6 Ιουν 2023

Ευρωβαρόμετρο: Πτώση του βιοτικού επιπέδου για σχεδόν 7 στους 10 Έλληνες


 Οι μισοί Ευρωπαίοι έχουν δει το βιοτικό του επίπεδο να μειώνεται το τελευταίο έτος και περιμένουν ότι αυτό θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος, όπως κατέδειξε η έρευνα του εαρινού Ευρωβαρόμετρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σήμερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περίπτωση της Ελλάδας, το ποσοστό αγγίξει το 66%.

Πράγματι, ο αντίκτυπος των πολλαπλών κρίσεων των τελευταίων ετών είναι εμφανής, τόσο στη γενική κατάσταση της οικονομίας, όσο και στην οικονομική κατάσταση των πολιτών. Ένας στους δύο ερωτηθέντες (50%) θεωρεί ότι το βιοτικό του επίπεδο έχει σημειώσει πτώση και προβλέπει ότι αυτό θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους. Το ποσοστό «σκαρφαλώνει» στο 66% στην Ελλάδα.

Επίσης, το 85% των Ελλήνων δεν είναι ικανοποιημένο με τα μέτρα που έλαβε η χώρα για την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους ζωής (65% στην ΕΕ), ενώ το 78% των Ελλήνων δεν είναι ικανοποιημένο ούτε με τις δράσεις που ανέλαβε η ΕΕ για την αντιμετώπιση της κατάστασης (57% στην ΕΕ).

Παράλληλα, περισσότεροι από 7 στους 10 Ευρωπαίους (71%) εκτιμούν ότι οι δράσεις της ΕΕ έχουν αντίκτυπο στην καθημερινότητά τους, με το ποσοστό αυτό στην Ελλάδα να διαμορφώνεται στο 82%.

Μάλιστα, το 56% των Ελλήνων δηλώνει ότι το Ευρωκοινοβούλιο θα ήθελε να δώσει προτεραιότητα στην καταπολέμηση της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού, τη στιγμή που το ποσοστό αυτό στην ΕΕ διαμορφώνεται στο 38%.

Την ίδια ώρα, το 59% των Ελλήνων ζητά στήριξη της οικονομίας και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Πάντως, το 64% των Ευρωπαίων παραμένει αισιόδοξο για το μέλλον της ΕΕ, ποσοστό που αυξήθηκε σε σχέση με το 2022.

Σημειωτέον ότι η έρευνα έρχεται στη δημοσιότητα στον απόηχο του Qatargateχωρίς εντούτοις να καταγράφει «μετρήσιμο αντίκτυπο» στην εμπιστοσύνη των πολιτών στο Ευρωκοινοβούλιο, τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Παράλληλα, το 54% των ερωτηθέντων (34% στην Ελλάδα) δηλώνουν ικανοποιημένοι από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η δημοκρατία στην ΕΕ. Όσον αφορά συγκεκριμένες πτυχές της δημοκρατίας σε επίπεδο ΕΕ, οι πολίτες εξέφρασαν μεγαλύτερη ικανοποίηση για τις ελεύθερες και δίκαιες εκλογές (70%), την ελευθερία του λόγου (70%) και τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων (66%), ενώ λιγότερο ικανοποιημένοι δήλωσαν σχετικά με την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και της διαφθοράς. Και στην Ελλάδα, οι ερωτηθέντες εκφράζουν ικανοποίηση πρωτίστως για τις ελεύθερες και δίκαιες εκλογές (63%), και ακολουθούν η ποικιλομορφία των μέσων (62%) και η ελευθερία του λόγου (60%) Η καταπολέμηση της διαφθοράς βρίσκεται στην τελευταία θέση, και στην Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ, έναν χρόνο πριν τις Ευρωπαϊκές Εκλογές του 2024, η έρευνα καταγράφει αύξηση στο ποσοστό των πολιτών που είναι ενημερωμένοι σχετικά με τις επόμενες ευρωεκλογές, όπως επίσης και στο ενδιαφέρον των Ευρωπαίων (6% πάνω σε σχέση με το 2018, ενώ αντίστοιχο είναι το ποσοστό και μεταξύ των νέων).

Συγκεκριμένα, η απόλυτη πλειοψηφία των ερωτηθέντων στην έρευνα (56%) δηλώνει ότι ενδιαφέρεται για τις επόμενες Ευρωπαϊκές Εκλογές, ποσοστό υψηλότερο κατά 6 μονάδες σε σύγκριση με το 2018, έναν χρόνο δηλαδή πριν από τις τελευταίες εκλογές. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα είναι 49% το 2023, ενώ το 2018 ήταν 39%.

Ακόμα, 2 στους 3 θα ψήφιζαν εάν οι ευρωεκλογές ήταν την επόμενη ημέρα (αύξηση 9% σε σχέση με το 2018).

Ανάμεσα στα ευρήματα της έρευνας είναι και ότι οι Ευρωπαίοι αξιολογούν τη δημοκρατία ως την αξία που το Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να υπερασπίζεται κατά προτεραιότητα.

Στην ίδια ερώτηση, τη δημοκρατία προτάσσει και το 41% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα. Η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και μεταξύ των περιφερειών της καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με 38% και το κράτος δικαίου την τρίτη θέση με 34%.

Επίσης, πάνω από τα 3/4 των Ευρωπαίων εξακολουθούν να εγκρίνουν τη στήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία, με ένα ποσοστό 36% να την εγκρίνει σθεναρά.

Το 69% των ερωτηθέντων δηλώνει ικανοποιημένο με τις ενέργειες της ΕΕ. Τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στην Ολλανδία (90%), τη Σουηδία (87%), τη Φινλανδία (87%) και την Ιρλανδία (87%). Στη Σλοβακία (45%) και στην Ελλάδα (48%) καταγράφονται αντιθέτως τα χαμηλότερα ποσοστά ικανοποίησης. Οι ερωτηθέντες εκφράζουν επίσης ικανοποίηση για τη δράση της ΕΕ όσον αφορά την προστασία των δημοκρατικών δικαιωμάτων και τον σεβασμό του κράτους δικαίου (64%), καθώς και τον τομέα της εξωτερικής πολιτικής (54 %). Στην Ελλάδα τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 42% και 38% με την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ να σημειώνει ποσοστό ικανοποίησης 44%.

Την έρευνα για το εαρινό Ευρωβαρόμετρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το 2023 διεξήγαγε η εταιρεία δημοσκοπήσεων Kantar από τις 2 έως τις 26 Μαρτίου στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ. Οι συνεντεύξεις με τους συμμετέχοντες έγιναν κυρίως δια ζώσης, ενώ στην Τσεχία, τη Δανία, τη Φινλανδία και τη Μάλτα πραγματοποιήθηκαν επίσης συνεντεύξεις διαδικτυακά. Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 26.376 άτομα. Τα «ποσοστά σε επίπεδο ΕΕ» που αναφέρονται έχουν σταθμιστεί με βάση τον πληθυσμό κάθε χώρας.

*Μπορείτε να δείτε τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας για την ΕΕ και την Ελλάδα με γραφήματα, στη στήλη με τα σχετικά αρχεία.

https://www.insider.gr/