13 Ιουν 2023

Σπαρτιάτες απ’ τον Δομοκό...

 


Δημήτρης Ψαρράς

Με δηλώσεις του ίδιου και των δικηγόρων του, ο έγκλειστος στις φυλακές Δομοκού Ηλίας Κασιδιάρης και καταδικασμένος για τη... διεύθυνση της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή καλεί... τους οπαδούς του να ψηφίσουν την οργάνωση «Σπαρτιάτες» του Βασίλη Στίγκα.

Το ενδιαφέρον είναι ότι οι «Σπαρτιάτες» δεν κατέβηκαν στις εκλογές του Μαΐου, όταν είχε προσπαθήσει να εκπροσωπήσει τον ίδιο χώρο με το «Εάν» ο πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αναστάσιος Κανελλόπουλος, ο οποίος έκανε ένα οπερετικό πέρασμα και από την ηγεσία του κόμματος Κασιδιάρη («Ελληνες Γ.Τ.Π.», εν συνεχεία «Εθνικό Κόμμα Ελληνες» κ.λπ.).

Ο Β. Στίγκας δηλώνει ότι ξεκίνησε από τη Ν.Δ., ακολούθησε την Πολιτική Ανοιξη του Αντώνη Σαμαρά, το 2001 εντάχθηκε στο ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη και έμεινε εκεί μέχρι το 2014, πέρασε από τις «Ρίζες» του Βασίλη Καπερνάρου, ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής του Λεβέντη και κατέληξε στην ΕΛΑΣΥΝ, την οργάνωση του επίσης καταδικασμένου χρυσαυγίτη Ιωάννη Λαγού.

Η «Κόντρα» εντόπισε εφτά υποψήφιους των «Σπαρτιατών» που ήταν στη λίστα με τα στελέχη που είχε δημοσιεύσει παλαιότερα η οργάνωση του Κασιδιάρη: Δημητριάδης Πέτρος (Β’ Θεσσαλονίκης), Κέκης Νικόλαος (Καβάλας), Διαμάντης Γεώργιος (Κιλκίς), Βενετσάνος Κωνσταντίνος (Κορινθίας), Κυριακόπουλος Κωνσταντίνος (Μεσσηνίας), Ντάσιου Γερμανή Τζένη (Φθιώτιδας), Πρίγκας Ευστράτιος (Χαλκιδική). («Ο Κασιδιάρης μασκαρεύτηκε “Σπαρτιάτης”», eksegersi.gr, 9.6.2023).

Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι μέχρι πριν από λίγο καιρό και ο ίδιος ο Στίγκας εμφανιζόταν ως στέλεχος της οργάνωσης Κασιδιάρη, όπως αποδεικνύεται από τη σελίδα του ιστότοπου των «Ελλήνων» που δημοσιεύουμε. Φυσικά, τώρα πια έχει κατέβει και η δική του φωτογραφία, καθώς και όλων των άλλων στελεχών της οργάνωσης. Δείγμα του πώς συμπεριφέρεται μια οργάνωση που θέλει να ξεχνάει τη βαριά καταδίκη της ηγεσίας της.

Το χειρότερο, βέβαια, είναι ότι με τον τρόπο αυτόν εκτίθεται ανεπανόρθωτα ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος, υποβοηθούμενος και από τον κ. Ανδρουλάκη, ανέθεσε στον Αρειο Πάγο «να βγάλει το φίδι από την τρύπα». Και έτσι απέκλεισε μεν τους «Ελληνες» ως κόμμα και ως συνδυασμό δήθεν ανεξάρτητων, αλλά επέτρεψε την κάθοδο του «Εάν» (παρά τη διαφωνία του ΠΑΣΟΚ) και τώρα επιτρέπει την κάθοδο των «Σπαρτιατών», που είναι κι αυτοί μια παρένδυση της οργάνωσης Κασιδιάρη.

Το χειρότερο είναι ότι για τον Κασιδιάρη και τον Λαγό (τους δύο δηλαδή διαδοχικούς «συμμαχητές» του Στίγκα), η ονομασία «Σπαρτιάτης» σημαίνει κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που σημαίνει για μας τους υπολοίπους. H φυλετική Σπάρτη είναι το πρότυπο της Χρυσής Αυγής. Τον Λεωνίδα τιμούσαν σε ετήσιες εκδηλώσεις, ενώ ο ύμνος της οργάνωσης έλεγε «οι νέοι είμαστε Σπαρτιάτες».

Ακόμα και οι εκδόσεις της οργάνωσης ονομάζονταν Νέα Σπάρτη. Βέβαια, ο ιδιαίτερος θαυμασμός για τη Σπάρτη ήταν εισαγόμενος. Ο Χίτλερ στο «Δεύτερο Βιβλίο» του που εκδόθηκε μεταπολεμικά είχε προλάβει να αναγάγει τη Σπάρτη σε πρότυπο του Τρίτου Ράιχ: «Η κυριαρχία των 6.000 Σπαρτιατών επί των 350.000 ειλώτων», έγραφε «θα ήταν αδιανόητη, αν δεν υπήρχε η ανώτερη φυλετική αξία των Σπαρτιατών».

Στοιχεία από τη δίκη

Και δεν ξεχνάμε ότι ανάμεσα στα στοιχεία που εξετάστηκαν στη δίκη της Χρυσής Αυγής ήταν και η αποκαλυπτική ομιλία του Κασιδιάρη, τον Ιούλιο του 2008, μπροστά στο άγαλμα του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες: «Και αναμένουμε τη στιγμή της μεγάλης αντεπίθεσης, βαδίζοντας στα χνάρια της αρχαίας κρυπτείας που έπληττε αθόρυβα μέσα στο απόλυτο σκότος και τη σιωπή τους εσωτερικούς εχθρούς της πόλεως». Το ενδιαφέρον για την «κρυπτεία» και τους Σπαρτιάτες ήταν, εξάλλου, αυτό που ένωνε τον κ. Μπαλτάκο με τον αρχηγό Μιχαλολιάκο, από την περίοδο της χούντας.

Ολα αυτά, βέβαια, είναι ψιλά γράμματα για τον κ. Μητσοτάκη. Στον νου του έχει κι αυτός τη δική του «κρυπτεία» και στόχο τους δικούς του «εσωτερικούς εχθρούς»...

Η Εφημερίδα των Συντακτών