Συγκεκριμένα, την ώρα που καταγράφεται μείωση της κατανάλωσης κατά 3,5%, τα σούπερ μάρκετ έχουν άνοδο τζίρου κατά 9,5%.
Ενδεικτικά, παρότι το οργανωμένο λιανεμπόριο έχει αύξηση στο +9,1% σε σχέση ...
με την αντίστοιχη περσινή χρονική περίοδο, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της NielsenIQ (έως 30 Απριλίου 2023), και έχοντας πλέον στα τέλη Απριλίου ξεπεράσει την επίδραση της εποχικότητας του Πάσχα, εντούτοις η ανάπτυξη αυτή εξακολουθεί να είναι πληθωριστική, με τους όγκους να υποχωρούν γύρω στο -3,5%.Σε επίπεδο κατηγοριών, την ανάπτυξη αυτή οδηγούν τα τρόφιμα και τα ποτά, τόσο τα φρέσκα (+8,9%) όσο και τα τυποποιημένα (+9,3%), κυρίως λόγω της σημαντικής συνεισφοράς τους στο μέσο «καλάθι» του νοικοκυριού σε σχέση με τις κατηγορίες των μη τροφίμων.
Έτσι οι καταναλωτές στη μεγάλη τους πλειοψηφία (97% των ερωτηθέντων) φαίνεται να έχουν αντιληφθεί την αύξηση στις τιμές των προϊόντων που πωλούνται μέσα από τα σούπερ μάρκετ, καθώς καταγράφεται μείωση των πωλήσεων σε κατηγορίες όπως τα στοματικά διαλύματα (-8,2%) ή τα προϊόντα φροντίδας για τα έπιπλα (-5,1%).
Στροφή στην ιδιωτική ετικέτα
Παράλληλα, παρατηρείται στροφή στα προϊόντα της «φθηνής» ιδιωτικής ετικέτας, που όμως μεσοσταθμικά έχουν αυξήσει την τιμή τους υπερδιπλάσια σε σχέση με τα επώνυμα.
Ένας στους 2 (53%) δηλώνει ότι οι μάρκες σήμερα αποτελούν λιγότερο σημαντικό κριτήριο σε όλες τις αγοραστικές αποφάσεις, ενώ μόλις 1 στους 10 (11%) αναφέρει τη μάρκα του προϊόντος μεταξύ των σημαντικότερων αγοραστικών κριτηρίων σε τρία χρόνια από σήμερα. Μόνο το 16% εμφανίζεται πρόθυμο να πληρώσει περισσότερο για μάρκες που εμπιστεύεται. Παράλληλα, οι μισοί (51%) έχουν αλλάξει τα brands που αγοράζουν, με τους περισσότερους από αυτούς (38%) να στρέφονται στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.
Έξι στις 10 ελληνικές επιχειρήσεις (ποσοστό 59%) δηλώνουν σε πρόσφατη έρευνα της Intrum πως ο πληθωρισμός τις δυσκολεύει ολοένα και περισσότερο να πληρώσουν εγκαίρως τους προμηθευτές τους. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 56%.
https://www.topontiki.gr/