11 Μαΐ 2023

Ελληνικό Narcos: Τα φωτογραφικά - ντοκουμέντα από το «μεγάλο κόλπο» με τις «χρυσές» μπανάνες

 


Φωτογραφίες - ντοκουμέντο έδωσε στη δημοσιότητα η Αστυνομία της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία συμμετείχε στην έρευνα των ελληνικών Αρχών για το «ξήλωμα» του διεθνικού κυκλώματος που εισήγαγε συνολικά 104 κιλά κοκαΐνης στη Θεσσαλονίκη.

Στη Βόρεια Μακεδονία είχε την έδρα της η εταιρία -«βιτρίνα» που έκανε τη μεταφορά του φορτίου με τα… φρούτα από το Εκουαδόρ. Στις φωτογραφίες απεικονίζεται το φορτίο με τις μπανάνες, μέσα στο οποίο ήταν κρυμμένη η κοκαΐνη, όπως και το φορτηγό που αρχικά έκανε τη μεταφορά των «φρούτων» στο κρησφύγετο της εγκληματικής οργάνωσης λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια ταξίδεψε για τη Βόρεια Μακεδονία

narcos1

Συλλήψεις έγιναν και στη γειτονική χώρα, όπου οι αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες σε τέσσερα άτομα. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας της Βόρειας Μακεδονίας, η παραγγελία των τριών κοντέινερ με μπανάνες έγινε από νομικό πρόσωπο με έδρα τη Βόρεια Μακεδονία. Πρόκειται για 70χρονο ιδιοκτήτη και διαχειριστή εταιρίας, ο οποίος μέσα στο 2022 είχε συνεργαστεί με 58χρονο από τη Γευγελή, προκειμένου να κάνει εισαγωγή φρούτων από τη λατινική Αμερική.

Μετά την άφιξη του φορτίου στη Θεσσαλονίκη, τη μεταφορά ανέλαβε φορτηγό με πινακίδες κυκλοφορίας από τη Γευγελή, με οδηγό 30χρονο υπήκοο της Βόρειας Μακεδονίας, ο οποίος είχε προσληφθεί από τον 58χρονο. Ο 30χρονος κατευθύνθηκε με το φορτηγό στην αποθήκη-«καβάτζα» του κυκλώματος στον Άγιο Αθανάσιο, όπου ξεφόρτωσε τα ναρκωτικά.

narcos2

Στη συνέχεια, τράπηκε σε φυγή και πέρασε τα σύνορα εισερχόμενος στη Βόρεια Μακεδονία. Εκεί οι αστυνομικοί της γειτονικής χώρας του πέρασαν χειροπέδες. Οι ελληνικές Αρχές είχαν υπό επιτήρηση το φορτηγό, το οποίο το άφησαν να φύγει για να «εξυπηρετηθούν οι ανάγκες της έρευνας».

Στη Βόρεια Μακεδονία, κατόπιν εισαγγελικών εντολών, ακολούθησαν έφοδοι στα σπίτια του 70χρονου και του 58χρονου που συνδέονται με την εταιρία που έκανε τη μεταφορά, όπως και στο σπίτι του 30χρονου οδηγού. Έφοδοι έγιναν και στα γραφεία της εταιρίας. Κατά την έρευνα βρέθηκαν έγγραφα σχετικά με την αγορά και εισαγωγή φρούτων από τη λατινική Αμερική, κινητά τηλέφωνα, μετρητά και άλλα στοιχεία.

narcos3

Οι αποκαλύψεις από τις Αρχές της γειτονικής χώρας αποδεικνύουν ότι το κύκλωμα είχε «παρακλάδια» σε πολλές χώρες του κόσμου και συγκεκριμένα σε χώρες των Βαλκανίων, της κεντρικής Ευρώπης αλλά και της λατινικής Αμερικής. Η έρευνα θα συνεχιστεί για να διαπιστωθεί ποιος ήταν ο «σύνδεσμος» μεταξύ των ατόμων που συνελήφθησαν στη Βόρεια Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη.

Οι «πρωταγωνιστές»

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το παρελθόν των «πρωταγωνιστών» της υπόθεσης.

Στο μικροσκόπιο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών είχε μπει πριν από τρία χρόνια 61χρονος, ο οποίος είναι ο ένας εννέα άντρες που συνελήφθησαν στη χώρα μας.

narcos4

Ήταν 1 Ιουλίου του 2020 όταν ο 61χρονος εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή της Παλαιοχώρας Χανίων σε ταχύπλοο –στρατιωτικού τύπου με μεγάλη ιπποδύναμη- μαζί με ακόμα έξι άτομα. Οι έξι επιβαίνοντες ήταν Έλληνες και ο ένας Ισπανός. Το ταχύπλοο επέστρεφε, σύμφωνα με το Λιμενικό, από τη Λιβύη. Στο φουσκωτό βρέθηκαν τότε πιστόλια, σφαίρες και... ψάρια.

Κάποιοι από τους συλληφθέντες επικαλέστηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες που είχαν δει τότε το φως της δημοσιότητας, ότι είχαν σχέσεις με την ΕΥΠ και ότι βρίσκονταν σε μυστική αποστολή στη Λιβύη. Οι ίδιες πληροφορίες -που προέρχονταν από αναφορές κάποιων εξ αυτών- ανέφεραν ότι πούλησαν τέσσερα ταχύπλοα έναντι 400.000 ευρώ στο πλαίσιο υποστήριξης του στρατάρχη Χαφτάρ.

Η μυστηριώδης αυτή υπόθεση έμεινε έκτοτε στο «σκοτάδι», καθώς ποτέ δεν έγινε γνωστό τι ακριβώς έκαναν οι συλληφθέντες στα δρομολόγιά τους από την Κρήτη στη Λιβύη.

narcos5

Τρία χρόνια μετά ο 61χρονος βρέθηκε ξανά στο στόχαστρο των διωκτικών Αρχών, αυτή τη φορά όχι από την ΕΥΠ και το Λιμενικό αλλά από το Δίωξη Ναρκωτικών της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Και αυτό γιατί συνελήφθη για την υπόθεση διακίνησης ποσότητας-μαμούθ και συγκεκριμένα 100 κιλών κοκαΐνης, που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στη Θεσσαλονίκη.

Ο φερόμενος ως αρχηγός του κυκλώματος είναι 68χρονος γιατρός, ο οποίος στο παρελθόν είχε απασχολήσει τις Αρχές για πολύ μεγάλες υποθέσεις λαθρεμπορίας τσιγάρων αλλά και παράνομες εξαγωγές φαρμακευτικού υλικού.

Στη Θεσσαλονίκη είχε δημιουργηθεί ένας μύθος γύρω από το όνομά του από το 2000 και μετά. Ενδεικτικό είναι δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» του Οκτωβρίου 2005, το οποίο έγραφε για τον γιατρό ότι παρότι καταζητείται για λαθρεμπόριο τσιγάρων εκείνος φημολογείται ότι επισκέπτεται μπουζουξίδικα της Χαλκιδικής: «Καταζητείται για λαθρεμπόριο τσιγάρων, έχει πρωταγωνιστήσει σε υπόθεση λαθρεμπορίας καυσίμων και έχει καταδικαστεί. Ο γιατρός, σύμφωνα με την Αστυνομία, έχει διαφύγει στο εξωτερικό. Ωστόσο, δύο φορές μέσα στους τελευταίους έξι μήνες δικάσθηκε διά... πληρεξουσίου σε ισάριθμες υποθέσεις, στη Θεσσαλονίκη, ενώ στα δικαστήρια της πόλης συζητείται ότι κινείται με άνεση, ακόμη και στα μπουζουξίδικα της Χαλκιδικής, μαζί με τον δικηγόρο αδελφό του, που είναι επίσης καταζητούμενος».

narcos6

Μαζί με τον 68χρονο, ο οποίος ήταν ανάμεσα και σε μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου, ο οποίος, είχε απασχολήσει τις αρχές ήδη από την δεκαετία του 1990, συνελήφθη και ο 38χρονος γιος του. Το κύκλωμα χαρακτηρίζεται ως ένα από τα μεγαλύτερα, με σημαντικές διασυνδέσεις, με αποτέλεσμα να θεωρείται σημαντικό το πλήγμα που κατάφεραν οι αρχές. Η μεγάλη έρευνα της Δίωξης Ναρκωτικών Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την DEA, υπαλλήλους του τελωνείου Θεσσαλονίκης και άλλων υπηρεσιών, κράτησε για περίπου τρία χρόνια.

Τα μέλη της οργάνωσης, φέρονται να είχαν στήσει στη Βόρεια Μακεδονία επιχείρηση μέσω της οποία έκαναν παραγγελία στη λατινική Αμερική από συγκεκριμένη εταιρία με μπανάνες. Χρησιμοποιούσαν τουλάχιστον από το φθινόπωρο του 2022 αποθήκη στην περιοχή του Αγ. Αθανασίου Θεσσαλονίκης, όπου μετέφεραν κοντέινερ με μπανάνες, στα οποία όμως, υπήρχαν ειδικά διαμορφωμένες κρύπτες για την απόκρυψη των ναρκωτικών ουσιών.

Σε αυτά πραγματοποιούνταν ολιγόωρες εργασίες για την εξαγωγή των ναρκωτικών και ακολουθούσε η μεταφορά τους με αυτοκίνητα για την περαιτέρω διακίνησή τους.

https://www.ieidiseis.gr/