Φαίνεται πως εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ έχει κάποιο «κυφό» πρόγραμμα φορολόγησης της μεσαίας τάξης καθώς η υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Ελένη Χρονοπούλου μιλώντας για το οικονομικό πρόγραμμα του... κόμματός της είπε ότι «θα αυξήσουμε τους φόρους που βλέπουμε ότι ουσιαστικά πλήττουν τη μεσαία τάξη»!
Αυτό το είπε ενώ ήταν καλεσμένη στην εκπομπή της ΕΡΤ για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου και κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για να παρουσιάσει μέρος του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ λέγοντας πως θα μειωθούν φόροι, ωστόσο βρέθηκε να ερωτάται για περισσότερες λεπτομέρειες και τότε είπε πως «θα μειώσουμε κάποιους φόρους και θα αυξήσουμε κάποιους άλλους».
Μάλλον, στους φόρους που είπε πως θα αυξηθούν εκεί «ξεφύτρωσε» και πάλι ο συνήθης ύποπτος που είναι η… «μεσαία τάξη»
Στην συνέχεια ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Γιώργος Κουβαράς ζήτησε από την κυρία Χρονοπούλου να σχολιάσει ποιους φόρους εννοεί πως θα αυξηθούν. «Ποιους θα αυξήσετε , μια και το λέτε, ποιους θα μειώσουν όλοι το λένε, ποιους θα αυξήσετε είναι ενδιαφέρον να το μάθουμε», ρώτησε για να λάβει την απάντηση από την κυρία Χρονοπούλου πως… «θα αυξήσουμε τους φόρους που βλέπουμε ότι ουσιαστικά πλήττουν τη μεσαία τάξη».
Αν έχει γίνει λάθος διατύπωση θα πρέπει να εξηγηθεί. Εάν δεν έχει γίνει λάθος θα πρέπει το ΠΑΣΟΚ να ορίσει με σαφήνεια και αριθμούς τι θεωρεί ως μεσαία τάξη.
Ο διάλογος της Ελένης Χρονοπούλου με τον δημοσιογράφο Πάνο Αμυρά Αμυρά και τον Γιώργο Κουβαρά για την κοστολόγηση του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ ήταν ο εξής:
• Χρονοπούλου: Το έχουμε κοστολογήσει επιμέρους, απλά αν ξεκινήσω να σας το αναλύω θα χάσουμε χρόνο για τους τηλεθεατές.
• Αμυράς: Επειδή διάβασα το πρόγραμμά σας, έχετε ένα μέτρο που λέει «έκτακτη φορολόγηση κερδών τραπεζών και μεγάλων επιχειρήσεων τί έσοδα προσδοκάτε από αυτό το μέτρο και ποιες νοείτε «μεγάλες επιχειρήσεις»;
• Χρονοπούλου: Τα κοστολογημένα μας μέτρα είναι οι συντάξεις, το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, η μείωση των φόρων στην εργασία μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών στην υγεία,(αναλύει ΕΚΑΣ και νούμερα)
• Αμυράς : Ποιες μεγάλες επιχειρήσεις θα φορολογήσετε; Είδα στο πρόγραμμα σας ότι θα καταργήσετε έκτακτη φορολόγηση τραπεζών και μεγάλων επιχειρήσεων που έχουν μονοπωλιακό χαρακτήρα . Τι εννοείτε;
• Χρονοπούλου: Ουσιαστικά αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι ανακατανομή του φορολογικού συστήματος. Δηλαδή αντί να έχουμε σήμερα φόρο κατανάλωσης 60% που πληρώνουν οι μικρομεσαίοι , να μπορέσουμε να δώσουμε μία εναλλακτική ώστε ουσιαστικά ανακατανέμοντας τους φόρους να μπορεί το κράτος να μην πιέζει τους πολλούς .
• Αμυράς: Άρα θα αυξήσετε κάποιους φόρους και κάποιους θα μειώσετε.
Για την ιστορία να θυμίσουμε πως η Ε.Χρονοπούλου είναι το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που έχει καταγγείλει τον Αλέξη Γεωργούλη εκλεγμένο ευρωβουλευτή με τον ΣΥΡΙΖΑ για παρενόχληση και ο Ν.Ανδρουλάκης την τοποθέτησε σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ.
Η μεσαία τάξη ζει σχεδόν… παρασιτικά σύμφωνα με κάποια κόμματα (ή μάλλον για όλα τα κόμματα αλλά προεκλογικά το κρύβουν).
Να θυμίσουμε ότι κάτι παρόμοιο είχε γίνε και με τη Θεανώ Φωτίου, η οποία την κατατάσσει στο όριο της φτώχειας!
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δύο μέρες πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου είχε πει κάτι ανάλογο σε ραδιοφωνική συνέντευξη.
Η κυρία Φωτίου τότε έθεσε το όριο για το ατομικό ετήσιο εισόδημα της μεσαίας τάξης στα 5.000 ευρώ, κατηγορώντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι έχει υποχρεώσει τη μεσαία τάξη να πληρώνει για παροχές υγείας, παιδείας και κοινωνικό κράτος.
Κληθείσα λοιπόν να πει πού τοποθετεί τα όρια για τη μεσαία τάξη, είπε «Με βάση τα εισοδήματα, είναι 5.000 ευρώ αν θυμάμαι καλά το άτομο», ενώ στη συνέχεια, όταν της ζητήθηκε να θέσει ακόμα πιο συγκεκριμένα όρια, προσπάθησε να ξεφύγει, υποστηρίζοντας: «Δεν χρειάζονται τα όρια, γιατί η μεσαία τάξη δεν είναι μόνο αυτός που έχει το εισόδημα, αλλά και αυτός που νιώθει ότι είναι στη μεσαία τάξη».
Τελικά υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα και τα κόμματα έχουν «κατεβάσει» τα επίπεδα της μεσαίας τάξης στα επίπεδα των… απόρων. Αυτό με την σειρά του σημαίνει πως πρακτικά όλοι θα φορολογούνται και θα πρέπει να δίνουν χρήματα τα οποία δεν τους περισσεύεουν για να δώσουν.