Μπορεί τα εθνικά θέματα να έχουν παραγκωνιστεί πλήρως από την προεκλογική ατζέντα, αλλά, τώρα, ιδιαίτερα μετά την παράδοση κρίσιμων υπουργείων, όπως του Εξωτερικών και της Αμυνας, σε υπηρεσιακούς υπουργούς, αρκετοί πρώην πρωτοκλασάτοι υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά και «κύκλοι» του πρώην μεγάρου Μαξίμου, ανοίγουν με μεγαλύτερη άνεση τα στόματά τους, και σε κατ’ ιδίαν off the record ενημερώσεις περιγράφουν τους σχεδιασμούς τους, εφόσον βέβαια προκύψει εκ νέου κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Είναι εμφανέστατο ότι σοβαρότατα θέματα, όπως η φυλάκιση του -εκλεγμένου πλέον- Δήμαρχου Χειμάρρας, Μπελέρη, το ενδεχόμενο να ανοίξει ένας ελληνο-τουρκικός διάλογος μετά τις εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία, εφόσον επανεκλεγεί ο κ.Μητσοτάκης με τον Ερντογάν που νίκησε ξανά, αλλά και οι σχέσεις Αθηνών – Σκοπίων, επιχειρείται να «θαφτούν», προκειμένου να μην θιγεί το προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και αρμοδίων υπουργών του περί τα εθνικά θέματα, όπως του Νίκου Δένδια.
Εξοδος στη θάλασσα
Οσον αφορά το ενδεχόμενο να ανοίξει ένας ελληνο-τουρκικός διάλογος μετά τις εκλογές, εδώ τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά, εάν ληφθούν υπόψιν τα όσα λέγουν off the record πρωτοκλασάτα στελέχη της ΝΔ με πολύ καλή γνώση των εθνικών θεμάτων. Οι βασικοί άξονες της πολιτικής τους έναντι της Αγκυρας, που έως τώρα δεν τις κοινοποιούν δημόσια στην κοινή γνώμη, είναι ότι «πρέπει να δοθεί στην Τουρκία διέξοδος στη θάλασσα». Επίσης, παρατηρούν ότι η Τουρκία «αισθάνεται εγκλωβισμένη», προσθέτοντας ότι αυτή αίσθηση διογκώθηκε «από τον Αρσένη και το ενιαίο αμυντικό δόγμα Ελλάδας – Κύπρου» (!).
Κοντολογίς εννοούν ότι «η Κύπρος κείται μακράν» και βέβαια … «ξεχάστε το Καστελόριζο». Να σημειωθεί ότι πληθαίνουν με ρυθμούς πολυβόλου τα μηνύματα περί κάκιστης ατμόσφαιρας στις σχέσεις της Λευκωσίας με τους «κύκλους Μητσοτάκη». Ο Ν.Δένδιας, από την άλλη πλευρά, προσπαθεί να πείσει ότι ο ίδιος είναι «πολύ καλός φίλος» με τον νυν πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη, τον οποίο μάλιστα στήριξε στην κούρσα για την προεδρία, σε αντίθεση με τον Κ.Μητσοτάκη που στήριξε τον Αβέρωφ.
Επήρεια νησιών
Το εντυπωσιακό είναι ότι σε όλα τα παραπάνω προσθέτουν ως … κερασάκι τις συμφωνίες για οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο και την Ιταλία. Οταν μάλιστα έρχεται η συζήτηση στο θέμα της μειωμένης επήρειας νησιών που εδόθη και στους Ιταλούς και στους Αιγύπτιους, απαντούν ότι «η επήρεια δεν είναι πανάκεια».
Ομως, είναι γνωστοί οι πανηγυρισμοί Τσαβούσογλου για την ελληνο-ιταλική συμφωνία και τη μειωμένη επήρεια, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι, εάν Ελλάδα και Τουρκία τελικώς πάνε στο Διεθνές Δικαστήριο, η Αγκυρα θα επικαλεστεί υπέρ της τις σχετικές προβλέψεις της ελληνο-αιγυπτιακής και της ελληνο-ιταλικής.
Εάν, πράγματι, αυτοί είναι οι ανομολόγητοι (δημόσια) στόχοι μιας επόμενης κυβέρνησης Μητσοτάκη, τότε το τοπίο μετεκλογικά διαγράφεται μάλλον με μελανά χρώματα. Να σημειωθεί πως άπαντες θεωρούν δεδομένη την έναρξη ελληνο-τουρκικού «διαλόγου». Με την υποσημείωση ότι η Ελλάδα «πρέπει να προλάβει να θέσει η ίδια την ατζέντα στα ελληνο-τουρκικά και να μην συρθεί πίσω από από πρωτοβουλίες άλλων». Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια. Είναι γνωστό ότι οι ΗΠΑ θέλουν ηρεμία στα ελληνο-τουρκικά, όπως και η ΕΕ.
Casus belli – τουρκο-λιβυκό
Μέσα σε αυτό το σκηνικό, οι «κύκλοι Μητσοτάκη» και οι «κύκλοι Δένδια» διαδίδουν ότι έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στο θέμα. Κάτι αναμενόμενο να λέγεται, βέβαια, αφού ο μεν Μητσοτάκης, με το 40%, επιδιώκει να καταστεί μονοκράτορας εντός της ΝΔ, ο δε Δένδιας,αν και με πρωτιά σε σταυρούς, μάλλον στενοχωρήθηκε περισσότερο και από τον Τσίπρα για τα αποτελέσματα της πρώτης κάλπης.
Οπως και να’ χει, μερίδα πρωτοκλασσάτων του κόμματος που σχετίζονται μετα θέματα εξωτερικής πολιτικής διαρρέουν ότι απαραίτητες προϋποθέσεις για να ανοίξει ο διάλογος με την Αγκυρα είναι να άρει η Τουρκία μονομερώς το casus belli και το τουρκο-λιβυκό σύμφωνο οριοθέτησης της δήθεν ΑΟΖ Τουρκίας – Λιβύης. Εύλογα προκύπτει το ερώτημα: Αραγε, εάν η Τουρκία συμφωνήσει να «παγώσει» το τουρκο-λιβυκό, κάτι που δεν μπορεί να αποκλειστεί, η Αθήνα θα δεχτεί έναρξη διαλόγου;
«Υπόθεση Μπελέρη»
Οι εξελίξεις τρέχουν με ταχείς ρυθμούς και σε άλλα «μέτωπα». Ενδεικτική περίπτωση, άλλωστε, είναι τα ελληνο-αλβανικά και η προβοκατόρικη «υπόθεση Μπελέρη», όπου η απελθούσα κυβέρνηση Μητσοτάκη εξετέθη ανεπανόρθωτα. Πόσο μάλλον, όταν μόλις προ μηνών, με την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Χειμάρρα, διαφήμιζε το «κάλλιστο» επίπεδο των ελληνο-αλβανικών σχέσεων, στήνονταν μάλιστα στο Ζάππειο έκθεση για χάρη του «καλλιτέχνη» πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμμα. Ο οποίος, πάντως, ζηλεύοντας δόξαν «γενίτσαρου», δεν άργησε να το ξεπληρώσει στην Αθήνα, κάνοντας τα στραβά μάτια στη φυλάκιση Μπελέρη.
Κύκλοι της απελθούσας κυβέρνησης Μητσοτάκη, λοιπόν, καταβάλλουν προσπάθειες, προκειμένου να πείσουν ότι η δίωξη Μπελέρη «δεν αφορά εθνοτικό ζήτημα», αλλά «περιουσιακό».
Και τα λέγουν όλα αυτά, λες και δεν γνωρίζουν άπαντες οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ την εκτεταμένη διαφθορά στην Αλβανία, τα κυκλώματα άλωσης των ελληνικων περιουσιών στη Χειμάρρα και αλλού από τα διαπλεκόμενα πολιτικο-επιχειρηματικά συμφέροντα Ράμα, την δράση του υποκόσμου και τη διαπλοκή του με την εξουσία στα Τίρανα, καθώς και την διαφθορά σε τοπικό επίπεδο στην Αλβανία.
Λες και είναι η πρώτη φορά που αυτοί οι διαπλεκόμενοι κύκλοι στην Αλβανία έχουν βλέψεις στις ελληνικές περιουσίες στη Χειμάρρα. Το θέμα υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια. Ωστόσο, οι κατά τα λοιπά λαλίστατοι στο παρελθόν Νεοδημοκράτες, τώρα κάνουν την πάπια. Το ίδιο και τα ΜΜΕ που στηρίζουν Μητσοτάκη.
Αγρια μεσάνυχτα
Ακόμα χειρότερα. Είναι διάχυτη η φήμη ότι μια νύκτα πριν τη φυλάκιση Μπελέρη, το «δεξί χέρι» του Αλβανού πρωθυπουργού, Ε.Ράμα, τηλεφωνούσε σε πρωτοκλασάτο Ελληνα υπουργό, το πιθανότερο γι’ αυτό το θέμα, αλλά αυτός δεν σήκωνε το τηλέφωνο (!). Σιγά μην σηκώσει κανείς τηλέφωνο! Σε προεκλογική περίοδο, άλλωστε, είμαστε και το κράτος έχει βάλει λουκέτο. Το μόνο που εξυπηρετείται, είναι καμιά «στρατιά» ψηφοφόρων από τη Βόρειο Ηπειρο ή και από το Ποντιακό στοιχείο.
Και όμως, αυτό το τηλεφώνημα το επικαλούνται υψηλόβαθμοι κύκλοι του απελθέντος μεγάρου Μαξίμου ως «επιχείρημα», προκειμένου να πείσουν ότι ο Εντι Ράμα δεν ήξερε τίποτα για την επικείμενη φυλάκιση Μπελέρη (!). Και, βέβαια, για να πούν ότι όλα είναι ρόδινα στις σχέσεις της Αθήνας με τα Τίρανα.
Τα πρωτόκολλα της Συμφωνίας των Πρεσπών
Να ήταν, όμως, μόνο τα ελληνο-τουρκικά και τα ελληνο-αλβανικά; Και με τα Σκόπια υπάρχει εμπλοκή, αφού ούτε τα Σκόπια εφαρμόζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, ούτε και η Αθήνα τα πιέζει για την εφαρμογή της.
Πρωτοκλασάτος παράγων της προηγούμενης κυβέρνησης έλεγε χαρακτηριστικά προ ημερών γι’ αυτό το θέμα: «Με τη Συμφωνία των Πρεσπών, η Ελλάδα ανέλαβε την αστυνόμευση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας. Δέχτηκαν δηλαδή να είμαστε επικυρίαρχοι. Οταν, όμως, εδώ και χρόνια δεν ψηφίζουμε στην ελληνική Βουλή τα πρωτόκολλα που προβλέπονται από την Συμφωνία, επειδή κάποιος βουλευτής της ΝΔ απειλεί ότι θα καταψηφίσει την κυβέρνηση, με τι επιχείρημα να πάει κάποιος στα Σκόπια και να απαιτήσει την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών;».
Ολα τα παραπάνω συνθέτουν την … επικίνδυνη πικρή αλήθεια της ανυπαρξίας και του μπάχαλου στην -κατ’ όνομα- εξωτερική πολιτική Μητσοτάκη τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και τώρα. Στοιχεία, τα οποία, όμως, άπαντες κάνουν … γαργάρα!
https://www.militaire.gr/