8 Ιουν 2023

Το σπίτι του Δεξιού και οι «μοντέρνες» ανισότητες του Σκυλακάκη...

 

«Σημιτικούς» αποκάλεσε -εμμέσως πλην σαφώς- την σημερινή ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ο Αλέξης Χαρίτσης αναλύοντας χθες τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάπτυξη, στην παρουσίαση του προγράμματος του κόμματος.

Όπως δήλωσε ο Αλέξης Χαρίσης με την πολιτική Μητσοτάκη «η Ελλάδα επιστρέφει στο... παλιό μοντέλο της «Ισχυρής Ελλάδας» των δεκαετιών του ‘90 και του 2000». Δηλαδή –εξήγησε- ένα «μοντέλο ανάπτυξης με ημερομηνία λήξης και ελάχιστους ωφελημένους». Τόνισε μάλιστα πως «η φτήνη ανάπτυξη εντείνει τις ανισότητες και ατροφεί το κοινωνικό κράτος» ενώ επιζητείται η «μάξιμουμ κερδοφορία δίχως κοινωνικό αντάλλαγμα» κάνοντας την οικονομία «ευάλωτη στις διακυμάνσεις της παγκόσμιας οικονομίας».

Με βάση αυτή την ανάλυση να υποθέσουμε ότι είναι θέμα χρόνου να εντοπίσουμε τους «Τσοχατζόπουλους» και τους «Παπαντωνίου» της τρέχουσας περιόδου; Όχι τίποτε άλλο μα ο εντοπισμός των προαναφερόμενων διάρκεσε μερικές δεκαετίες.

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΔΕΞΙΟΥ

Ένα ενδιαφέρον παράδειγμα χρησιμοποίησε – στην ίδια παρουσίαση- ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προκειμένου να εξηγήσει απλά την μονεταριστική αντίληψη της Ν.Δ για την Οικονομία. Ο ίδιος το αποκάλεσε «Το Σπίτι του Δεξίου».

Περιέγραψε μια οικογένεια …δεξιών που έχει ένα σπίτι αξίας 300.000 ευρώ και καταθέσεις (ή δάνειο) 50.000 ευρώ. Αναρωτήθηκε στην συνέχεια τι θα σημαίνει αν η οικογένεια αυτή αποφασίσει να επενδύσει τις 50 αυτές χιλιάδες στο να φτιάξει το σπίτι της με καινούργια κουζίνα κ.λ.π. Καταλήγοντας στο ότι δεν θα είναι λιγότερο πλούσια από όσο ήταν πριν αν δαπανήσει αυτά τα χρήματα, γιατί το σπίτι θα έχει πλέον μεγαλύτερη αξία.

Αυτή, επισήμανε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, πρέπει να είναι και η λογική μιας διακυβέρνησης. Ότι δηλαδή οι κρατικές δαπάνες παράγουν αξία και δεν είναι μόνον ο ιδιωτικός τομέας που μπορεί να το κάνει.

ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ

Ένα ακόμη δείγμα του τι εστί δεξιά ηγεμονία έδωσε ο Θόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ. Και καλό είναι τον εν λόγω στενό συνεργάτη το πρωθυπουργού να τον προσέχει κανείς αφού οι φήμες τον θέλουν υπερ-υπουργό σε περίπτωση που η Ν.Δ είναι κυβέρνηση στις 26 Ιουνίου.

Όπως λοιπόν ανέφερε υπάρχουν σημαντικότερες ανισότητες στην ελληνική κοινωνία από αυτή των πλούσιων και των φτωχών. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών εκτίμησε πως με αυτή την «κλασσική» όπως την χαρακτήρισε ανισότητα «ασχολείται αποκλειστικά η αριστερά». Ενώ υπάρχει – όπως είπε- «η ανισότητα μεταξύ αυτών που πληρώνουν και δεν πληρώνουν φόρο».

Μάλιστα όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει στοιχεία της Καθημερινής σύμφωνα με τα οποία πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εισόδημα έως 5000 ευρώ, υποστήριξε ότι αυτό είναι αδύνατον λόγω των αναπτυξιακών ρυθμών της χώρας.

Εν ολίγοις η Νέα Δημοκρατία ετοιμάζεται να προάγει τις γνωστές θεωρίες κοινωνικού αυτοματισμού: Φοροδιαφεύγοντες εναντίον Συνεπών. Τα θυμάστε υποθέτουμε από την γνωστή ιστορία του τυροπιτά που δεν κόβει απόδειξη...

Επισυνδέσεις

news247.gr