1 Μαΐ 2023

Πεδίο μάχης το Παρίσι από τις διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς – Ακραία βία, τραυματισμοί και δεκάδες συλλήψεις

 


Μέσα σε… πολεμικό σκηνικό γιορτάστηκε σήμερα η Εργατική Πρωτομαγιά στη Γαλλία, όπου εκατομμύρια πολίτες ξεχύθηκαν στους δρόμους στο Παρίσι, αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας, απαιτώντας για πολλοστή φορά από τον Εμανουέλ Μακρόν να πάρει... πίσω την αντιλαϊκή μεταρρύθμισή του για το συνταξιοδοτικό.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις των εργατικών συνδικάτων, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 300 συγκεντρώσεις σε πολλές μεγάλες και μικρότερες πόλεις της Γαλλίας, με τους διαδηλωτές σε ολόκληρη τη χώρα να ξεπερνούν τους 1.000.000 και με τους 100.000 εξ αυτών να διαδηλώνουν στη γαλλική πρωτεύουσα, όπου, για μια ακόμη φορά σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια, με τις αστυνομικές δυνάμεις να προβαίνουν σε αλόγιστη χρήση βίας σε βάρος των διαδηλωτών, η οργή των οποίων ξεχειλίζει.

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες και τα βίντεο που καταγράφονται και δείχνουν την άγρια καταστολή της αστυνομίας σε βάρος διαμαρτυρόμενων πολιτών, «προκειμένου να εμποδίσουν τα ριζοσπαστικά στοιχεία να εγκατασταθούν και να εμποδίσουν την πορεία». Σύμφωνα με μια πηγή, μέχρι τις 3 το απόγευμα, οι αστυνομικοί είχαν προβεί σε 30 συλλήψεις μόνο στο Παρίσι.

Αφορμή δόθηκε και όταν διαδηλωτές έσπασαν τη βιτρίνα ενός καταστήματος στη γωνία της Rue du Chemin-Vert με την Boulevard Voltaire στο 11ο διαμέρισμα, με τους αστυνομικούς να εξαπολύουν επίθεση και να ρίχνουν δακρυγόνα, σε μια προσπάθεια να διασπάσουν την πομπή.

Σημειώνεται πως η γαλλική αστυνομία είχε προετοιμαστεί για τις ταραχές που θα προκύπτανε κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, με μη επανδρωμένα αεροπλάνα να χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά στο Παρίσι και άλλες μεγάλες πόλεις για την επιτήρηση των διαδηλωτών.