14 Ιουν 2023

Καταρρέει ήδη η ουκρανική αντεπίθεση; Ρωσικό ΥΠΑΜ: Πάνω από 7.500 οι απώλειες των Ουκρανών- Δολιοφθορά σε ΝΑΤΟϊκό εξοπλισμό στη Λετονία


 Δείτε βίντεο & εικόνες-Το ρωσικό ΥΠΑΜ λέει ότι από τις 4 Ιουνίου, οι AFU έχουν χάσει έως και 7,5 χιλιάδες στρατιώτες που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν στην πρώτη γραμμή-Το Γενικό Επιτελείο των AFU αναγνώρισε την έλλειψη σημαντικών κερδών στην κατεύθυνση του Ζαπορίζιε...

Ενώ στρατιωτικός εξοπλισμός χωρών του ΝΑΤΟ καίγεται στις ουκρανικές στέπες, άγνωστοι ένοπλοι φέρεται να πυρπόλησαν ένα στρατιωτικό φορτηγό καυσίμων στη Λετονία. Το περιστατικό σημειώθηκε στις 14 Ιουνίου στην πόλη Σαλασπίλς που βρίσκεται 18 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της χώρας Ρίγα.

Στρατιωτικός εξοπλισμός μεταφέρθηκε σε ρυμουλκούμενο φορτηγού όταν έπιασε φωτιά. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, πριν από τη φωτιά ακούστηκαν δύο εκρήξεις.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Λετονίας υποστήριξε ότι το τάνκερ ταξίδευε από τη Φινλανδία, όπου πραγματοποιούνταν οι ασκήσεις του ΝΑΤΟ, και κατευθυνόταν προς τη Λιθουανία.

Την ίδια στιγμή, παρά τον βροχερό καιρό και τους κατεστραμμένους δρόμους στις στέπες, οι βαριές μάχες συνεχίζονται στις νότιες γραμμές του μετώπου στην Ουκρανία, όπου οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας (AFU) συνεχίζουν τη μεγάλης κλίμακας αντεπίθεσή τους. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, από τις 4 Ιουνίου, οι AFU έχουν χάσει έως και 7,5 χιλιάδες στρατιώτες που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν στην πρώτη γραμμή. Οι απώλειες του ουκρανικού στρατού είναι πολύ μεγαλύτερες, αφού σε αυτόν τον αριθμό δεν περιλαμβάνονται όσοι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν από ρωσικά χτυπήματα και βομβαρδισμούς στις πίσω περιοχές της Ουκρανίας.

Το Γενικό Επιτελείο των AFU αναγνώρισε στην πρωινή του ενημέρωση την έλλειψη σημαντικών κερδών στην κατεύθυνση του Ζαπορίζιε. Σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, τα στρατεύματά τους συνεχίζουν την επίθεση και έχουν κάποια επιτυχία στο μέτωπο, έχοντας απελευθερώσει «περισσότερα από 3 km2 σε τρεις ημέρες». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι AFU «κατάφεραν να προχωρήσουν προς ορισμένες κατευθύνσεις, παίρνοντας τον έλεγχο των περιοχών από 200 μέτρα έως 1 χιλιόμετρο και 400 μέτρα».

Στην πραγματικότητα, η ουκρανική προέλαση τις τελευταίες ημέρες δεν μπορεί να χαρακτηριστεί επιτυχημένη, αφού ο ουκρανικός στρατός δεν έχει καταφέρει να εξασφαλίσει τη θέση του σε νέα εδάφη.

Ενώ η ένταση σε άλλες περιοχές του μετώπου Ζαπορίζιε έχει υποχωρήσει, τα χωριά νότια της Βελίκαγια Νοβοσέλκα παραμένουν το κύριο πεδίο μάχης της ουκρανικής αντεπίθεσης. Η μάχη για το χωριό Μακαρόβκα συνεχίζεται. Οι ρωσικές αντεπιθέσεις δεν επιτρέπουν στις AFU να αποκτήσει έδαφος στην περιοχή.

Μια άλλη βαριά μάχη ξέσπασε τη νύχτα στην περιοχή Μακαρόβκα αφού ουκρανικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε ρωσικές θέσεις από τη δασική περιοχή μέχρι και ένας λόχος οπλισμένος με τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Οι προελαύνουσες δυνάμεις αντιμετώπισαν λυσσαλέα αντίσταση Ρώσων μαχητών από την Άπω Ανατολή, που κρατούν την άμυνα σε αυτή την περιοχή.

Η προέλαση των ουκρανικών δυνάμεων νοτιότερα είναι στρατηγικά σημαντική. Σε αντίθεση με άλλους οικισμούς νότια της Βελίκαγια Νοβοσέλκα, η Μακαρόβκα βρίσκεται σε έναν μικρό λόφο. Μόνο ο πλήρης έλεγχος του θα επιτρέψει στις AFU να αναπτύξουν περαιτέρω την επίθεσή τους. Ωστόσο, παρά τη μεταφορά πολλών εφέδρων, οι ουκρανικές δυνάμεις δεν κατάφεραν να προχωρήσουν μέχρι στιγμής.

«Οι επιθέσεις δύο μηχανοκίνητων ταγμάτων πεζικού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, υποστηριζόμενα από τέσσερα άρματα μάχης και 11 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, αποκρούστηκαν από ανιδιοτελείς και ικανές ενέργειες των αμυνόμενων μονάδων, αεροπορικές επιδρομές και πυρά πυροβολικού της ομάδας στρατευμάτων Vostok στο Προεξοχή Βρεμιέβσκι κοντά στον οικισμό Μακαρόβκα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνιετσκ. Κατά τη διάρκεια των μαχών, τέσσερα τανκς και επτά τεθωρακισμένα οχήματα μάχης του εχθρού καταστράφηκαν», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στις 14 Ιουνίου.

Από την ανατολική πλευρά, οι AFU συνεχίζουν τις προσπάθειές να αποκόψουν τη ρωσική ομάδα με επιθέσεις στο Ουροζαΐνοε. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα περίχωρα του χωριού βρίσκονται στη γκρίζα ζώνη, αλλά οι AFU εξακολουθούν να αποτυγχάνουν να προχωρήσουν παρά τις πολυάριθμες προσπάθειές τους τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με αναφορές του ουκρανικού στρατού, οι εφεδρείες των ρωσικών στρατευμάτων που μεταφέρθηκαν στο Σταρομλινόβκα ξεκίνησαν μια αντεπίθεση και κατάφεραν να απωθήσουν τις μονάδες AFU.

 

GALLERY