Το μεγαλύτερο μέρος της προεκλογικής περιόδου για τις κάλπες της 25ης Ιουνίου αναλώθηκε στην υπόθεση του Φερχάτ Οζγκιούρ και τις παρεμβάσεις του τουρκικού προξενείου στις ελληνικές εκλογές και εν γένει στα ζητήματα της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης.
Στη συνέχεια, προέκυψε το θέμα του Μουσταφά Κατραντζή, το οποίο ενέτεινε τον «πόλεμο» ανακοινώσεων μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ. Τελευταίο επεισόδιο (το οποίο ανέδειξε η Aftodioikisi) ήταν η συμμετοχή του βουλευτή Ξάνθης με τον ΣΥΡΙΖΑ, Χουσεϊν Ζεϊμπέκ, σε εκδήλωση υπό τον τίτλο «Τουρκική Μειονότητα Δυτικής Θράκης, Μουφτεία Ξάνθης». Εκτός από τον κ. Ζεϊμπέκ, στην εκδήλωση παρέστη και ο Μπουρχάν Μπαράν, ο βουλευτής Ξάνθης με το ΠΑΣΟΚ.
Η Χαριλάου Τρικούπη αντέδρασε άμεσα και προσέφερε κάλυψη στον βουλευτής της, υπογραμμίζοντας ότι «δεν θα ανεχτούμε συμψηφισμούς που επιχειρούνται με τη φωτογραφία ενός βουλευτή κάτω από ένα πανό με τα στοιχεία που έχει η ΕΥΠ για τη δράση του τουρκικού προξενείου και τη σύνδεσή του με τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ».
Δεδομένου του ανηλεή πολέμου που κήρυξε -ανεπιτυχώς – το τουρκικό προξενείο εναντίον του βουλευτή Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ, Ιλχάν Αχμέτ, ενδεχομένως κάποιοι να περίμεναν ότι η Χαριλάου Τρικούπη θα ήταν πιο άτεγκτη στις παρεμβάσεις διπλωματικών αρχών τρίτων χωρών στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας. Παρά τον πόλεμο των προξενικών και των παρα-συστημάτων της Άγκυρας, ο Αχμέτ πήρε 6.146 στη Ροδόπη και εξελέγη βουλευτής. Δεύτερος στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ ήταν ο Γιώργος Πεταλωτής με 3.052 ψήφους και τρίτη βγήκε η Σιμπέλ Μουσταφάογλου με 2.633 ψήφους.
Η πορεία της κυρίας Μουσταφάογλου είναι αμφιλεγόμενη. Κατά το παρελθόν διατέλεσε αντιδήμαρχος Κομοτηνής όπου παύτηκε από τα καθήκοντά της πριν την ολοκλήρωση της θητείας της. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 συγκέντρωσε περί τις 500 ψήφους και δεν κατάφερε να εκλεγεί δημοτική σύμβουλος.
Στο παλμαρέ της περιλαμβάνονται φωτογραφίες με τον αυτοαποκαλούμενο «εκλεγμένο μουφτή Ροδόπης», Ιμπραήμ Σεριφ, αλλά και «περιέργες» δηλώσεις. Σύμφωνα με την τοπική «Φωνή της Ροδόπης», κατά το παρελθόν η Μουσταφάογλου δήλωσε τα παρακάτω: «Συνεργαζόμαστε με τον Πετρίδη (σ.σ. πρώην δήμαρχος Κομοτηνής) για να πετύχουμε το στόχο μας ο οποίος δεν είναι άλλος από το να μπούνε στο δημοτικό συμβούλιο όσο το δυνατόν περισσότεροι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης» αλλά και «είμαστε Τούρκοι και νιώθουμε τη Θράκη πατρίδα μας».
Εσωκομματικό παιχνίδι
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η Aftodioikisi, η Μουσταφάογλου χαίρει ιδιαίτερης εκτιμήσεως από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη. Γενικότερα, η υποψήφια είχε την εύνοια της ηγεσίας της Χαριλάου Τρικούπη η οποία προσπάθησε με τον τρόπο της να την συνδράμει στον εκλογικό αγώνα. Υπάρχουν δύο επιπλέον δεδομένα.
Στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ το 2021, ο Αχμετ υποστήριξε τον Γιώργο Παπανδρέου. Και αυτό είναι κάτι που ο Ανδρουλάκης φαίνεται ότι δεν ξεχνά.
Το έτερο στοιχείο έχει να κάνει με την πολιτική πορεία του Αχμέτ, ο οποίος κατά το παρελθόν πέρασε από ΝΔ (2004-2010), Δημοκρατική Συμμαχία (2010-2012), ΔΗΜΑΡ (2012-2015), Ποτάμι (2015-2017) και τέλος βρέθηκε στο ΠΑΣΟΚ. Έτσι, ενδέχεται οι επιτελείς στην Χαριλάου Τρικούπη να θεωρούν πιθανή μια ακόμα αλλαγή κόμματος από τον Αχμέτ σε κάποια συγκυρία. Άλλωστε, όσοι γνωρίζουν προσωπικά τον βουλευτή, τονίζουν ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο πιο συντηρητικών πολιτικών πεποιθήσεων.