολιτική δυσλειτουργία που οδηγεί στην κρίση θα έσπερνε τη δυσπιστία στις οικονομικές προοπτικές της Αμερικής και η αξία των περισσότερων περιουσιακών στοιχείων των Αμερικανών, από τα σπίτια τους μέχρι τα συνταξιοδοτικά τους χαρτοφυλάκια, θα έπεφτε. «Οι τιμές των μετοχών θα πέσουν, οι αξίες των εμπορικών ακινήτων, οι τιμές των σπιτιών. Τα πάντα θα έπεφταν», δήλωσε ο Zandi.
Τα επιτόκια θα αυξηθούν, καθιστώντας δυσκολότερη την αγορά κατοικίας ή αυτοκινήτου ή το δανεισμό για την έναρξη μιας επιχείρησης.
Μέσα σε λίγες ημέρες, το χρηματοπιστωτικό χάος θα αποτελούσε κύρια δύναμη που θα έβαζε την οικονομία στο δρόμο προς την ύφεση, δήλωσε ο Zandi.
Θα μπορούσαν να γίνουν χειρότερα τα πράγματα;
Οι μαζικές απολύσεις που συνήθως έρχονται με την ύφεση θα μπορούσαν να είναι εβδομάδες μακριά μετά από μια χρεοκοπία. Πιο άμεσα, εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε ομοσπονδιακές δαπάνες θα μπορούσαν να παρακρατηθούν από την οικονομία.
Τα ιατρεία, τα νοσοκομεία και οι ασφαλιστικές εταιρείες θα μπορούσαν να είναι μεταξύ των πρώτων που θα πληγούν. Την 1η Ιουνίου, οφείλονται περίπου 47 δισεκατομμύρια δολάρια σε πληρωμές μέσω του Medicare, του δημόσιου προγράμματος ασφάλισης υγείας της Αμερικής για τους ηλικιωμένους Αμερικανούς, σύμφωνα με το Bipartisan Policy Center, μια δεξαμενή σκέψης που εκτιμά το καθημερινό πρόγραμμα των οφειλόμενων λογαριασμών της Ουάσινγκτον.
Επειδή το Medicare χρηματοδοτεί περίπου το ένα πέμπτο της υγειονομικής περίθαλψης στις ΗΠΑ, ορισμένοι γιατροί ενδέχεται να μην έχουν χρήματα για να πληρώσουν το προσωπικό και άλλους λογαριασμούς. Θα πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις για τον προγραμματισμό χειρουργικών επεμβάσεων και άλλων διαδικασιών χωρίς να μπορούν να τις πληρώσουν. «Όσο περισσότερο διαρκεί αυτό, τόσο πιο αποδιοργανωτικό θα μπορούσε να είναι», δήλωσε η Tricia Neuman, εμπειρογνώμονας σε θέματα πολιτικής υγείας στην ερευνητική ομάδα KFF.
Ποιος ακόμα θα δεχόταν άμεσο πλήγμα;
Στις 2 Ιουνίου, περίπου το ένα τέταρτο των συνταξιούχων της χώρας θα μπορούσε να ελέγξει τους τραπεζικούς του λογαριασμούς και να δει ότι δεν είχαν κατατεθεί 25 δισεκατομμύρια δολάρια σε αναμενόμενες πληρωμές κοινωνικής ασφάλισης.
Οι πληρωμές θα μπορούσαν επίσης να σταματήσουν να καταβάλλονται σε κυβερνητικούς εργολάβους, συμπεριλαμβανομένου του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων που οφείλονται σε εργολάβους του τομέα της άμυνας στις 2 Ιουνίου. Στις 9 Ιουνίου, μισθοί ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα μπορούσαν να μείνουν απλήρωτοι για μέρος του ομοσπονδιακού εργατικού δυναμικού των 2 εκατομμυρίων ατόμων και τα σχολεία που ανέμεναν ομοσπονδιακή χρηματοδότηση ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων θα μπορούσαν να μείνουν χωρίς αυτή. Ορισμένες πληρωμές θα μπορούσαν να γίνουν με σημαντικές καθυστερήσεις.
Οι άνθρωποι θα έχουν το ένα μάτι στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς για τις χαμένες καταθέσεις και το άλλο στη Wall Street, όπου οι ανησυχίες για την πιστοληπτική ικανότητα του έθνους θα μπορούσαν να καταστρέψουν την αξία των αποταμιεύσεων των ανθρώπων.
«Το ένα είναι ημέρες καθυστέρησης για την επιταγή κοινωνικής ασφάλισής τους και το άλλο είναι μια πτώση 20% στο 401(k) τους», δήλωσε ο Shai Akabas, διευθυντής οικονομικής πολιτικής στο Bipartisan Policy Center.