Αν και έχουν συμπληρωθεί 12 ώρες από την δημσοιοποίηση της είδησης για τη σύλληψη του Έλληνα επιχειρηματία Νίκου Μπογονικολού στο Παρίσι από το FBI, με την κατηγορία της συνεργασίας με Ρώσους, η είδηση ΔΕΝ υπάρχει στο κρατικό-κυβερνητικό Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων! Ανησυχεί για κάτι η κυβέρνηση από αυτή την εξέλιξη;
Ο Δρ Νίκος Μπογονικολός πρόεδρος του «Ομίλου Τεχνολογίας Άρατο» ήταν δραστήριος και στην προσωπική του σελίδα στο facebook, υπάρχουν πολλές φωτογραφίες από τις επαφές του με την κρατική αμυντική βιομηχανία τα τελευταία τρία χρόνια αλλά και από την παρουσία του σε μεγάλες εκθέσεις αμυντικού εξοπλισμού.
Η φωτογραφία από τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.
Ο ίδιος με αρθρογραφία του προωθούσε την τεχνολογία blockchain και είχε υπογράψει και μνημόνιο συνεργασίας με το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το 2022.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα του Πάντειου :
Οι στόχοι του συγκεκριμένου μνημονίου συνεργασίας είναι η από κοινού διεύρυνση των αλλαγών στον ευρύτερο κλάδο της Επικοινωνίας, στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και στην Πολιτιστική και Δημιουργική βιομηχανία, καθώς επίσης και η υποστήριξη των φοιτητριών και φοιτητών του Παντείου Πανεπιστημίου αναφορικά με την χρήση τεχνολογιών Blockchain/web 3.0 μέσω της λειτουργίας πρότυπων News Rooms και άλλων εργαστηριακών δραστηριοτήτων.
Απώτερο στόχο αποτελεί η προώθηση της συνεργασίας των δύο μερών προς όφελος της εκπαιδευτικής και ερευνητικής διαδικασίας.
Ενδεικτικά το αντικείμενο της συνεργασίας του Παντείου Πανεπιστημίου και της εταιρείας NewCο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
- Την ενημέρωση των φοιτητριών και φοιτητών για τη σημασία των μεγάλων αλλαγών που επιφέρει η μετάβαση στο Web0 και το blockchain.
- Τη συνδιοργάνωση κάθε μορφής και είδους εκδηλώσεων, ημερίδων, προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης και θερινών σχολείων.
- Την παροχή από τη NewCo τεχνολογίας, τεχνογνωσίας και τεχνικής υποστήριξης για την ανάπτυξη πρότυπου blockchain news room από το Εργαστήριο Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού (MediaLab) χωρίς καμία δαπάνη από μεριάς Παντείου Πανεπιστημίου.
- Τη συνεργασία των δύο Μερών για την περαιτέρω ανάπτυξη προτύπων, τεχνολογίας και ροών εργασίας (best practice workflows) για την παραγωγή και διακίνηση μέσω του Web0 ειδήσεων και διαφημιστικού περιεχομένου συμβατού με τη νέα αρχιτεκτονική του web 3.0.
- Την υποστήριξη των εργαστηρίων του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού για την ανάπτυξη εφαρμογών με τη χρήση blockchain στο ευρύτερο πεδίο του πολιτισμού.
- Την επεξεργασία προτάσεων για την εφαρμογή των νέων δεδομένων στη καθημερινή δραστηριότητα των επιχειρήσεων Επικοινωνίας, Μέσων, και Πολιτισμού ώστε να ωριμάζει έτσι η χρηματοδότησή τους.
- Τη συνεργασία των δύο Μερών για την κατάρτιση ερευνητικών προγραμμάτων.
Ο ίδιος σε άρθρο του για την τεχνολογία blockchain έγραφε μετά από το κυβερνητικό φιάσκο με την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας «Ελπίδα»:
«Η κακοκαιρία «Ελπίς» δημιούργησε τεράστια προβλήματα στην Ελληνική κοινωνία στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Έθεσε σε κίνδυνο ζωές και περιουσίες αλλά και προκάλεσε πολύ μεγάλες ζημίες.
Κάθε χρόνο υπάρχουν εκατοντάδες φυσικές καταστροφές με χιλιάδες θανάτους. Η τεχνολογία Blockchain, που αναπτύχθηκε και αποδείχθηκε την τελευταία δεκαετία, προσφέρει μοναδικές δυνατότητες για την υποστήριξη της ταχείας απόκρισης σε φυσικές καταστροφές, είτε πρόκειται για χιόνια είτε για απειλή μεταδοτικής ασθένειας. Τα χρονοδιαγράμματα και το εύρος της απόκρισης είναι πάντα καθοριστικά για τον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων.
Το Blockchain προσφέρει μια κοινή ευρέως προσβάσιμη πλατφόρμα για καταγραφή συναλλαγών, αμετάβλητα αρχεία, επικύρωση ταυτότητας, επιτρεπόμενη πρόσβαση σε δεδομένα και αξιόπιστη πρόσβαση σε κρίσιμα δεδομένα σε συστήματα πληροφοριών. Με αυτές τις δυνατότητες, το blockchain μπορεί να αντιμετωπίσει άμεσα κρίσιμες προκλήσεις αντιμετώπισης καταστροφών, όπως ο συντονισμός, η καλλιέργεια εμπιστοσύνης στον πληθυσμό και η διατήρηση της ασφάλειας. Στην διαχείριση μιας καταστροφής συμμετέχουν όλοι οι τύποι κοινωνικών εταίρων. Π.χ στις ΜΚΟ για παράδειγμα το blockchain μπορεί να υποστηρίξει την εγγραφή εθελοντών, τις ανταμοιβές σε εθελοντές, την αναγνώριση της ζήτησης και την παρακολούθηση της παράδοσης προμηθειών, όπως εμβόλια και τρόφιμα κ.ά.
Το blockchain έχει αρχίσει να μεταμορφώνει πολλούς επιχειρηματικούς τομείς και πρακτικές. Από την αλυσίδα εφοδιασμού έως το μάρκετινγκ, οι οργανισμοί επωφελούνται από το blockchain.
Αυτή την εποχή παγκόσμια ο κόσμος αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου πρόκληση για την υγεία με ξέσπασμα της πανδημίας του covid-19. Υπάρχει μία αναστάτωση και μια βίαια προσαρμογή στον ψηφιακό κόσμο.
Άμεση, υπεύθυνη και με διαφάνεια αντιμετώπιση των προβλημάτων
Σε αυτό το ταραχώδες περιβάλλον το blockchain θα δημιουργήσει ευκαιρίες και προκλήσεις για λειτουργίες ετοιμότητας και αποκατάστασης καταστροφών, υπηρεσίες που θα γίνονται όλο και πιο απαραίτητες δεδομένων των αναμενόμενων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και απειλών για την παγκόσμια υγεία.
Πώς μπορεί το blockchain να συμβάλει στην βιώσιμη ανάπτυξη και να μετριάσει τον αποδιοργανωτικό αντίκτυπο των πανδημιών και άλλων φυσικών καταστροφών; Το blockchain συμβάλειστην προετοιμασία, την απόκριση και την ανάκαμψη από γεγονότα καταστροφών.
Με αφορμή την κακοκαιρία Ελπίς ας σκεφτούμε που το blockchain θα μπορούσε να είναι χρήσιμο στην αντιμετώπιση αυτής της φυσικής καταστροφής.
Με χρήση της τεχνολογίας του θα ήταν απόλυτα ελεγχόμενα και διάφανα καταγεγραμμένες οι διαδικασίες που υπάρχουν στην Αττική Οδό ώστε άμεσα θα φαινόταν αν υπήρχαν απλά λάθη ή δομικές παραλείψεις κατά την λειτουργία της και ειδικά σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Κανένας δεν θα το αμφισβητούσε και θα αποτελούσε το τεχνολογικό εργαλείο για απόδοση ευθυνών αλλά και την δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης με τους πολίτες.
Με το blockchain θα υπήρχε η δυνατότητα να ενεργοποιηθεί το σύστημα καταγραφής βλαβών στο ηλεκτρικό δίκτυο. Αυτό θα παρείχε άμεσα την προτεραιοποίηση, σε συνδυασμό με τεχνητή νοημοσύνη, των επισκευών στο δίκτυο. Έτσι θα γινόταν με διαφάνεια, με ακρίβεια αλλά και μεγαλύτερη ταχύτητα η αποκατάσταση βλαβών παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.
Η τεχνολογία του θα παρείχε την δυνατότητα ταχύτατου υπολογισμού και απόδοσης των σχετικών αποζημιώσεων.
Τέλος θα επέτρεπε την ταχύτητα και ασφάλεια στην δια λειτουργικότητα των εμπλεκομένων υπηρεσιών
Σημαντικά παραδείγματα γιατί το blockchain είναι σημαντικό στην ζωή μας και στις φυσικές καταστροφές!
Δρ Νίκος Μπογονικολός
Είναι Πρόεδρος του Ομίλου Τεχνολογίας ΑΡΑΤΟΣ και συγγραφέας του βιβλίου «Η Νέα Οικονομία του blockchain», ( www.blockchainbook.gr)».
https://www.militaire.gr/