10 Μαΐ 2023

MRB: Πρώτη φορά τόσο πολλοί αναποφάσιστοι, πώς «δίνουν» τη νέα κυβέρνηση – Έως και το 80% των ψηφοφόρων «Είναι μια κινούμενη άμμο»


 Στο τεράστιο ποσοστό των αναποφάσιστων στάθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της MRB, Δημήτρης Μαύρος, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων, ότι ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχαμε τόσο υψηλό ποσοστό αναποφάσιστων μία εβδομάδα πριν τις εθνικές εκλογές.

Όπως είπε, από το 1986 που ο ίδιος βρίσκεται επαγγελματικά στον χώρο των ερευνών, είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν τόσοι πολλοί αναποφάσιστοι μιάμιση εβδομάδα πριν τις εκλογές, καθώς στις παρελθούσες προεκλογικές αντίστοιχες περιόδους το ποσοστό κυμαινόταν το περισσότερο μεταξύ 10% και 12%.

«Είναι μια κινούμενη άμμος. Υπάρχουν νέοι άνθρωποι, υπάρχουν γυναικεία κοινά, υπάρχουν άνθρωποι στις αστικές περιοχές κυρίως, οι οποίοι είναι μπερδεμένοι» είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το κεντρικό εύρημα των τελευταίων δημοσκοπήσεων είναι ότι στην ερώτηση, «πόσο επαρκώς ενημερωμένοι αισθάνεστε σε σχέση με τα προγράμματα, τις θέσεις και τις λύσεις που προτείνουν τα κόμματα» το 71% των πολιτών είπε πως δεν αισθάνεται πλήρως ενημερωμένος, το οποίο, μέσα στην αδιευκρίνιστη ψήφο, φτάνει στο ύψος του 80%.

Πρόκειται για κάτι που είχαμε σημειώσει και στο pronews.gr, καθώς είχαμε αναφερθεί στη

δημοσκόπηση της Alco η οποία για λογαριασμό του Alpha, σύμφωνα με την οποία οι αποφάσιστοι είναι στο 12,3%, ενώ μόλις το 4,3% δηλώνει ότι θα ψηφίσει άλλο κόμμα.

Αυτό, σε συνάρτηση με ένα σημαντικό ποσοστό (σσ. υπολογίζεται περίπου στο 25%) των ψηφοφόρων που μπορεί να δηλώνει στα γκάλοπ ότι θα ψηφίσει κάποιο συγκεκριμένο κόμμα, ωστόσο είναι αρκετά πιθανό να αλλάξει απόφαση μέχρι την ημέρα των εκλογών, μας δείχνουν ότι η κατάσταση σε καμία περίπτωση δεν είναι όπως την παρουσιάζουν οι συστημικές δημοσκοπήσεις.

Ο Μαύρος αναφέρθηκε επίσης και στο ρόλο των social media «αυτό σημαίνει λοιπόν, ότι σε αυτή την προεκλογική περίοδο έχουμε ασχοληθεί πάρα πολύ με διαδικαστικά πράγματα, τα οποία παράγουν ειδήσεις χαμηλής πολιτικής και όχι με την ουσία» σχολίασε ο κ. τονίζοντας πως τώρα θα έπρεπε κανονικά, να έχουν εξαντληθεί οι συζητήσεις που αφορούν στα προγράμματα των κομμάτων και να ξεκινάει το «παιχνίδι της ατάκας», ενώ ρόλο στη διαμόρφωση της προεκλογικής ατζέντας έχουν παίξει τα social media, σημείωσε ο ίδιος, όπως το Twitter, που εξ ορισμού απαιτεί από τον χρήστη να εκφραστεί μέσα σε 125 χαρακτήρες.

«Αυτό σε αναγκάζει να ψάχνεις να βρεις το λεκτικό το οποίο σε βοηθάει να κοροϊδέψεις τον άλλον και όχι να υπερασπιστείς τον εαυτό σου» περιέγραψε.

Όσον αφορά στο αποψινό ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Μαύρος, παραδοσιακά το σημαντικό είναι, η κίνηση του «μη λάθους».

«Δηλαδή, εάν δεν είσαι καλός στα ντιμπέιτ, καλά θα κάνεις να παίξεις άμυνα και να προσπαθήσεις να μην κάνεις το μεγάλο λάθος. Είναι προτιμότερο να είσαι βαρετός, παρά να προσπαθήσεις να βάλεις το μεγάλο εντυπωσιακό γκολ και να γίνεις γραφικός» προσέθεσε.

«Το δεύτερο πράγμα είναι ότι απόψε θα έχουμε ένα τρίγωνο, τους δημοσιογράφους, τους αρχηγούς και τους πολίτες. Εκεί λοιπόν υπάρχουν κανόνες για το πώς παίζεται αυτό το παιχνίδι πέρα από την προσπάθεια να αναδειχθούν οι θέσεις και τα προγράμματα. Οι κανόνες αυτοί αρχίζουν ήδη με το πώς κάθονται οι πολιτικοί στην καρέκλα, ενώ υπάρχουν και οι περίφημες γέφυρες. Μπορεί να σε ρωτήσουν οι δημοσιογράφοι μια ερώτηση, εσύ όμως πρέπει ενώ την απαντάς να δώσεις την ευκαιρία μέσα από το κείμενό σου, σε ελάχιστο χρόνο να κάνεις γέφυρα, για να προσθέσεις εσύ μέσα σε αυτό και τη δική σου απάντηση. Γιατί στόχος απόψε όλων των αρχηγών θα είναι όταν κλείσουν τα φώτα, οι πολίτες να έχουν φύγει από τον καθένα με ένα συγκεκριμένο πράγμα στο μυαλό τους, εγώ είμαι εργατικός, εγώ είμαι έντιμος, εγώ είμαι καινοτόμος. Αυτό το πράγμα λοιπόν πρέπει να το υπηρετείς σε όλες τις απαντήσεις που δίνεις, κάνοντας γέφυρες από αυτό που σε ρώτησαν στο να το συνδέσεις με αυτό που θες να πεις εσύ. Το τρίτο πράγμα είναι το πόσο ευχάριστος και καλός χρήστης της γλώσσας είσαι. Γιατί δεν είναι όλοι στο ίδιο επίπεδο. Ενώ άλλοι είναι ικανότεροι στο γνωστικό, άλλοι είναι ικανότεροι στο λεκτικό και εκεί θα παιχτούν επίσης πολλά πράγματα» συμπλήρωσε ο κ. Μαύρος.

Θα βγάλουν κυβέρνηση οι αναποφάσιστοι;

Τα επιτελεία των κομμάτων έχουν ρίξει το βάρος τους στη «δεξαμενή» των αναποφάσιστων καθώς φαίνεται πως θα μπορούσαν να επηρεάσουν την έκβαση των εκλογών σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Στο σημερινό ντιμπέιτ όπου θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι οι αρχηγοί όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων – το οποίο είναι αβέβαιο πόσο θα επηρεάσει την τελική κρίση των ψηφοφόρων λόγω και των παράλληλων μονολόγων στους οποίους θα επιδοθούν οι αρχηγοί – είναι σίγουρο ότι ένας από τους βασικούς στόχους θα είναι να προσελκύσουν τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους.

Προφανώς και θα επιχειρήσουν να αναδείξουν τις διαφορές που έχουν μεταξύ τους τα κόμματα σε κρίσιμα ζητήματα, ωστόσο βασικό μέλημα τους θα είναι να φέρουν πιο κοντά τους νέους και όσους αμφιταλαντεύονται μεταξύ δύο ή περισσότερων κομμάτων.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Η ψήφος των αναποφάσιστων όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις και όπως παραδέχονται και οι επιτελείς των κομμάτων, είναι ικανή να καθορίσει σε ένα βαθμό το τελικό αποτέλεσμα.

Ουδείς γνωρίζει εάν θα μπορούσαν να προκαλέσουν μία ανατροπή στα όσα έχουμε δει μέχρι τώρα, αλλά  σε κάθε περίπτωση έχουν τη δύναμη με την τελική τους επιλογή να κλείσουν ή να ανοίξουν την «ψαλίδα» μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων ή να δώσουν μία μεγαλύτερη δυναμική στα κόμματα που θα ακολουθήσουν.

Το ποσοστό της αδιευκρίνιστής ψήφου στην τελευταία δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ φτάνει το 12% ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το πως θα μπορούσε να επηρεάσει το αποτέλεσμα η κατανομή τους.

Ενώ στην πρόθεση ψήφου φαίνεται ότι η ΝΔ συγκεντρώνει 31,5% και ακολουθούν ΣΥΡΙΖΑ με 25.5%,  ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 8.5%, το ΚΚΕ με 6%, το ΜέΡΑ25 με 4%, η Ελληνική Λύση με 3%, τα ποσοστά αλλάζουν ανάλογα με την κατανομή των αναποφάσιστων.

Το πρώτο σενάριο σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, «βάζει» τη Νέα Δημοκρατία στη Βουλή με 120 έδρες  και το ΠΑΣΟΚ με 34, κάτι που σημαίνει ότι μία πιθανή μεταξύ τους συνεργασία, δίνει σχηματισμό κυβέρνησης ,με 154 βουλευτές.

Στο δεύτερο σενάριο για την πιθανή κατανομή των αναποφάσιστων και την κατανομή των εδρών, η Νέα Δημοκρατία μπαίνει στη Βουλή με 118 έδρες και το ΠΑΣΟΚ με 35 έδρες. Και στη δεύτερη περίπτωση υπάρχει μαθηματική πιθανότητα για σχηματισμό κυβέρνησης, με 153 έδρες συνολικά.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και τα δεδομένα της δημοσκόπησης της Alco για λογαριασμό του Alpha σχετικά με τους αναποφάσιστους καθώς καταγράφονται τα στοιχεία που θα κρίνουν την επιλογή τους.

Ειδικότερα, όπως απάντησαν οι 1.000 συμμετέχοντες στην έρευνα, το 28% θα επιλέξει σύμφωνα με το πρόγραμμα και τις εξαγγελίες των κομμάτων, το 25% κρίνοντας από την ιδεολογία του, το 15% θα επιλέξει κάποιον που δεν θα έχει σχέση με τη διαφθορά, το 14% μετά τη σύγκριση των κυβερνήσεων ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, το 9% βάσει του αρχηγού του κόμματος και το 4% κρίνοντας από τους υποψήφιους βουλευτές.