Η προεκλογική ρητορική των κομμάτων δεν προσφέρεται ιδιαίτερα για να κατορθώσει κανείς να εξάγει ασφαλές συμπέρασμα περί του τι πραγματικά πιστεύει ένα πολιτικός που ηγείται ενός κόμματος εξουσίας ή όχι. Τα συνθήματα με τα οποία έχουν συνηθίσει να μιλούν, διαστρεβλώνουν σοβαρά την πραγματικότητα, με αποτέλεσμα αυτή η ρητορική να οδηγεί σε σοβαρές αντιφάσεις! Από τον «κανόνα» αυτόν δεν θα μπορούσε να ξεφύγει και η συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN.
Όπως ήταν αναμενόμενο, οι δημοσιογραφικές ερωτήσεις συμπεριέλαβαν το θέμα της προμήθειας του μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς F-35 Lightning II της αμερικανικής Lockheed Martin, το οποίο αν έχει λάβει εμβληματικό εξοπλιστικό χαρακτήρα, είναι από την ίδια την πολιτική εξουσία! Κι αυτό διότι δίνει υπόσταση στη ρητορική της που θέλει την Ελλάδα να χειρίζεται αποτελεσματικά τον τουρκικό αναθεωρητικό παροξυσμό και την προώθηση του επανεξοπλισμού της χώρας.
Είναι λογικό να αδιαφορεί στη δημόσια ρητορική του για οποιαδήποτε κριτική ασκείται και να δίνει έμφαση σε εύπεπτα συνθήματα τα οποία αντιλαμβάνεται «σε τίτλους» η μεγαλύτερη μάζα του εκλογικού σώματος. Το να φωνάζει κανείς για στρεβλό καθορισμό προτεραιοτήτων, «νοθευμένων» είτε με μια περίεργη αντίληψη του αποκαλούμενου ως «γεωπολιτικού κριτηρίου» είτε με τις ειδικές προσβάσεις ενδιαφερομένων στο εκάστοτε σύστημα εξουσίας, είναι μάταιο. Το να τους λες ότι οι πλατφόρμες δεν πολεμούν μόνες τους αλλά εξαρτώνται απόλυτα από τα όπλα πάει επίσης… στον «προεκλογικό κουβά». Εδώ πήγαινε νωρίτερα, τώρα θα γλιτώσει;
Για να μην δοθεί λάθος εντύπωση, πρόκειται για μια κριτική που θα μπορούσε να αφορά εξίσου και τη σημερινή και την προηγούμενη κυβέρνηση και μάλιστα με κραυγαλέα παραδείγματα. Το ότι η εθνική άμυνα δεν προσφέρεται για πολιτική χειραγώγηση μπορεί να το επικαλούνται πολλοί, ελάχιστοι όμως κατανοούν την πραγματική σημασία και το εύρος της αναφοράς. Η θεωρητική προσέγγιση του πρωθυπουργού ήταν πολύ σωστή…
«Δεν έχω κρύψει ότι θέλω η Ελλάδα να έχει τόσο ισχυρή αποτρεπτική δύναμη απέναντι στην Τουρκία που να μην μπορεί κανείς ποτέ να διανοηθεί να κάνει σκέψεις που ενδεχομένως να μας εμπλέξουν σε μια πολεμική σύρραξη.» Πρόκειται για ταυτόσημη θέση με αυτήν που εκφράσει σταθερά το DP, ότι «μόνο η επιτυχής και σταθερή άρνηση των στόχων της Τουρκίας επί του πεδίου» μπορεί μακροπρόθεσμα να οδηγήσει την γείτονα σε αλλαγή στρατηγικής, υπό την έννοια της αναζήτησης διεξόδου και ενός έντιμου συμβιβασμού.
Από εκεί και πέρα όμως, ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να αποφύγει τη σύγχυση. Ας δούμε τη ρητορική, ας δούμε και την πραγματικότητα… Είπε: «Κάναμε μια σειρά από στρατηγικές επενδύσεις τις οποίες τις κάναμε κυβέρνηση προς κυβέρνηση. Ξέρετε ποιοι δυσαρεστήθηκαν; Μόνο οι μεσάζοντες των όπλων […] πολύ στεναχωρήθηκαν. Βλέπω και διάφορα τα οποία γράφονται, για τον απλούστατο λόγο ότι, ας πούμε, στα Rafale ή στις φρεγάτες πήγαμε κατευθείαν ουσιαστικά. Διακρατικά.» Να μας συγχωρέσει ο κύριος πρωθυπουργός, όμως αυτοί που τον συμβουλεύουν στα θέματα άμυνας, οδηγούν την προεκλογική ρητορική της κυβέρνησης… στα βράχια και τον εκθέτουν είτε ως έχοντα πλήρη άγνοια είτε ως ευρισκόμενο σε σύγχυση αναφορικά με το τι έχει εγκρίνει!
Διακρατικά; Θα αστειεύεστε! Αλήθεια νομίζετε ότι οι συμβάσεις που υπογράψαμε ως χώρα είναι διακρατικές; Τότε, δείχνετε πως μάλλον αντιλαμβάνεστε τον διακρατικό χαρακτήρα… από την παρουσία κρατικών αξιωματούχων! Όχι κύριε πρωθυπουργέ! ΔΕΝ υπογράψαμε διακρατικές με τη Γαλλία, αλλά υπογράψαμε με συγκεκριμένες εταιρίες, για τις πλατφόρμες (Naval Group και Dassault Aviation) και τον οπλισμό τους (MBDA). Δηλαδή, καθαρά και ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ εμπορικές συμφωνίες.
Ας υπενθυμίσουμε λοιπόν στον πολιτικό μας κόσμο ορισμένα πολύ βασικά, μπας και συνεννοηθούμε ποτέ μεταξύ μας. Κι ας τα στείλουν σε όσους τους συμβουλεύουν… Στην περίπτωση μιας ελληνογερμανικής συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας ως ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΕΣ καλούνται οι συμβάσεις που αφορούν την προμήθεια υλικού από το απόθεμα των ενόπλων δυνάμεων της Γερμανίας και μόνο. Η προμήθεια υλικού εκτός του αποθέματος των ενόπλων δυνάμεων της Γερμανίας ακόμη και αν γίνεται μέσω του υπουργείου Άμυνας της Γερμανίας καλείται «σύμβαση πληρεξουσίου» (mandate contract). Δηλαδή, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας εξουσιοδοτεί το υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας να συνάψει σύμβαση με τον προμηθευτή για λογαριασμό του.
Στην περίπτωση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας ως διακρατικές συμβάσεις θεωρούνται οι πωλήσεις FMS. Ας σημειωθεί εδώ ότι οι πωλήσεις FMS υπέχουν διαχειριστικά κόστη υπέρ των υπηρεσιών της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Για παράδειγμα το κόστος της LOA για την αναβάθμιση των F-16 ανέρχεται σε 1,528 δις δολάρια, εκ των οποίων 998 εκατομμύρια δολάρια είναι το συμβόλαιο της Lockheed Martin με την αμερικανική κυβέρνηση και τα εναπομείναντα 530 εκατομμύρια δολάρια είναι το κόστος των υπηρεσιών και υλικών που προσφέρει η αμερικανική κυβέρνηση.
Το ποσό αυτό μειώθηκε στις διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν, όμως πάλι ένα πολύ σεβαστό ποσό πληρώθηκε στην κυβέρνηση των ΗΠΑ. Εξυπακούεται ότι σε περίπτωση εμπορικής συμφωνίας το ποσό των 530 εκατ. δολαρίων θα είχε απομειωθεί σημαντικά. Δεν θα είχε εξαφανιστεί, διότι υπάρχουν υλικά που τα προμηθεύεσαι αποκλειστικά από την κυβέρνηση και όχι από τις εταιρίες. Μία χώρα λοιπόν με σοβαρή υπηρεσία σύναψης και παρακολούθησης συμβάσεων, θα μπορούσε να επιλέξει την εμπορική συμφωνία και να είχε δέσει χειροπόδαρα τη Lockheed Martin με σκληρές ρήτρες ώστε να εξασφαλίσει όσα υποτίθεται εξασφαλίζει η διακρατική συμφωνία. Με αυτό τον τρόπο πιθανά θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν πιστώσεις για να αποκτήσουν τα εκσυγχρονισμένα μαχητικά σύγχρονο ψηφιακό σύστημα αυτοπροστασίας. Διότι σχεδόν το σύνολο των χρημάτων που χρειαζόμαστε περισσότερα σήμερα λόγω και πληθωρισμού- πετάχτηκαν στα σκουπίδια, με σκοπό να στηρίξουν το… χιουμοριστικό σύνθημα ότι «κάνουμε διακρατικές συμβάσεις με σκοπό να διασφαλίσουμε όρους διαφάνειας».
Τι είπε όμως ο πρωθυπουργός; «Στα F-35, τα οποία τώρα παραγγέλλουμε, έχει ξεκινήσει μια μεγάλη κουβέντα. Ξαφνικά είδαμε μια πρόταση έξω από το ποσό της αμιγούς αγοράς. Υπάρχουν, λέει -η μετεξέλιξη ξέρετε των αντισταθμιστικών του παρελθόντος- άλλα 600 με 700 εκατομμύρια. Όχι, ευχαριστώ. Δεν ενδιαφέρομαι καθόλου. Δεν με ενδιαφέρει αυτό το πακέτο καθόλου. Θα αγοράσω το αεροπλάνο, ό,τι υποδομές είναι θα τις φτιάξουμε μόνοι μας και οι διάφοροι μεσάζοντες μπορούν να αναπολούν τα περασμένα μεγαλεία…».
Την πρόταση κύριε Πρωθυπουργέ ποιος την υπέβαλε; Οι μεσάζοντες που «αναπολούν τα περασμένα μεγαλεία» ή η κατασκευάστρια Lockheed Martin; Γιατί, αν δεν σας έχουν ενημερώσει, υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ΓΔΑΕΕ, ΓΕΕΘΑ και ΓΕΑ, όπως και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας με στελέχη της Lockheed Martin είχαν επαφές και αλληλογραφία για το ζήτημα των SSI. Άρα κατά την άποψη σας η Lockheed Martin είναι ο μεσάζοντας; Και κάτι τελευταίο… Αφού λοιπόν θεωρείτε ότι τα SSI είναι έργο επ’ ωφελεία των μεσαζόντων, για ποιον λόγο περιηγηθήκατε και μιλήσατε στην τελετή παράδοσης των έργων SSI και του πέμπτου αεροσκάφους F-16V στην Πολεμική Αεροπορία, στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην Τανάγρα, στις 24 Ιανουαρίου 2023;
Πως είναι δυνατόν τα SSI της αναβάθμισης των F-16 που η υλοποίηση τους προτάθηκε από τη Lockheed Martin και αποφασίσθηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να αποτελούν εμβληματικό γεγονός (σημείωση 1), και τα SSI σε σχέση με το προμήθεια του F-35 που επίσης προτάθηκαν από τη Lockheed Martin, να αφορούν … μεσάζοντες «που αναπολούν τα περασμένα μεγαλεία»; Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ διαπραγματεύθηκε εμβληματικά έργα και οι διορισμένοι από εσάς αξιωματούχοι… συζητούσαν προτάσεις μεσαζόντων; Τι δεν πάει καλά στη ρητορική του κόμματος; Ποιοι μπέρδεψαν τα… και στο τέλος εκτροχίασαν την προεκλογική σας ρητορική;
Σημείωση 1. [Aπόσπασμα]: «Δύο εμβληματικά γεγονότα γράφονται σήμερα στην Τανάγρα και γράφουν μια ακόμα σημαντική σελίδα στην αμυντική μας ιστορία. Το πέμπτο κατά σειρά αναβαθμισμένο F-16 Viper είναι έτοιμο να πετάξει από δω στην Τανάγρα και να πάει στην Κρήτη για να αναλάβει υπηρεσία. Και εδώ το τεχνικό κέντρο της ΕΑΒ αποκτά δύο ακόμα σημαντικές εγκαταστάσεις που κατασκευάζει η Lockheed Martin στο πλαίσιο αυτής της μακράς συνεργασίας που έχει με την Εθνική Αεροπορική Βιομηχανία», ανέφερε ο Πρωθυπουργός για τα έργα που παραδόθηκαν σήμερα» στον σύνδεσμο: https://www.primeminister.gr/2023/01/24/31123
https://www.defence-point.gr/