Δεν φτάνει που ο επίσημος πληθωρισμός υπολείπεται του πραγματικού (καλάθι της νοικοκυράς), ότι το 40% των δικαιούχων έχει «προσωπική διαφορά» και δεν πήρε αύξηση φέτος, το γεγονός ότι οι επικουρικές συντάξεις εξαιρούνται... των αυξήσεων, κατά τη διετία 2023-24 οι συνταξιούχοι θα λάβουν έως και 3,6% μικρότερες αναπροσαρμογές.
Αυτό προκύπτει από τον τρόπο που θεσπίστηκε (2016) να δίνονται οι αυξήσεις το μεσοδιάστημα 2023-24. Με τον νόμο 4387/16 προβλέπεται για την διετία οι αναπροσαρμογές θα διαμορφώνονται από το 50% του επίσημου πληθωρισμού και το μισό του ΑΕΠ.
Αλλά επειδή οι αυξήσεις δίνονται για την κάλυψη των απωλειών από τον πληθωρισμό, δεν πρόκειται δηλαδή για πραγματικές αναπροσαρμογές αλλά για προσπάθεια διασφάλισης του διαθέσιμου εισοδήματος, το σωστό θα ήταν οι αυξήσεις να κυμαίνονται στο ύψος του πληθωρισμού.
Κάτι δηλαδή σαν Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή. Η οποία θα ισχύει από το 2025 και μετά ως προς τις αναπροσαρμογές στις συντάξεις.
- Έτσι για φέτος, με επίσημο πληθωρισμό άνω του 9,6% το 2022, οι συνταξιούχοι έλαβαν 7,75%. Και αυτό γιατί ελήφθη υπόψη ο μισός πληθωρισμός (9,8% στη πρόβλεψη, άρα ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή μετέχει μόνο με 4,9 μονάδες) συν το μισό ΑΕΠ (ήτοι 2,85 μονάδες από το 5,7% της οικονομικής μεγέθυνσης).
- Αντιστοίχως για το 2024 με πληθωρισμό άνω του 5,6% και ΑΕΠ στο 2,5% οι αυξήσεις στους συνταξιούχους, όσοι εν πάση περιπτώσει λάβουν, θα κυμανθούν στο 4%.
Πρόσθετος φόρος από πληθωρισμό
Αυτομάτως δηλαδή μέσα σε μια διετία οι συνταξιούχοι θα χάσουν σχεδόν 3,6 ποσοστιαίες μονάδες.
Ταυτόχρονα:
1. Το καλάθι του νοικοκυριού, όπου μαζί με την θέρμανση-ψύξη δαπανάται το σύνολο των αποδοχών ενός συνταξιούχου, αυξήθηκε άνω του 40% από το 2021.
2. Οι επικουρικές συντάξεις σε 1.2 εκ. δικαιούχων (κυρίως μισθωτών του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα) δεν έλαβαν αυξήσεις.
3. Το 40% των (παλαιών) συνταξιούχων (κυρίως όσων κατέθεσαν αίτηση προ της 13ης Μαΐου 2016), δεν έλαβαν αύξηση φέτος. Και στην πλειονότητά τους δεν θα λάβουν ούτε τον επόμενο χρόνο λόγω της περιώνυμης «προσωπικής διαφοράς».
4. Σχεδόν τα 2/3 των αναπροσαρμογών παρακρατήθηκαν σαν φόρος από την μετακίνηση στα υψηλότερα φορολογικά κλιμάκια, λόγω μη τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας. Ουσιαστικά προπονείται για πρόσθετο φόρο από τον πληθωρισμό… Ενώ όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν υψηλότερες των 1.400 ευρώ μηνιαίες αποδοχές καταβάλουν και την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχου (ΕΑΣ). Η οποία επιπίπτει στο σύνολο τν αποδοχών (και όχι μόνο στο υπερβάλλον ποσό).
Να σημειωθεί ότι με συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη 30,4 δις ευρώ φέτος δόθηκαν αυξήσεις μόνο 1 δις ευρώ, ενώ για το νέο έτος περιγράφεται ένα ποσό της τάξης των 530 εκ. ευρώ. Κάτι που παραπέμπει σε μεσοσταθμική αύξηση κάτω του… 1,7% για το 2024!
https://www.ieidiseis.gr/