Ολοκληρώνονται, αύριο Δευτέρα , οι εξετάσεις για τους υποψήφιους των Γενικών λυκείων οι οποίοι θα εξεταστούν σε Ιστορία, Φυσική και Οικονομία. Οι εξετάσεις θα συνεχιστούν μόνο για τους υποψήφιους, που έχουν δηλώσει ειδικά μαθήματα, οι οποίες θα τελειώσουν στις 29 Ιουνίου. Τα... αποτελέσματα αναμένονται στο τέλος του μήνα, για να ακολουθήσει η διαδικασία της κατάθεσης των μηχανογραφικών για τα πανεπιστήμια και τα ΙΕΚ.
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι
Η σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού είναι μια δύσκολη, πολύπλοκη και πολύ σοβαρή διαδικασία, η οποία δεν χρειάζεται βιασύνη και γι΄ αυτό οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν πρόχειρη συμπλήρωση και αποθήκευση έως ότου έρθει η ώρα για την οριστική κατάθεση του. Φυσικά οι περισσότεροι υποψήφιοι και κυρίως όσοι έχουν υψηλές προσδοκίες γνωρίζουν ποια κατεύθυνση θέλουν να ακολουθήσουν αλλά σε αυτό θα παίξει ρόλο και η βαθμολογία, που θα κατακτήσουν στις εξετάσεις.
Όμως πριν από την οριστικοποίηση του μηχανογραφικού καλό θα ήταν να αφιερώσουν κάποιο χρόνο ξανά ώστε να μελετήσουν το περιεχόμενο σπουδών των τμημάτων, που θέλουν να σημειώσουν στο μηχανογραφικό, τα μαθήματα που θα κάνουν, καθώς και τα μεταπτυχιακά, που διαθέτουν τα τμήματα. Συγκριτικά με το παρελθόν σήμερα οι σπουδές στα ΑΕΙ έχουν μεγαλύτερη ευελιξία και δίνουν περισσότερες δυνατότητες στους φοιτητές να βρουν σιγά-σιγά, κατά τη διάρκεια των σπουδών, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο αυτό, που τους ταιριάζει αλλά και αυτό που θα τους οδηγήσει σε μια επιτυχημένη καριέρα.
Η αλήθεια είναι ότι όλα προχωρούν πλέον με φοβερή ταχύτητα και καθώς οι νέοι σπουδάζουν θα «εμφανίζονται» ολοένα και περισσότερα νέα επαγγέλματα. Στο πλαίσιο αυτό όπως τονίζει στο ethnos.gr, ο Σύμβουλος Σταδιοδρομίας Κωνσταντίνος Κότιος , καλό θα ήταν να έχουν υπόψη τους αυτό, που ονομάζουμε «επαγγέλματα του μέλλοντος» δηλαδή εξειδικεύσεις στους βασικούς τομείς όπως η υγεία , η τεχνολογία, η οικονομία και η επικοινωνία. Κάντε λοιπόν τις επιλογές σας έχοντας υπόψη και τα παρακάτω:
Τομέας “Τεχνολογία”
1. Προγραμματιστές
Επάγγελμα και του παρόντος και του μέλλοντος, μιας και οι προγραμματιστές είναι περιζήτητοι σε ολόκληρο τον κόσμο και ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Πλέον, δεν είναι άμεσο ζητούμενο το κύρος της σχολής ούτε ο βαθμός πτυχίου αλλά οι πρακτικές δεξιότητες, οι οποίες αποκτούνται με παράλληλες σπουδές και εξειδικεύσεις. Για την ειδικότητα του Προγραμματιστή Η/Υ δεν απαιτείται άδεια άσκησης επαγγέλματος.
2. Δημιουργοί εφαρμογών
Υπάρχει μια πληθώρα εξειδικεύσεων σε σύγχρονες εφαρμογές όπως το Youtube, τα Video Games, τα 3D Animation και τα Mobile Applications, που μπορεί κανείς να εξειδικευτεί και να αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά εργασίας. Στο άμεσο μέλλον αναμένεται η αύξηση των έξυπνων εφαρμογών σε όλο το φάσμα των επαγγελμάτων.
3. Ux-ui designers
Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες εταιρείες εστιάζουν στη σημασία μιας καλής εμπειρίας χρήσης και εστιάζουν στη βελτιστοποίηση των υπηρεσιών τους, προκειμένου να διαφοροποιηθούν από τον ανταγωνισμό. Το «User Experience» αποτελεί την εμπειρία που έχει κάποιος κατά την αλληλεπίδρασή του με μια εταιρεία, τις υπηρεσίες ή τα προϊόντα της. Πρόκειται για μια έννοια η οποία αναφέρεται τόσο στον ψηφιακό κόσμο όσο και στην καθημερινότητα. Ο όρος «User Interface» περιγράφει ένα σύνολο οθονών, σελίδων και οπτικών στοιχείων (buttons, icons κλπ.), τα οποία χρησιμοποιεί κανείς για να αλληλεπιδράσει με μια συσκευή.
Τομέας “Οικονομία”
1. Mηχανικοί χρηματιστηριακής τεχνολογίας
Η Χρηματιστηριακή Τεχνολογία αναπτύσσεται ταχύτατα και καλύπτει ένα τεράστιο εύρος από καινοτομίες και εφαρμογές του χρηματοοικονομικού τομέα.
2. Oικονομικοί και επιχειρηματικοί αναλυτές
Τομέας “Υγεία”
1.Eπιστήμονες που ασχολούνται με τη μεταβολομική:
Η μεταβολική ιατρική είναι το κομμάτι της ιατρικής που βασίζεται στην εφαρμογή της επιστήμης της μεταβολομικής. Η μεταβολομική μετράει πολύ μικρά μόρια που οι συνήθεις εξετάσεις δεν μπορούν να μετρήσουν, μετράει χημικές αντιδράσεις και περιγράφει τη λειτουργία του οργανισμού. Με την μεταβολομική δεν διαχειριζόμαστε απλά ένα σύμπτωμα αλλά εντοπίζεται το πραγματικό αίτιο που προκαλεί ένα πρόβλημα υγείας και μας δίνεται η δυνατότητα να αξιολογήσουμε την κατάσταση της υγείας ενός ανθρώπου αλλά και να βρούμε την ιδανική για τον συγκεκριμένο οργανισμό θεραπευτική προσέγγιση.
2. Φαρμακογενετική
Η Φαρμακογενετική αποτελεί έναν από τους ταχύτατα αναπτυσσόμενους κλάδους της Φαρμακολογίας. Στόχος του συγκεκριμένου κλάδου είναι η μελέτη και η εξήγηση ανεπιθύμητων επιδράσεων ενός φαρμάκου υπό το πρίσμα γενετικών διαφορών. Απώτερος σκοπός της Φαρμακογενετικής είναι, με ανάλυση του γενετικού προφίλ κάθε ασθενούς, ο γιατρός να είναι σε θέση να διαπιστώσει, αν και κατά πόσον ένα φάρμακο, θα είναι αποτελεσματικό για τον ασθενή ή θα του προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες.
Τομέας “Επικοινωνία και social media”
1.Digital marketer
Η εξάπλωση των κοινωνικών δικτύων ανέδειξε πολλές ευκαιρίες στους αποφοίτους ανθρωπιστικών σπουδών ιδιαίτερα στον χώρο της διαφήμισης και της ψηφιακής παρουσίας ενός ανθρώπου ή ενός οργανισμού. Νέα δεδομένα εμφανίζονται καθημερινά καθιστώντας τον χώρο αυτό πρωτοπόρο και ελκυστικό για το μέλλον.
2. Eπεξεργαστές και σχεδιαστές βίντεο, ήχου και εικόνας
Το μέλλον της επικοινωνίας πηγάζει από το video και την εικόνα και αυτό πρόκειται να πολλαπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια. Οι καλοί γνώστες του επαγγέλματος δεν προέρχονται αποκλειστικά από πανεπιστημιακές σπουδές αλλά από εξειδικευμένες σπουδές και πολύ πρακτική άσκηση με την καθημερινή τριβή στο επάγγελμα.
https://www.ethnos.gr/